Nega i lepota

Ricinusovo ulje za obrve

By  | 

Ako imate retke obrve, verovatno ste već koristili mnoge kreme i serume kako biste poboljšali njihov rast. Ricinusovo ulje je privuklo pažnju kao čudotvorno sredsto koje pospešuje rast obrva. Ali, da li ricinusovo ulje zaista pomaže u njihovom rastu? Da biste saznali odgovor na ovo pitanje pročitajte sledeći članak.

Obrve daju definiciju vašem licu i očima. Da li ste primetili da ukoliko isčupate samo jednu ili dve dlake sa obrva lice može izgledati drastično drugačije. Svaki dobar šminker će garantovati da sredjene obrve ne samo da će učiniti da izgledate lepše već mogu promeniti celokupan izgled. Ako ih oblikujete na pravi način, možete ispraviti nedostatke kao što su klonule oči ili veliki razmak izmedju njih. Medjutim za bilo kakvo oblikovanje obrva potrebno je da one budu guste.

Nažalost veliki broj žena ima retke i tanke obrve što im otežava njihovo oblikovanje. Ako imate problem sa smanjenim rastom kose i obrva verovatno ste već isprobali mnoštvo krema i seruma kojima možete pospešiti rast. Prirodna alternativa ovim serumima i kremama je ricinusovo ulje. Ricinusovo ulje se koristi za rešavanje mnogih zdravstvenih problema i problema vezanih za lepotu, a sada je fokus usmeren ka efektu na rast kose i obrva. Da li su ove tvrdnje zaista tačne? Hajde da saznamo nešto više o tome.

Da li ricinusovo ulje pomaže rast obrva ?

Ricinusovo ulje je bledo žute boje i dobija se iz semena biljke ricinus. Koristi se u proizvodnji mnogih kozmetičkih i farmaceutskih preparata. Odavno su poznata laksativna svojstva ovog ulja. Upotreba ricinusovog ulja u povaćavanju radne snage i izdržljivosti je prilično rasprostranjena , ali u poslednje vreme nailazi na oštre kritike. Medjutim upotreba ovog ulja u kozmetici i u proizvodnji šminke je svakako vredna pažnje. Mnogi šamponi, balzami i karmini kao i kozmetički sapuni sadrže ricinusovo ulje. U alternativnoj medicini, ovo ulje se koristi za sprečavanje opadanja i rast nove kose. Mnogi tvrde da je upotrebom ricinusovog ulja njihova kosa postala sjajna, gusta i lakša za održavanje. Iako ricinusovo ulje može pomoći u dubinskoj nezi jer sadrži linolnu i ricilinoleinsku kiselinu koje su esencijalne masne kiseline, nema naučnih dokaza koji bi podržali tvrdnje da intezivira rast kose.

Mnogi estetičari i gurui lepote tvrde da ricinusovo ulje pospešuje rast obrva i čini ih gušćim. Ali činjenica je da nema apsolutno nikakvih naučnih dokaza koji podržavaju ovu tvrdnju. Ricinusovo ulje je visoko viskozno i može da prodre duboko u kožu zbog male molekulske mase. Još uvek nije jasno kako to pomaže u rastu dlaka. Svaki pramen kose, bilo da je kosa na glavi ili da su obrve sastoji se iz pojedinačnih folikula dlake. Folikul dlake se nalazi duboko u koži i kako rastu nove ćelije unutar folikula potiskuju stare kroz kožu. To je ono što mi vidimo kao kosu. Spoljna upotreba ricinusovog ulja ne stimuliše folikule. Dakle, ako ricinusovo ulje ne stimuliše folikule, onda ne postoji način na koji ulje može pospešivati rast kose.

Postoje ljudi koji tvrde da im je ricinusovo ulje pospešilo rast gustih trepavica. Medjutim postoje i oni koji tvrde da nije napravilo nikakvu razliku u debljini obrva već samo kesice ispod očiju. Do sada nije bilo načnih studija koja bi pokazale pravi efekat ovog ulja po obrve. Tako dok ne bude naučno dokazano da ricinusovo ulje zaista pospešuje njihov rast, vi ih možete popuniti uz pomoć olovke za obrve.

loading...
loading...
Loading...

Povezano