Prirodni lekovi za visok pritisak

U ovom članku saznajte:

– šta je dobro za visok krvni pritisak
– djumbir kao prirodni lek za pritisak
– jabukovo sirće za visok pritisak
– celer prirodni lek protiv pritiska
– beli luk
– glog
– čajevi za pritisak

Šta je dobro za visok krvni pritisak

Patite od visokog krvnog pritiska? To je bolest današnjice sa kojom se bori zaista veliki broj ljudi, bolest sa kojom se živi, ali koja mora da se prati i kontroliše. Visok krvni pritisak može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja, uključujući srčani i moždani udar. Zašto nastaje? Više je faktora: od nepravilne i nezdrave ishrane, preko fizičke neaktivnosti, stresa i nezdravih navika života, koje uključuju alkohol i duvan. Šta je na vama da uradite? Na vama je da se najpre potrudite da vodite zdrav način života, da korigujete ishranu, povećate svoju fizičku aktivnost i kontrolišete stres. Uz to, možete koristiti i neke prirodne lekove koji će regulisati vaš pritisak.

visok krvni pritisak prirodni lekovi

Šta je dobro za visok krvni pritisak?

– riba i morski plodovi

– maslina

– jabuka i jabukovo sirće

– kruška

– višnja

– celer

– paprika

– crni i beli luk

– cimet

– origano

– glog

– kardamom

– đumbir

– kurkuma

– morske alge

– namirnice bogate magnezijumomnamirnice bogate vitaminom D

– smokva

– tamna čokolada

– laneno ulje

– krastavac

– zob

– crveno bobičasto voće

– namirnice bogate kalijumom

– kopriva

– valerijana

Đumbir kao prirodni lek za pritisak

Đumbir kao prirodni lek za pritisak ima veoma široku primenu. Za ove svrhu najbolje je koristiti đumbir u sirovom stanju (možete ga izrendati). Posebno se protiv visokog pritiska koriste đumbir i med u kombinaciji, koji imaju sposobnost da smanje tenziju krvnih sudova. Prirodnim putem spuštaju visok krvni pritisak i tako sprečavaju brojne kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani i moždani udar. Đumbir i med su zasebno veoma lekovite i delotvorne materije, a u kombinaciji imaju još jače lekovito dejstvo.

Povezano>>> Visok krvni pritisak i kako da ga spustite

Jabukovo sirće za visok pritisak

Jabukovo sirće za visok pritisak je stari dobri narodni lek. Naime, jabukovo sirće sadrži pektine koji imaju osobinu da smanjuju holesterol u krvi, pa se jabukovo sirće koristi u prevenciji arteroskleroze i posledično arterijske hipertenzije. Ljudima koji imaju problem sa visokim pritiskom se preporučuje da svakodnevno uzimaju najmanje jednu punu kašiku jabukovog sirćeta rastvorenu u pola čaše vode, a može da se doda ista količina meda, po želji. Osobe koje imaju osetljiv želudac treba da piju 2-4 čaše soka od jabuke dnevno, pošto je jabukovo sirće ipak kiselina koja može nadražiti želudac. Ovde se misli na upotrebu pravog, prirodnog jabukovog sirćeta, koje se dobija fermentacijom jabuka.

Slično>>> Hipertenzija simptomi, dijagnoza, lečenje, akupunktura

Celer za visok pritisak

Celer za visok pritisak je stari narodni lek koji je danas sve više u upotrebi. Celer snižava visok krvni pritisak prirodnim putem. Naime, celer sadrži lekovite materije koje opuštaju mišiće u zidovima arterija i oko njih, a upravo te materije snižavaju krvni pritisak i bitne su za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema smanjivanjem hormona stresa. Sok od celera može sniziti krvni pritisak za nedelju dana ukoliko se konzumira svakodnevno. Nakon nedelju dana treba praviti pauzu od 3 nedelje, pa opet ponoviti postupak.

Beli luk protiv visokog pritiska

Visok krvni pritisak je osnov za nastanak mnogo ozbiljnijih kardiovaskularnih oboljenja, kao što su infarkt, angina pektoris, ateroskleroza i izliv krvi na mozak. Veliki broj ljudi ima problem sa visokim krvnim pritiskom, upravo zbog neadekvatne i nezdrave ishrane.

