Prostata i ishrana – najbolja hrana za prostatu

Prostata zahteva ishranu  bogatu likopenom, cinkom, selenom i vitaminima, a treba izbegavati jako začinjenu i masnu hranu…

Prostata je žlezda veličine kestena i sastavni je deo muškog reproduktivnog sistema. Smeštena je iza stidne kosti, ispod bešike, a ispred prednjeg zida rektuma. Sekret koji ona i semenske vazikule luče čini 99 odsto semene tečnosti. Akutni i hronični prostatitis je često oboljenje muškaraca različitog životnog doba, s tim da se akutni prostatitis najčešće javlja kod inače zdravih muškaraca starosti od 20-40 godina. Budući da prostata obavija uretru, njeno zapaljenje može je pritisnuti i izazvati različite urinarne probleme. Hronični prostatitis može se razviti iz akutnog ali i od početka imati hronični karakter.

Prostatitis uzrok

Prostatitis je zapaljenje koje može biti izazvano patogenim bakterijama, kao i tzv. intracelularnim mikroorganizmima koji se prenose seksualnim putem. Na pojavu upale prostate može značajno da utiče i nezdrav način života – oni koji se ne bave fizičkom aktivnošću i većinu vremena provode sedeći, podložniji su ne samo prostatitisu već i drugim oboljenjima prostate. Međutim, preterana fizička aktivnost i povrede kojima su obično podložni sportisti takođe mogu značajno uticati na pojavu ovih oboljenja. Treba imati na umu da je prostata osetljiva na spoljne uticaje i nadražaje, te se preporučuje nošenje tople odeće, uz napomenu da treba izbegavati sedenje na hladnom. Rizik od prostatitisa povećavaju i stres, dugotrajno udržavanje od mokrenja, nekontrolisana seksualna aktivnost i učestala masturbacija. Stručnjaci upozoravaju na to da ignorisanje upale može dovesti do slabljenja kvaliteta sperme, ali i steriliteta..

Koje namirnice treba uvesti u ishranu

Možete zaštititi prostatu ukoliko iz ishrane izbacite jako začinjene, suviše ljiite ili kisele hrane, crvenog mesa , kao i namirnica bogatih glutenom, poput pšenice. Pored ishrane treba obratiti pažnju i na cigarete, alkohol, kafu i gazirane napitke koji su takođe neprijatelji prostate.

Pijte što više vode i bar šolju zelenog čaja dnevno.Pored promene ishrane preporučuju se i sokovi od povrća, posebno od cvekle i spanaća. Prostata će vam biti zahvalna ako povrće (brokoli, kelj, kupus i karfiol) uvrstite i u ishranu.

Omega-3 masne kiseline, kojima su bogati losos, skuša ili haringa, ublažavaju upalu prostate. Riba je bogata i vitaminima D i E, vrlo značajnim za očuvanje zdravlja ove žlezde. Ako uvedete ribu u ishranu bar dva-tri puta nedeljno, nećete pomoći samo prostati već i čitavom organizmu – snizićete visok krvni pritisak i znatno smanjiti rizik od srčanog udara. Osim što imaju antiupalno dejstvo, redovan unos masne kiseline iz ribe kroz ishranu smanjuje rizik od raka prostate. S druge strane, piletina je takođe zdrava, ali je važno napomenuti daje treba jesti bez kožice. Onima koji uopšte ne vole meso preporučuje se soja u ishrani jer je poznata kao čuvar zdravlja prostate.

Uvedite kurkumu i peršun u svakodnevnu ishranu

Kurkuma se danas nalazi na policama u gotovo svakoj kuhinji. Ova biljka, inače sastojak karija (indijskog začina), sadrži kurkumin, koji je vrlo važan za zdravlje prostate. Pokazao se efikasnim u borbi s bakterijskim i nebakterijskim prostatitisom, jer ublažava upalu. Može se koristiti i preventivno – ne sprečava samo zapaljenje prostate već i kancer. S druge strane, peršun takođe blažava rostatitis, ali ga treba koristiti u velikim količinama.

Grickajte semenke
Semenke bundeve, osim kao zanimacija tokom gledanja napete utakmice, odavno su poznate kao najbolji prijatelj prostate. Sadrže veliku količinu cinka, koji odlično utiče na njeno zdravlje. Bogate su i masnim kiselinama i prirodnim antioksidansima – vitaminima A i E. Preporučuju se semenke sunockreta – one ne sadrže cink, ali su bogate selenom, magnezijumom, vitaminima B-kompleksa i vitaminom E, koji reguliše upalu prostate. Ako pak niste ljubitelj semenki,  poneki orah, lešnik ili badem treba da budu deo vaše ishrane za zdravlje prostate, jer je dokazano da orašasti plodovi, bogati cinkom i vitaminom E, povoljno utiču na zdravlje prostate.

Povezano>>> Ovo je najbolji prirodni lek za prostatu

Jedite paradajz
Pigment likopen veoma je koristan za prostatu. Možete ga pronaći u paradajzu (oslobodićete veće količine likopena ako skuvate paradajz), crvenom grejpfrutu, papaji, crvenom bobičastom voću (u borbi s prostatitisom najefikasnija je brusnica) ili lubenici. Posebno se preporučuje lubenica, bogata vitaminima A i C, a savetuje se da slatke i sočne zrele kriške jedete sa semenkama. Naime, iako ga mnogi odbacuju, seme lubenice poznato je kao prirodni lek za zapaljenje prostate -bogato je proteinima, vitaminima, mineralima i masnim kiselinama, koje pomažu da se održi pH vrednost u bešici i urinarnom traktu.Ishrana  je od velikog značaja za zdravlje prostate, uvedite male promene u svoju svakodnevnu ishranu i sprečićete velike probleme.