Koje je najbolje ulje za prženje ? Mesto broj 1. za kokosovo !

Složićete se da na našim prostorima ljudi već decenijama za pripremanje hrane najviše koriste rafinisano suncokretovo ulje.Verovatno ste čuli da ovo baš i nije najzdravija opcija ?

Želite da probate nešto kao zamenu ali niste sigurni koje je ulje najbolje za prženje ?

Priča se da su kokosovo i plamino ulje najbolje opcije.Za maslinovo postoje mnoga sporenja.Mnogi čak misle da je prženje na maslinovom ulju kancerogeno.Šta izabrati a da ne bude samo bacanje novca ili po zdravlje još gore rešenje?

U ovom članku daćemo Vam neke odgovore…

Nastavite sa čitanjem

ulje za przenje hrane

Kao što je dobro poznato, visoke temperature prilikom pripremanja hrane ne samo da uništavaju nutrijente iz ulja nego uništavaju nutrijente i iz namirnica koje se pripremaju. Zato je veoma važno izabrati najbolje ulje, naročito za prženje.

Često se postavlja pitanje koje je najbolje ulje za prženje. Kada je u pitanju potraga za najboljim uljem za prženje, posotji više opcija. Sve zavisi od toga šta vam je potrebno kada su u pitanju hranljivost i ukus.

Pre svega, važno je napomenuti da prilikom kuvanja ili prženja strogo vodite računa da ne pregrejete ulje, jer to dovodi do oksidacije i do stvaranja kancerogenih i nezdravih jedinjenja. Čim primetite da ulje menja boju, to znači da je došlo do njegovog razlaganja usled prevelike toplote.

U ovom članku daćemo odgovor na pitanje koje je najbolje ulje za prženje.

Najbolja ulja za prženje

Pre svega treba znati koja sve ulja za prženje i pripremanje hrane postoje, a to su:

 • Kokosovo ulje
 • Ulje crvene palme
 • Ulje avokada
 • Bademovo ulje
 • Maslinovo ulje
 • Orahovo ulje
 • Ulje susama
 • Ulje kikirikija
palmino ulje zdravo ili ne
Palmino ulje zdravo ili ne ?

Kao što postoje zdrava ulja koja su pogodna za prženje i kuvanje, tako postoje i ulja koja su takođe zdrava, ali koja nisu pogodna za kuvanje:

 • Ulje semenki grožđa
 • Laneno ulje
 • Ulje konoplje
 • Ulje lešnika

Pored ovih ulja, postoje i ulja za prženje i kuvanje koja se mogu koristiti u minimalnim količinama:

 • Sojino ulje
 • Suncokretovo ulje
 • Ulje od repice
 • Kukuruzno ulje

Kokosovo ulje za prženje

Mnogo je razloga zašto kokosovo ulje treba koristiti za pripremanje hrane i kuvanje. Kokosovo ulje se koristi za kuvanje pre svega jer pruža mnoge zdravstvene koristi organizmu. Pre svega, kokosovo ulje srednjolančane trigliceride ne taloži u obliku masti, nego ih pretvara u energiju. Kokosovo ulje može biti odličan saveznik u lečenju raznih infektivniih bolesti kao što su herpes, kandida, infekcije urinarnog trakta, gljivične infekcije prepona, kandidijaza, boginje i mnoge druge.

Kada je u pitanju kokosovo ulje za prženje, tačka dimljenja devičanskog kokosovog ulja je 175⁰ C, dok je za rafinisano ulje tačka dimljenja 232⁰ C. Ipak, preporučljivije je devičansko kokosovo ulje za prženje nego rafinisano, jer devičansko ima više zdravstvenih koristi.

Devičansko kokosovo ulje može stajati i godinama, a da se ne pokvari zato što ima izuzetnu hemijsku stabilnost. Dok druge vrste ulja moraju da se čuvaju u frižideru da se ne bi pokvarila, kokosovo ulje se može čuvati na sobnoj temepraturi.

Kada je reč o prženju hrane na kokosovom ulju, ne postoje ograničenja. Možete ga koristiti kao bilo koje drugo ulje za prženje.

