Prehlada i kasalj u trudnoći lečenje, posledice, kapi za nos

Dobro je poznat podatak da svaka žena tokom perioda trudnoće ne bi trebalo da radi i da se kreće mnogo u društvu, kako bi uspela da sačuva svoj imuni sistem, koji je u ovom periodu svakako slabiji nego inače, činjenica je da je to u savremenim uslovima života ponekad teže izvodljivo.

Prehlada i kašalj u trudnoći

Zato i ne čudi podatak da je sve veći broj trudnica koje se tokom perioda trudnoće susreću sa virusnim ili bakterijskim infekcijama, pa se neretko javljaju prehlada i kašalj u trudnoći, koji u pojedinim slučajevima mogu da ostave i vrlo loše posledice na bebu.

Prehlada u ranoj trudnoći

Ako se javi prehlada u ranoj trudnoći, što podrazumeva prvi trimestar svakako je preporučljivo obratiti se lekaru, budući da je ovo period kada se formiraju svi vitalni organi vaše bebe, pa treba biti naročito obazriv. Naravno, svi znamo da su mnoge trudnice izuzetno osetljive i da naretko paniče, baš zato i navodimo podatak da se prehlada u ranoj trudnoći treba lečiti sa posebnom pažnjom i pod nadzorom lekara.

Povezano>>>  Prehlada i kijavica lečenje čajevima i sirupom od luka i meda

To naravno ne znači da se baš svaka prehlada u ranoj trudnoći može odraziti loše po vašu bebu, ali činjenica je da se to ponekad događa, pa je upravo to razlog zbog koga se preporučuje potražiti savet lekara.

prehlada kasalj u trudnoci

Prehlada u trudnoći lečenje

Kada je u pitanju lečenje prehlade u trudnoći u svakom slučaju se savetuje korišćenje prirodnih lekova ako je moguće, odnosno ako nije u pitanju ozbiljnija prehlada ili grip sa izuzetno povišenom temperaturom. Naravno, ukoliko je u pitanju prehlada ili grip koji su praćeni visokom temperaturom i drugim simptomima, svakako se savetuje obratiti se lekaru, koji će eventualno u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem prepisati adekvatnu terapiju medikamentima.
Naravno, uvek je najbolje pokušati lečenje prehlade prirodnim putem, što podrazumeva pojačan unos toplih napitaka, limuna, narandži, kivija i ostalih namirnica za koje se zna da su bogate vitaminima, te da pozitivno utiču na poboljšanje imunih snaga organizma.

Kašalj u trudnoći lečenje

Ako se dogodi da uz prehladu imate i kašalj, svakako se preporučuje koristiti oprobane prirodne lekove, ukoliko vam lekar ne preporuči drugačije.

Kada je u pitanju kašalj u trudnoći, lečenje bi trebalo da podrazumeva na prvom mestu unos blagih, biljnih čajeva zaslađenih medom, a možete koristiti i isprobane prirodne lekove poput čaja od crnog luka, te karamelizovanog mleka ili vode, koje pripremate uz malo putera.

Najbolje je, kao što smo već pomenuli i za prehladu uopšte, tako i da za lečenje kašlja u trudnoći koristite isprobane prirodne lekove.

Povezano>>>  Prehlada simptomi lečenje prirodni lekovi

Kapi za nos u trudnoći

Često ćete čuti od drugih trudnica, a možda i od pojedinih lekara i farmaceuta da kapi za nos u trudnoći nije dozvoljeno koristiti. Međutim, isto tako postoje i mnoge trudnice, odnosno lekari koji ne vide ništa loše u koriščenju kapi za nos u trudnoći. A kako je dobro poznato da je istina uvek negde između ovako oprečnih mišljenja, najbolje je da poslušate osobu koja je upoznata sa vašim zdravstvenim stanjem i koja pratii vašu trudnoću, to jest vašeg ginekologa.

Povezano>>> 10 saveta za lečenje gripa i prehlade

Prehlada u trudnoći posledice

Nažalost, prehlada u trudnoći nije ni malo bezazlena pojava, a posebno ukoliko se javi tokom prvog i poslednjeg tromesečja trudnoće, pa je upravo tako i treba shvatiti. U odnosu na to da li je u pitanju jača ili slabija prehlada u trudnoći, posledice mogu biti izražene u manjoj ili većoj meri.

U retkim slučajevima se može dogoditi i da se javi potreba za hitnim prekidom trudnoće, ali srećom se te situacije događaju izuzetno retko.

Budući da posledice mogu biti različite po intenzitetu, savetuje se već kod prvim znakova prehlade ili gripa potražiti savet ginekologa.