Ružino ulje jednostavno morate probati

Ružino ulje
Postoji stara Persijska izreka:“Ruža je jedina stvar koju možeš da poneseš sa sobom kada umreš jer nije za ovaj svet“.

Ruže su izvor izuzetnog ulja koje poseduje delikatan, okrepljujući miris  a takođe i isceljuje i podmlađuje kožu.
Najranija poznata destilerija ružinog ulja postojala je 1612. godine u Sharizu u današnjoj Turskoj. Danas su Bugarska, Maroko, Rusija i Francuska  i dalje glavni proizvođači komercijalnih ruža i ružinog ulja.

Ružino ulje nalazi se u dva glavna tipa, apsolutna ruža i otto ruža.I jedno i drugo se korise u iste svrhe; razlika je u tome na koji način se proizvode.
Apsolutna ruža je proizvedena ekstrakcijom iz rastvora. Ovo daje crvenkasto-narandžastu ili maslinasto zelenu sa lakim cvetnim mirisom, koju mnogi od nas očekuju od ružinog ulja. Mnogo više je viskoznija nego otto ružai stvrdnjava se na nižim temperaturama i to toliko da morate je zagrejati vašim rukama pre korišćenja.
Otto ruža može se i zvati attar ruža, koje se koristi još od davnina. Ona je mnogo skuplja od dva tipa ruža jer se obično vadi blagim destilacijama iz ruže damascena, Damaske ruže ( povremeno ruža centifolia, ponekad zvana ruža Maroc ) i daje lepljivu, bledo žutu ili maslinasto zelenu sa veoma bogatim, ljuto cvetnim mirisom.
Sto posto čisto otto ružino ulje će se održati koliko god vam je potrebno, pod uslovom da ga držite na hladnom i tamnom mestu.
Oba tipa ružinog ulja mogu se koristiti u aromaterapijskoj masaži iako je mnogo skuplja, otto ruža je veoma oštra. Verovatno ćete shvatiti da morate da je koristite mnogo manje u mešavini nego što je to slučaj sa drugim eteričnim uljima.
Ružina voda
Ružina voda je u osnovi nusproizvod ružinog ulja kroz destilaciju čistih i svežih latica ruža. Ružina voda poseduje sladak, delikatan miris ruže od koje je napravljena. To je prirodan i blag antiseptik i preporučuje se za akne i kožne iritacije, za negovanje i hidrataciju kože i lica, i za negovanje tela posle tuširanja ili kupanja.
Ružina voda može se koristiti posebno kao umirujući toner i kao sredstvo za čišćenje ili u kombinaciji sa drugim sastojcima. Vredi kupiti najbolji kvalitet čiste ružine vode koji možete pronaći i obezbediti se da nema dodatih sastojaka kao što su konzervansi.
Ružino ulje  je antizapaljensko, hladi i umiruje, i kao takvo koristi se za suvu, toplu, upaljenu kožu ili za svrab kože i još mnoga druga zapaljenska stanja kao što je konjuktivitis(mada bi  za to bilo bolje upotrebiti ružinu vodu nego ulje).
Pored toga, ružino ulje je odlično za ožiljke, lečenje ispučalih kapilara i za stariju kožu.
Ružino ulje takođe pokazuje da poseduje i antimikrobna svojstva. U jednoj laboratorijskoj studiji utvrdjeno je antibakterijsko dejstvo ružinog ulja protiv 15 vrsta bakterija.

 

Ružino ulje protiv stresa

U  studiji 2009 godine, ružino ulje je naneseno na kožu 40 zdravih volontera proizvedeni odgovor je bila relaksacija veća nego kod placebo ulja. Ljudi koji su dobili ružino ulje su imali veliki pad u brzini disanja i krvnom pritisku nego oni koji su dobili placebo.
U ranijim studijama na životinjama, objavljenoj 2004.godine pronađeno je da udisanje ružinog ulja snižava anksioznost.

loading...
loading...
Loading...