Palmino ulje za prženje

Rafinisano palmino ulje se i te kako koristi u svetu, posebno u prehrambenoj industriji. Takođe, palmino ulje u poslednjih nekoliko godina i kod nas sve popularnije. Između ostalog, to je i zato što je palmino ulje naročito pogodno za prženje jer dobro podnosi visoke temperature. Nema nikakav poseban miris niti ukus, dakle, neutralno je, što znači da ne remeti ukus nijednog jela koje je uz pomoć njega pripremljeno.

Pored toga što je palmino ulje pogodno za prženje, ono je i veoma zdravo jer sadrži visok procenat karotena, uključujući likopen i brojne tokotrienole, koji su veoma moćan oblik vitamina E. Dobro podnosi visoke temperature, hranljivo je i postojano.

Maslinovo ulje za prženje

Kao što nam je svima dobro poznato, maslinovo ulje je veoma bogat izvor mononezasićenih masti, koje pomažu regulisanju holesterola i kontroli rada srca. Međutim, maslinovo ulje može da oksidira na temperaturama iznad 93⁰ C, što može biti štetno za organizam. Maslinovo ulje može da se koristi za dinstanje na blagoj do srednjoj temperaturi ili za začinjavanje toplih jela. Rafinisana ulja generalno bolje podnose toplotu, tako da za prženje možete koristiti rafinisano maslinovo ulje umesto ekstradevičanskog.

Maslinovo ulje za prženje da ili ne?

Što se tiče odgovora na ovo pitanje, izbor je na vama. Svakako treba imati na umu to da hrana pržena na maslinovom ulju nakon konzumiranja uzrokuje manji oksidativni proces ćelija u odnosu na neka druga tradicionalno korišćena ulja. To je zbog fenolnih komponenti koje maslinovo ulje sadrži.

Ostala zdrava ulja pogodna za prženje

 • Ulje avokada – Jedno je od retkih ulja koja svoja lekovita svojstva zadržavaju čak i na temperaturi od 265⁰ C je ulje avokada. Osim što je veoma zdravo, ulje avokada može se koristiti za pripremanje hrane i na visokim temperaturama – i za kuvanje, i za prženje i za pečenje, a idealno je i za prelive za salate i za dinstanje.
 • Bademovo ulje – Ovo ulje veoma je bogat izvor omega-3 mastima i kao i ulje avokada, podnosi visoke temperature. Tačka dimljenja bademovog ulja je čak oko 257⁰ Takođe se može koristiti za razne načine pripremanja hrane, a zahvaljujući svojoj prirodnoj aromi badema, odličan je sastojak u desertima.
 • Orahovo ulje – Kao i bademovo ulje, bogato je omega-3 masnim kiselinama i pogodno je za takozvane srednje temperature. Rafinisani oblik orahovog ulja može da podnese toplotu do 204⁰ Najčešće se koristi za pečenje, dinstanje na tihoj i srednjoj vatri ili kao hladni preliv. Zbog orašastog ukusa idealno je za salate, marinade i dinstana jela.
 • Ulje susama – Najbolje je koristiti ga za dinstanje i pečenje na blagoj temperaturi. Susamovo ulje je veoma zdravo jer reguliše nivo krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a jelima daje poseban ukus.
 • Ulje kikirikija – Sa količinama ovog ulja treba biti oprezan jer je bogato omega-6 masnim kiselinama. Rafinisano ulje kikirikija možete koristiti za dinstanje na blagoj temperaturi ili za pripremanje soseva, naročito ako ste ljubitelj orašaste arome. Ulje kikirikija je idealno za pripremanje ribe i specijaliteta azijske kuhinje.
 • Sojino ulje – Bogato je omega-6 masnim kiselinama, te treba biti oprezan sa njegovim količinama, kao i kad je ulje kikirikija u pitanju. Takože treba biti oprezan kada je u pitanju odbair sojinog ulja za prženje jer većina soje koja se trenutno nalazi na tržištu je genetski modifikovana.
 • Suncokretovo ulje – Njegova tačka diljenja je visoka, a veoma je bogat izvor vitamina E. Većina masti koje sadrži su nezasićene. Suncokretovo ulje se najčešće koristi za prženje, ali je ono bogato omega-6 masnim kiselinama, koje su uvezi sa gojaznošću, dijabetesom i kardiovakularnim oboljenjima, pa treba biti oprezan i umeren kad je njegovo korišćenje za prženje i pripremanje hrane u pitanju.
loading...
loading...
Loading...