Predmenstrualni sindrom PMS -ublažite simptome lekovitim biljem

Predmenstrualni sindrom PMS predstavlja grupu različitih simptoma koji se mogu pojaviti bilo kog dana posle ovulacije, a traju do prvog dana menstruacije.
predmenstrualni sindrom pms
Procenjuje se da 90% žena primećuje barem jedan ili više simptoma, oko 20-40% žena oseća više tegoba, a kod 5% žena toliko su izražene da ih ometaju u svakodnevnim poslovima. Tegobe koje se javljaju u PMS-u mogu uticati na porodični, društveni i poslovni život žene.

Svakog meseca menjaju se nivoi estrogena i progesterona, hormona koje luče jajnici. Otprilike petog dana menstrualnog ciklusa, estrogen signalizira sluznici u materici da se priprema za primanje oplođene jajne ćelije i ona počinje da bubri. Jajna ćelija sazreva oko sredine cikusa, otprilike 14. dana u ciklusu koji traje 28 dana. Kada je jajnik izbaci, on počinje da luči hormon progesteron, koji upravlja pripremama za trudnoću. Ako se jajna ćelija ne oplodi, sluznica materice se ljušti i dolazi do menstruacije. U prvom delu ciklusa, preovladava estrogen, a u drugoj progesteron.

Estrogen je hormon povezan sa materijama koje su odgovorne za dobro raspoloženje i oslobađanje energije, dok progesteron umanjuje njihovo lučenje u mozgu. Potvrđeno je da su oba hormona povezana sa simptomima, ali oni nisu i uzrok PMS-a. Danas se verovatnijim čini objašnjenje da PMS nastaje
zbog ometanja međusobnog delovanja ova dva hormona. Do danas nije sasvim
razjašnjeno šta uzrokuje
sve tegobe koje se javljaju
u ovoj fazi ciklusa
žene. Fibrocistične,nekancerozne ,promene u dojkama mogu da izazovu nabreklost,a uzrok bola u trbuhu,osi PMs-a može biti i endometrioza ili pak infekcija uzrokovana hlamidijom.Pojačana žeđ i nekontrolisani apetit mogu
se javiti i zbog dijabetesa ili nekih endokrinih poremećaja, dok za promene na koži mogu biti “krive” i alergije – tako da je veoma važno razlučiti šta su stvarni uzroci simptoma koji karakterišu i PMS.

Terapija PMS-a
Ukoliko se žalite na izražene predmenstrualne tegobe, lekar će vam najpre preporučiti jednostavne promene u načinu života, kao što su kontrola stresa, promene u načinu ishrane, više spavanja i vežbe. Treba da smanjite unos kafe i konzumiranje cigareta. Kofein pojačava PMS simptome, pre svega anksioznost, nesanicu, nervozu i razdražljivost. Nikotin može pojačati PMS i više nego kofein, te se savetuje da, pre nego što uzmete lek protiv nekog od simptoma PMS-a, prestanete da pušite. Alkohol takođe treba izbegavati jer troši B vitamin, ometa metabolizam ugljenih hidrata i opterećuje jetru.

Zbog zadržavanja tečnosti u telu, žene često imaju utisak da se goje. Nadimanje i nakupljanje vode uzrokuje napetost u dojkama i stomaku, a ponekad i pojavu migrena. Smanjivanjem unosa soli može se primetno smanjiti zadržavanje vode, znojenje ruku i stopala. Kako se tečnost zadržava i u ćelijama mozga, ishranom koja podrazumeva manji unos soli eliminisaće se glavobolje. Mnoge žene u danima pre menstruacije posežu za slatkišima, ali šećer ne umanjuje simptome PMS-a, za razliku od nekih drugih vrsta hrane. Složeni ugljeni hidrati, kao što su integralne žitarice, mahunarke, sveže voće i povrće, telu će dati sve potrebne vitamine i minerale koji ublažavaju simptome PMS-a.

Lekovito bilje za predmenstrualni sindrom

-Ulje žutog noćurka može biti blagotvorno, jer ono olakšava neugodne simptome koji prethode menstruaciji.

-Po supenu kašiku sitno iseckanog lista nane, lista i cveta hajdučice, lista koprive i nadzemnog dela troskota sipati u 9 dl proključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, potom procediti, zasladiti medom i piti po 2 dl pre doručka, ručka, večere i spavanja.
-Po supenu kašiku sitno iseckanog lista matičnjaka, cveta kamilice, lista i cveta podubice i cveta bele mrtve koprive sipati u 9 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti po 2 dl pre svekog obroka i pre spavanja.

-Po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kičice, orahovog lista, i lista i cveta hajdučice sipati u litar ključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti u toku dana.

-Po 2 supene kašike sitno iseckanog pelinovog lista, lista žalfije i lista medunike sipati u litar ključale vode ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti u toku dana.

-Po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta podubice, nadzemnog dela rusomače i lista ranjenika sipati u litar ključale vruće vode, ostaviti da oklopljeno odstoji dva sata, procediti i piti u toku dana zaslađeno medom.

-Po 2 supene kašike sitno iseckanog korena čička, ruzmarinovog lista i po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kantariona i orahovog lista sipati u litar ljute komovice ili šljivovice. Zatvoriti flašu i držati je u toploj sobi narednih 20 dana. Za to vreme flašu mućkati više puta dnevno. Procediti i piti po rakijsku čašicu pre doručka, ručka i večere.
Napomena: Čajeve piti po pet dana sve dok tegobe izazvane predmenstrualnim sindromom ne prodju.

loading...
loading...
Loading...