Prirodni lekovi za gojaznost i gorušicu

Gojaznost je hronična bolest koja nastaje prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesene težine. Svako povećanje 10 posto više od idealne težine smatra se gojaznošću. Epidemija ove bolesti u porastu je, pa se ubraja u vodeće bolesti savremene civilizacije. Bolest deluje na mnoge organe i organske sisteme, a povećava rizik oboljenja kardiovaskularnog sistema. Smanjuje i kvalitet života. Česta je u svakom životnom dobu – u pubertetu je podjednako medu polovima, a posle je češća kod žena.
gorusica ishrana
Prirodni lekovi za gojaznost
(Upozorenje: uzimajte samo jedan od sledećih preparata).
Obični jasen (Fraxinus excelsior) – kapsule, 300 mg praška: uzimajtesvelikom čašom vode 2 kapsule triput na dan.
Garcinija (Garcinia cambogia) – kapsule, 400 mg oraška: uzimajte s čašom vode jednu kapsulu 30-60 minuta pre glavnih obroka triput na dan.
Končara (Filipendula ulmaria) – tinktura 1:4 u 25-postotnom alkoholu: uzimajte s vodom 20 kapi triput na dan nakon i između obroka.

GORUŠICA
Gorušica je osećaj žarenja ili pečenja koji se širi iz želuca ili donjeg dela grudi prema vratu. Često je provociran konzumiranjem određene vrste hrane, saginjanjem, napinjanjem ili ležanjem. Gorušica je dominantan simptom gastroezofagealne refluksne bolesti. Vrlo često ide zajedno s vraćanjem že-ludačnog sadržaja u ždrelo. Procenjuje se da se u 20 do 40 posto populacije povremeno javljaju simptomi gorušice dok se u 7 do 10 posto oni javljaju dnevno. Neki od poznatih faktora koji je mogu uzrokovati su: hernija (kila), pušenje, obilni obroci bogati mesom, jedenje u kasnim satima, gojaznost i tesna odeća.

Prirodni lekovi
(Upozorenje: uzimajte samo jedan od sledećih preparata).
-Odoljen (Valeriana officinalis) kapsule, 240 mg: uzimajte 1-2 kapsule na dan. Ili: 2 kašičice iseckanog korena preliti s četvrt litra hladne vode, ostaviti 10-12 sati, uz povremeno mešanje. Piti 2-3 šoljice dnevno, po potrebi, kad se oseti teskoba ili pre spavanja.
-Bosiljak (Osimum basilicum) – pripremite oparak od 4-6 grama osušenih listova u 250 ml vrele vode. Ostavite da odstoji 10 minuta pa procedite. Pijte 1 šoljicu na dan (bez šećera).
-Matičnjak (Melissa officinalis) – stavite 2-3 grama osušenih listova u šoljicu vrele vode i ostavite da odstoji 5 minuta. Pijte 1 šoljicu oko podneva i jednu uveče uvek posle obroka.
– Komorač (Foeniculum vulgare) -stavite četvrtinu do polovine kašičice smrvljenih semenki u šoljicu vrele vode pa ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 1-3 šoljice na dan.