Beli luk sadrži alicin, supstancu koja ima i antihipertenzivno dejstvo, pored još mnogih drugih dejstava – dakle, snižava visok krvni pritisak. Za snižavanje krvnog pritiska možete koristiti beli luk u sirovom ili kuvanom obliku, ali svakako se bolje dejstvo postiže sa sirovim. Beli luk ima sposobnost da opusti glatke mišiće krvnih sudova, proširi ih i tako reguliše visok pritisak. Takođe skida i krečne naslage sa zidova krvnih sudova, što takođe pospešuje protok krvi. Beli luk protiv visokog krvnog pritiska daju vrhunske rezultate u kombinaciji sa limunovim sokom. Korišćenjem belog luka i limuna u kombinaciji reguliše se visok krvni pritisak i normalizuje moždana funkcija.

Glog kao lek za pritisak

Glog je lekovita biljka koja pozitivno deluje na rad srca i arterije. Glog kao lek za pritisak se koristi već dugo u tradicionalnoj medicini. Glog može da proširi krvne sudove, poveća snabdevanje srca energijom i poboljšava njegovu sposobnost pumpanja. Naime, ekstrakt glogovih listova poboljšava cirkulaciju u koronarnim arterijama i jača srčani mišić. Bitno je napomenuti da glog podstiče normalizaciju krvnog pritiska – ali ga ne leči. Dokazano je da deluje blagotvorno i u stanjima nakon infarkta ili operacije srca. Možete koristiti ekstrakt ili tinkturu od gloga.

Slično>>> Ishrana kao lek za povišen krvni pritisak

Čajevi za visok pritisak

Kada je normalizacija i regulacija krvnog pritiska u pitanju, najbolje je koristiti prirodne supstance – čajeve, koji će na prirodan i bezbedan način sniziti visok pritisak, a uz to će delovati blagotvorno na ceo vaš organizam. Postoje brojni prirodni čajevi za visok pritisak. U ovom članku ćemo vam navesti koji se to čajevi mogu koristiti za snižavanje visokog krvnog pritiska:

– zeleni čaj

– čaj od nane

– čaj od valerijane

– čaj od gloga

– čaj od lavande

– čaj od koprive

– čaj od origana

– čaj od lista masline

– crni čaj

– čaj od kukuruzne svile

– čaj od heljde i ovsa

Ishrana protiv visokog pritiska

Kako sniziti visok krvni pritisak? Prvo i osnovno što treba da uradite, pre nego što posegnete za raznim lekovima ili čajevima, jeste da najpre promenite svoje životne navike – da promenite ishranu. Osobe koje imaju višak kilograma, obično su u većem riziku da dobiju visok pritisak, tako da najpre treba dovesti težinu u normalno stanje.

Kako treba da izgleda ishrana protiv visokog pritiska:

– jedite što više svežeg voća i povrća (po mogućstvu u sirovom stanju)

– jedite semenke i orašasto voće

– koristite samo hladno ceđena ulja (izbegavajte rafinirana)

– jedite integralne žitarice i mahunarke

– izbegavajte alkohol, duvan, masnu i slanu hranu

– jedite mlečne proizvode sa sniženim procentom masti

– izbegavajte suhomesnate proizvode

– izbegavajte zimnicu (koja je obično suviše slana)

– izbegavajte previše začinjenu hranu (zbog aditiva u začinima koji povećavaju pritisak)

– ukoliko konzumirate jaja, belance je dobro za vas, a žumance ne jer povećava pritisak

– konzumirajte u što manjim količinama hleb, testa i slatkiše

– pijte što više vode

Uz zdrav i pravilan režim ishrane, potrebno je da budete i što više fizički aktivni – dakle vežbajte, i trudite se da kontrolišete stres. Na taj način ste već učinili mnogo za regulaciju krvnog pritiska, ali i za svoje zdravlje.

Saznajte više>>> Ishrana i čajevi prirodni lekovi za povišen pritisak