Potres mozga i povrede glave kod dece

povrede glaveSve povrede glave trebalo bi shvatiti ozbiljno, iako zapravo samo mali broj njih dovodi do ozbiljnih problema. Kod povreda glave kod kojih se ne primećuje nikakva vidljiva povreda na koži, treba pomisliti na unutrašnje krvarenje koje može da dovede do pritiska na mozak i oštećenja osetljivog tkiva. Ukoliko vaše dete padne, dobije udarac u glavu ili doživi iznenadan potres ili bude protreseno, obratite se lekaru i brižljivo pratite detetovo ponašanje. Neka vas ne plaši ukoliko se prilikom povrede glave javi jako krvarenje jer je glava bogata krvnim sudovima.

Tradicionalni načini lečenja
Ukoliko se dogodi da vaše dete doživi povredu glave, pošto ste hitno obavestili lekara, umotajte led u čistu tkaninu i stavite ga na udareni deo radi smanjenja otoka.
U zavisnosti od težine povrede, lekar može da preporuči da posmatrate dete i ponovo pozovete ako se jave simptomi, obično u roku od jedan do tri dana nakon povrede. (Simptomi potresa mozga navedeni su u daljnjem tekstu.) Proveravajte dete na svaka dva sata tokom prvog dana, na svaka četiri sata tokom drugog dana i na svakih osam sati tokom trećeg dana. Treba da znate da što su povrede teže, simptomi se javljaju sve kasnije.

Prevencija
Neke nezgode ne mogu da se spreče, ali većina može ukoliko se preduzmu mere predostrožnosti. Naučite dete da primenjuje bezbednosne mere pri vožnji bicikla i zahtevajte da nosi zaštitnu kacigu. Ogromna većina smrtnih slučajeva i teških povreda pri vožnji bicikla posledica su povrede glave, a 85 odsto povreda glave pri vožnji bicikla može da se spreči nošenjem kacige.
Pored toga, budite nežni prema detetu. Nikada ga ne protresajte, posebno ukoliko ste besni. Nemojte ga bacati u vazduh i hvatati. I jedno i drugo mogu da izazovu povredu moždanog stabla.

Kada zatražiti pomoć
Povrede glave predstavljaju jedan od najčešćih uzroka smrtnih slučajeva kod dece. Obratite se lekaru posle svake povrede glave, ili se uputite u bolničko odeljenje za hitnu pomoć. Veoma je teško da se proceni težina povrede glave, stoga uvek treba da zatražite stručnu medicinsku pomoć.
Simptomi potresa mozga, u kojem slučaju je neophodna hitna medicinska pomoć, jesu sledeći: plitko disanje, mučnina, neuobičajeno proširene ili nejednake zenice, pospanost, gubitak svesti (makar i na nekoliko sekundi), gubitak pamćenja nakratko, smušenost i hladna, vlažna koža.

loading...
loading...
Loading...