Nega i lepota

Ružina vodica

By  | 

Postoji više načina na koje se ružina vodica koristi, i oni su uglavnom povezani sa kozmetikom i preparatima za negu kože. Ovaj članak daje neke od osnovnih informacija za korišćenje iste.

Ružina vodica je dobro poznata po svom izuzetno slatkom mirisu. Interesantno je znati da je ona bila u visokoj upotrebi proteklih nekoliko vekova u Indiji, Kini i na Bliskom Istoku. Tradicionalno, ona se koristi za čišćenje lica. Ne samo da čisti kožu, ve i poboljšava njenu strukturu. Ružina vodica sadrži i lekovita svojstva, tako da nije samo aroma ono što je čini tako popularnom.

Šta je Ružina Vodica?

Ružina vodica jeste nusprodukt dobijen destilacijom latica ruža i vode iz čega nastaje ružino ulje. Ona je praktično dobijena od ostataka tečnosti. Damask ruže se, tradicionalno, koriste za pravljenje ružine vodice.Ova posebna vrsta ruže ima veliki broj latica. Ona je premijerno počela da raste obimno za potrebe pravljenja ružine vodice u Iranu, a potom u Bugarskoj. Danas je ima i u mnogim drugim zemljama poput Italije, Španije i Francuske. Do danas, zemlje Bliskog Istoka su najveći proizvodjaci ružine vodice na svetu, s obzirom na to da je ona široko zastupljena tamo.

Korišćenje

Ružina voda je suštinski sastojak za prirodno čišćenje kože, i odgovara svim tipovima iste. Ima odličnu hidratantnu moć i može da se koristi kao prirodni ovlaživac suve kože. Deluje kao odličan toner i održava balans kod ljudi sa masnom kožom. Takodje sadrži savršena svojstva za pročišćavanje i održavanje kože. S obzirom na to da dobro zateže pore, moze da odloži nastanak bora i ostale efekte starenja. Zateže i leči kožu od opekotina. Antibakterijska svojstva omogućavaju joj da leči akne i ostale oblike kožnih bolesti, takodje sprečava njihovo ponovno vraćanje. Usled iziritirane kože nakon brijanja, može se koristiti kao aftershave i imaće smirijući efekat na kožu. Štaviše, koristi se kao sastojak u kozmetici i održava kožu mekom i lepom.

Ružina vodica se dodaje i u razna jela kao aroma. Kada se koristi u odredjenim dezertima kao sto su pirinač, puding, kolači i kore, daje im unikatnu aromu. Koristi se u pripremi različitih napitaka. Po nekim receptima, može biti zamena za vanilu zbog svog slatkog mirisa. Takodje ima sveto značenje kod Muslimana i u Hinduizmu. U Islamskim ritualima koristi se pre molitve za pročišćenje tela i duha.

Upotreba ružine vode

Evo nekih popularnih načina za korišćenje ružine vodice:

Prirodno sredstvo za čišćenje lica priprema se od jedne šolje ružine vodice, dve pune kašičice glicerina i nekoliko kapi ružinog ulja. Ako se koristi pravilno, sprečava pojavu i smanjuje vidljivost bora na licu.

Nakvasiti ružinom vodicom lice i vrat pre šminkanja. Ovo pomaže šminki da ostane dugotrajnija i daje prirodan sjaj koži.

Može se koristiti za skidanje šminke. Jednostavno, nakvasiti tufer i skidati šminku sa lica kružnim pokretima.

Ovako se skida šminka i zadržava se mekani osećaj na koži.

Prirodni parfem se može napraviti od kombinacije jedne šolje ružine vodice i nekoliko kapi jasminovog ulja.

Odložiti ga u mračnu staklenu bočicu sa čvrstim poklopcem. Ovaj parfem je lagan i ima osvežavajuci prirodni miris.

Mogu ga koristiti čak i oni sa osetljivom kožom kojima škode regularni parfemi.

Sa pomenutom širokom upotrebom, može dati veoma pozitivne efekte u dnevnom odrzavanju kože, kao i u povremenoj upotrebi u ishrani. Treba napomenuti da je jednostavna priprema ovog preparata u kućnoj varijanti. Potrebno je da se nekoliko ružinih latica stavi u vodu, u tegli, i da se odloži na sunčevu svetlost nekoliko dana. Na ovaj način se jednostavno dobija ružina vodica. Takodje, izmišljotina je da ovaj preparat može biti zagadjen bakterijama i da ne može da stoji duže vreme.

loading...
loading...
Loading...

Povezano