Spazam mišića (grč) vrata, leđa, nogu – lečenje

Šta je spazam mišića? Spazam (grč) je iznenadna, prisilna kontrakcija mišića, grupe mišića ili šupljih organa kao što je srce. Najčešće se odnosi na grč mišića koji je često praćen naglim naletom bola, ali je obično bezopasan i prestaje nakon nekoliko minuta. Postoji niz drugih uzroka nevoljnih mišićnih kontrakcija, koji mogu biti ozbiljniji, u zavisnosti od uzroka.

Reč “spazam” može da se odnosi na privremeni nalet energije, aktivnosti, emocija, stresa ili anksioznosti koji nemaju veze sa, ili se javljaju kao posledica, prinudno mišićne aktivnosti.

Mnoštvo vrsta nevoljne mišićne aktivnosti mogu biti upućene kao “spazam”. Primeri uključuju mišićne kontrakcije usled abnormalne nervne stimulacije ili abnormalne aktivnosti samog mišića.

Grčevi mogu uticati na mnoge različite vrste mišića u telu, mogu da dovedu do mnogih različitih simptoma i prezentacija.

misicni spazam

Grčevi skeletnih mišića su najčešći i često se javljaju zbog dehidracije i abnormalnosti elektrolita. Grč mišića se javlja naglo, bolno i obično je kratkog daha. Može se ublažiti nežnim istezanjem mišića.

Ako je grčenje mišića posebno bolno, ako ne prolazi ili ako se ponavlja, treba pristupiti traženju mogućih uzroka od strane lekara.

Glatki mišići koji se nalaze unutar zidova šupljih organa mogu da dožive grč, što dovodi do jakog bola. Takav bol često dolazi i odlazi (kolike). Primeri su bol povezan sa menstrualnim grčevima, prolivom, bolom žučne kese i kada prolazi kamen u bubregu.

Poseban oblik mišićnih grčeva su distonije gde abnormalnost možda postoji sa hemikalijama koje pomažu prenose signala u mozgu. Primeri uključuju tortikolis i blefarospazam. Tretman može uključivati lekove kako bi ponovo uspostavili nivo neurotransmitera u normalu i injekcije botoksa da parališu ugroženi mišić i oslobode grč.

Spazam mišića vrata

Šta je spazam mišića vrata? Spazam mišića vrata su nevoljne kontrakcije mišića u vratu. Mišići su tada čvrsti, teški i bolni.

Šta je uzrok?

Spazam mišića vrata i ramena se može desiti od povrede, preterane upotrebe, lošeg držanja ili stresa. Na primer, uobičajeno je da ljudi koji rade puno na računarima dožive ukočenost vrata. Grčevi takođe mogu da nastupe usled neprijatnog spavanja preko noći.

Koji su simptomi?

Mišići u vratu se osećaju teško, čvrsto i bolno. Kada mišići koji se protežu od ramena do glave dožive grč, ovi grčevi mogu čak dovesti do glavobolje. Možete imati osetljiva mesta na vratu, ponekad se nazivaju tačke okidača, koje izazivaju bolove u drugim mestima.

Bol od grčeva vrata može trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja. Treba da prestanete da radite aktivnosti koje izazivaju bol dok se mišići ne izleče. Ako i dalje sprovodite aktivnosti koje izazivaju bol, simptomi će se vratiti i biće potrebno više vremena da se oporavite.

Kako sprečiti spazam mišića vrata?

Uobičajeni uzroci grčeva mišića vrata su preterana upotreba ovih mišića, stres i loše držanje. Na primer, koristite dobro držanje kada radite na kompjuteru, često pravite pauze i protežite svoje vratne mišiće.

Kada prvi put osetite zategnutost i bol u vratu, započnite tretman koji vam najviše pomaže. Rano tretiranje, sa blagim simptomima, često odmah zaustavi simptome od pogoršavanja.

Spazam mišića leđa

Spazam mišića leđa je nevoljna kontrakcija ili tenzija mišića u donjem delu leđa. Uslov se kreće od retke i blage nelagodnosti do jakog bola koji otežava da se krećete. Grčevi leđa se tipično mogu efikasno tretirati bez operacije. Neke intervencije mogu biti potrebne ako se bol odnosi na nervne probleme u kičmi.

