Povraćanje kod dece

povracanje kod deceMnogi napadi povraćanja ne traju dugo. Bez obzira da li su izazvani prevelikom količinom pice s feferonima, preteranom vožnjom na „toboganu smrti”, emocionalnim uznemirenjem, virusom prehlade ili gripa, ili borbom protiv gastroenteritisa (virusa koji se nalazi u gastrointestinalnom traktu), u većini slučajeva napad povraćanja završava se kada sadržaj koji je mučio stomak dete izbaci iz organizma.

Kod većine slučajeva povraćanja, prva opasnost koja se javlja jeste dehidratacija. Povraćanje koje potraje duže od jednog dana može da dovede do gubitka prevelike količine tečnosti, posebno ako dete istovremeno dobije i dijareju. Ipak, u većini slučajeva, povraćanje prestaje u roku od 24 sata, a dete je posle toga malo iscrpljeno, ali nema ozbiljnih posledica.

Tradicionalni načini lečenja
Kada dete oseća mučninu, dozvolite mu da preskoči obrok da bi mu se želudac smirio. Ukoliko dete povraća duže od dva ili tri sata, trebalo bi da mu date da popije tečnost za rehidrataciju, koja se prodaje bez lekarskog recepta, a sadrži vodu, šećer, so i nekoliko drugih hranljivih materija. Pridržavajte se uputstava datih u pakovanju radi davanja odgovarajuće doze. Takođe mu dajte da sisa komadiće leda ili čak i vlažnu rukavicu za kupanje.

Nemojte započinjati s obilnom večerom. Polako se vraćajte na uobičajenu rutinu hranjenja. Kada dete zatraži hranu, prvo mu dajte bistre tečnosti i želatin. Ukoliko to ne povrati, prećite na suvi tost, krekere, pirinač ili krompir.
Nemojte preterivati s hranom. Kada preterano nahranite bebu, ona može da ispljune hranu ili da sve povrati. Da biste izbegli ovaj problem, nemojte hraniti bebu više nego što želi, i budite nežni s njom prilikom hranjena i lupkanja po lećima da bi podrignula.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.
Ishrana i unošenje hranljivih materija
• Bakterija mlečnog vrenja ublažava mučninu i povraćanje tako što podstiče rast korisnih bakterija u crevima. Dajte detetu po jednu dozu triput dnevno tokom perioda od jedne nedelje; pridržavajte se uputstava u pogledu doziranja datim u deklaraciji proizvoda.
Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
• Čaj od đumbira ima umirujuće dejstvo kod mučnine i povraćanja. Dajte detetu po jednu dozu do triput dnevno, tokom perioda od tri dana. (Ukoliko dete ne može da podnese jak ukus đumbira, pomešajte čaj sa sokom od jabuke da bi bio slaći.)
• Čaj od korena sladića deluje umirujuće na poremećen stomak. Dajte detetu po jednu dozu do triput dnevno, tokom perioda od tri dana.
• Čaj od pitome nane može da doprinese umirenju mučnine, posebno ako je do povraćanja došlo posle teškog obroka. Dajte detetu po jednu dozu dva ili tri puta dnevno tokom perioda od tri dana.

Prevencija
Da biste umanjili verovatnoću da dete dobije neki virus ili bakteriju, naučite ga da vodi računa o higijeni, odnosno da redovno pere ruke, posebno pre jela. Pored toga, pokušajte da stvorite što oiušteniju i prijatniju atmosferu pri obrocima; ne dozvolite detetu da jede brzo i da se prejede, jer i jedno i drugo mogu da izazovu mučninu i povraćanje.

Kada zatražiti pomoć
Povraćanje je neprijatan – ali neizbežan – deo detinjstva. U većini slučajeva, povraćanje nije opasno, ali morate da pazite na eventualne simptome dehidratacije, uključujući izostanak mokrenja (ili pojavu veoma tamne mokraće), plakanje bez suza, suvu sluzokožu, bezvoljnost i pospanost. Ukoliko se detetova koža ne vrati odmah nazad kada je uštinete, dete je možda dehidriralo.
Obratite se lekaru ukoliko dete povraća nesmanjenim intenzite-tom duže od 24 sata. Isto tako, zatražite pomoć ukoliko se kod deteta pored povraćanja pojavi i visoka temperatura; ukoliko mu je stomak naduven; ukoliko se povraćanje pojavilo posle povrede glave ili stomaka; ukoliko povraćeni sadržaj izgleda kao talog od kafe; ili ukoliko odojče ima napad snažnog povraćanja. Svaki od ovih simptoma može da predstavlja znak nekog ozbiljnijeg problema i zahteva hitnu medicinsku negu.

loading...
loading...
Loading...