Problemi sa kožom glave suvo teme, kraste, ranice, ljuspice od peruti

Iako je perut za mnoge samo estetski problem, činjenica je da ona može umnogome da ukazuje i na probleme sa kožom glave. Upravo iz tog razloga probleme sa kožom glave treba shvatiti ozbiljno, a posebno ako se na njoj javljaju kraste, te ljuspice od peruti ili se, pak javljaju ranice na glavi.

Suvo i masno teme

Možda će nekome zvučati čudno, ali i suvo i masno teme su gotovo podjednako pogodno tle za pojavu različitih promena na koži glave, poput peruti i ranica, tako da treba blagovremeno pristupiti
adekvatnom načinu lečenja.

Naravno, u zavisnosti od toga da li je u pitanju suvo ili masno teme zavisiće i način lečenja.Kada je u pitanju suvo teme, sasvim je očekivano da se javlja perut, odnosno ljuspice od peruti, budući da je suva koža inače sklona perutanju.

Sa druge strane, masno teme je takođe vrlo plodno tle za pojavu različitih promena na koži, te je još jedan od uzročnika peruti, stim što se ljuspice peruti koje pogađaju suvo i masno teme bitno razlikuju.

teme ljuspice kraste

Kraste na glavi

Često je prva reakcija svakoga kome se pojave kraste po glavi strah, te odmah misle da je reč o nekon neizlečivom oboljenju kože. Međutim, kraste na glavi se uglavnom javljaju u slučajevima kada se promeni PH vrednost kože, a što može da se dogoditi ukoliko se promeni šampon, na primer ili se, pak pristupa nekim agresivnim tretmanima za negu kose, a može i da nastane kao posledica farbanja i u sličnim situacijama.
U svakom slučaju je preporuka obratiti se dermatologu, kako bi se utvrdio tačan uzrok, te započelo adekvatno lečenje.

Ranice na glavi

Kada se jave ranice na glavi, one najčešće nastaju kao posledica češanja i kao takve se svrstavaju u mehaničke povrede. Zato je najbolje, u slučaju da se jave ranice na glavi najpre ustanoviti zbog čega dolazi do pojačanog svraba, te eliminisati uzrok.

U principu, do svraba može doći iz različitih razloga: ponekad je u pitanju nervoza, ponekad promena šampona ili balzama, a ponekad i preparat koji ste počeli da koristite, a koji vam iz nekog razloga ne prija. Naravno, to su samo neki od mogućih uzora, ali kao i za kraste po glavi i ovde važi da je dobro potražiti stručno mišljenje, ukoliko svrab potraje duži vremenski period.

Ljuspice na koži glave, svrab i perutanje

U zavisnosti od uzročnika, zavisiće i način lečenja kada se jave ljuspice na koži glave, svrab i perutanje. U principu, samo je dovoljno da malo razmislite i lako ćete ustanoviti zbog čega je došlo do ove pojave.

Jedan od, sasvim sigurno najčešćih uzročnika pojave svraba, ljuspica na koži glave i perutanja je promena šampona ili, pak korišćenje nekih hemijskih sredstava koja baš i ne prijaju vašoj koži, kao što su različiti gelovi, brilijantini, ali i pene za kosu, te farbe, pa lak i hemijski spravljena pakovanja za kosu.

Osim toga, ljuspice na koži glave, svrab i perutanje se javljaju i u slučajevima neadekvatne, odnosno nedovoljne higijene. Naravno, ako se kosa ne pere redovno i dovoljno često može doći do ove pojave, ali i ako se šampon, odnosno balzam ili pakovanje za kosu ne isperu dovoljno dobro, takođe može doći do ove neprijatne pojave.

Ponekad se kao uzrok navode i oboljenja kože glave, kao što su psorijaza i ekcem, tako da je preporuka da se potraži stručno mišljenje ukoliko diže do bilo kakvih promena na koži glave, a u slučajevima kada prelazak na blaži šampon ili korišćenje različitih biljnih lekova ne pomaže.