Reumatoidni artritis i ishrana

Artritis označava upalu zglobova, a može zahvatiti bilo koji zglob u telu. Upaljen zglob postaje crven, bolan, otekao, vruć i ukočen. Zapravo, artritis je opšti naziv za preko 100 oboljenja povezanih s upalom zglobova. Ipak, najčešći su reumatoidni artritis, osteoartritis i giht.

Iako se smatra da u nastanku bolesti presudnu ulogu ima genetika, ne može se osporiti ni veliki uticaj spoljne sredine, uključujući ishranu i nezdrav način života u celini. Stari medicinski tekstovi i narodna tradicija obiluju savetima za lečenje artritisa i reumatizma zasnovanim na hrani. Stručnjaci ističu da reumatske bolesti uglavnom nastaju zbog prekomerne količine mokraćne i mlečne kiseline, holesterola i drugih štetnih sastojaka, a na sve pomenuto može se uticati pravilnom ishranom.

Artritisi predstavljaju veliki medicinski i društveni problem. Naime, nauka još nije našla efikasan lek, te se terapija zasniva na medikamentima koji samo usporavaju tok bolesti i olakšavaju simptome, dok sa sobom nose ozbiljna neželjena dejstva, zahtevajući redovne lekarske i laboratorijske kontrole. S druge strane, artritisi uzrokuju trajne
invaliditete, koji znatno narušavaju kvalitet covekovog života i paralelno opterećuju republički budžet. Uzevši u obzir navedene činjenice, apsolutno je neophodno podići svest o značaju ishrane u lečenju ove i većine drugih hroničnih bolesti.

reumatoidni artritis i ishrana

Danas čak i zvanična medicina priznaje uticaj pravilne ishrane u terapiji za artritis, te preporučuje omega-3 masne kiseline kao deo terapije, a savetuje se i izbegavanje upotrebe zasićenih masnoća iz životinjskih namirnica, jer mogu podstaći upalne procese. Zdrava ishrana ne nosi nikakve rizike, a vrlo je korisna i dokazana u praksi.

Reumatoidni artritis ishrana

Danas je poznato da neki sastojci iz hrane, naročito masti, mogu uzrokovati zapaljenje, bol i druge simptome koji prate reumatoidni artritis. Tako životinjske masti mogu podstaći upalu i izazvati otoke, bol i druge neprijatne tegobe. S druge strane, zdrave masnoće, poput omega-3 masnih kiselina iz ribe, lanenih semenki i ulja žutog noćurka mogu smanjiti upalni proces i ublažiti tegobe. Reumatoidni artritis može biti i preterana alergijska reakcija na neke namirnice, naročito na mlečne proizvode. U mnogim studijama potvrđeno je da svi mlečni proizvodi mogu podstaći pojavu ovog oboljenja. Kod nekih će pak krivac biti kukuruz ili neke druge žitarice, a kod nekih nitriti – konzervansi iz suhomesnatih proizvoda.

Vegetarijanska ishrana kao lek za artritis

Meso i mlečni proizvodi mogu biti okidači za pojavu artritisa, stoje potvrđeno u nekim naučnim studijama. Učesnici u ovim eksperimentima osetili su neverovatno poboljšanje tokom vegeterijanske dijete za artritis, a nakon što bi ponovo uveli ozloglašene namirnice u ishranu – simptomi zapaljenja vratili bi im se u roku od nekoliko sati.

Tokom dijete protiv artritisa, pacijenti su u prvih sedam dana konzumirali čajeve, povrtne supe i ceđene sokove, dok su narednih pet meseci bili na vegetarijanskoj dijeti (bez jaja, mlečnih proizvoda i mesa). Iz ishrane su eliminisali i gluten, ili pšenicu, hranu koja sadrži konzervanse, šećer, jake veštačke začine i agrume – sve što bi moglo podstaći alergijsku reakciju. Tokom istraživanja postepeno su im vraćane pomenute namirnice u ishranu, kako bi se ispratile reakcije organizma. Zaključak je daje kod čak 70 odsto pacijenata koji boluju od artritisa poboljšano stanje zahvaljujući eliminaciji životinjskih masti iz ishrane, dok su ostali osetili olakšanje zbog prestanka upotrebe alergenih namirnica u ishrani.

Sačuvajte kalcijum

Ako eliminišete mlečne proizvode iz ishrane, kalcijum možete uneti konzumirajući semenke sušama, tofu sir, soju, bademe, kelj, rogač, suve smokve. Osim toga, ako smanjite unos mesa i životinjskih proteina, očuvaćete kalcijum u kostima. I rafinisani šećer može izazvati gubljenje ovog minerala, pa je na spisku nepoželjnih namirnica. Preporuka je da se u ishranu obolelih od artritisa uključe i namirnice koje sadrže sumpor, koji je potreban za regeneraciju i oporavak kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva, te tako pomaže u upijanju kalcijuma.

Hrana koja se preporučuje protiv artritisa

U slučaju reumatoidnog artritisa veliku ulogu ima heljda. Za artritis su važne i već pomenute omega-3 masne kiseline, zatim beli luk, sveže voće i povrće, đumbir, silicijum iz mekinja i biljnih vlakana, vitamini B3 i B6, selen iz brazilskog oraha i pivskog kvasca te hrana koja povećava alkalnost organizma. Sokovi od sveže ceđenog krompira, celera, šargarepe i kupusa odlični su lekovi za reumatske bolesti. Namirnice bogate antioksidansima treba da imaju važno mesto u ishrani obolelih od bilo koje vrste artritisa, te je potrebno konzumirati crveno bobičasto voće, spanać, zeleni čaj, lanene semenke

Napomene:
Odaberite dan u nedelji koji ćete ishranu bazirati na ceđenim sokovima, vodi, čaju i voću.

Ukoliko ste preosetljivi na gluten, u ishranu uvedite bezglutenski hleb, a ako niste, možete konzumirati integralni hleb od različitih vrsta brašna – od spelte, ovsa, prosa, pšenice, raži…