Zašto se spazam mišića leđa dešava?

Grčevi mišića leđa mogu biti rezultat povrede mišića, tetiva i ligamenata u leđima ili se mogu povezati sa više ozbiljnih medicinskih stanja. Podizanje teškog tereta je čest uzrok grčeva u leđima. Svaka aktivnost koja stavlja prekomerno opterećenje na mišiće i ligamente u donjem delu leđa može da izazove povrede. Sportovi poput fudbala i golfa mogu dovesti do javljanja grčeva, jer oni zahtevaju da se leđa okreću iznenada i više puta.

Mišići leđa mogu biti ugroženi ako imate slabe stomačne mišiće, jer bi se u suprotnom pružila podrška leđima. Slabi ili kruti mišići leđa mogu se lakše povrediti za razliku od mišića koji su jači i opušteni.

Spazam mišića leđa se može javiti ako imate artritis ili pokidani disk u kičmi. Artritis u donjem delu leđa može staviti pritisak na kičmenu moždinu, što može izazvati bolove u leđima i nogama. Povređeni ili ispupčeni disk između pršljena može da izvrši pritisak na živac, što može dovesti do bolova u leđima.

Spazam mišića nogu

Spazam mišića se može javiti u gotovo svakom mišiću, ali se najčešće javlja u nogama. Ovi grčevi su označeni izuzetno neugodnim mišićnim kontrakcijama. Ako se mišići ne opuste za nekoliko sekundi ili više, bol može biti veoma ozbiljan.

Spazam mišića nogu se generalno lako leči kod kuće, pogotovo ako se retko javlja. Međutim, često grčenje mišića je često povezano sa zdravstvenim uslovima koji zahtevaju lečenje. Vaš lekar može pomoći da utvrdite uzrok čestih grčeva mišića i da sprovodite tretman i preventivne mere kako bi povećali ukupnu udobnost.

Šta izaziva spazam mišića nogu?

Veliki broj faktora može izazvati grčenje mišića. Najčešći uzroci uključuju:

  • neadekvatan protok krvi u mišiću
  • povrede mišića
  • vežbanje na preteranoj toploti ili hladnoći
  • preterana upotreba određenog mišića tokom vežbanja
  • stres
  • neistezanje pre vežbanja
  • nervna kompresija u kičmi
  • uzimanje diuretika (često propisani za visok krvni pritisak), što može dovesti do niskog nivoa kalijuma
  • mineralna iscrpljenost (premalo kalcijuma, kalijuma i natrijuma u krvi)
  • dehidracija.

Lečenje

Lečenje spazma mišića zavisi od njihovog osnovnog uzroka. Ako je spazam mišića izazvan vežbanjem, jednostavno protezanje i masaže mogu pomoći da opustite mišiće i zaustavite grčenje. Grejni jastučići mogu ubrzati proces relaksacije, dok led može pomoći da ublažite bol. Ako vas mišići i dalje bole, lekar može preporučiti nesteroidne anti-inflamatorne lekove, kao što je ibuprofen.

Periodični grčevi mišića zahtevaju agresivnije lečenje. Lekovi za bol se mogu propisati ako ibuprofen nije dovoljan da olakša nelagodu. U težim slučajevima, lekar može propisati anti-spazmodičke lekove. Fizikalna terapija može pomoći da se nosite sa mišićnim grčevima i sprečava dalje komplikacije.

U ekstremnim slučajevima, može da se preporučuje operacija. Kada svi drugi tretmani nisu uspeli, operacija može da se koristi za povećanje prostora oko nerva, za smanjenje pritiska na nerve. Ako su vaši grčevi usled kompresije nerva, to može pomoći.

Alternativno lečenje

Pacijenti se sve više okreću alternativnim tretmanima da pomognu kod medicinskih stanja. Neki stručnjaci veruju da vitamin B dodaci mogu pomoći u sprečavanju i lečenju spazama mišića. Međutim, više istraživanja je potrebno da dokažu ovu teoriju. Nikad ne uzimajte dodatke bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom. Iako naizgled bezopasni, dodaci mogu da komuniciraju sa drugim vitaminima i lekovima koje uzimate.