Američka dijeta

Da li ste čuli za sve popularniju američku dijetu? Ovaj plan ishrane potiče iz Amerike i veoma je efikasan kada je gubljenje suvišnih kilograma u pitanju.

Američka dijeta je poznata i kao dijeta bez ugljenih hidrata ili dijeta sa mesom.

Ključ američke dijete je u tome da isključite unos ugljenih hidrata, kako bi pomogli organizmu da se očisti od naslaga masnoća, tj. da počnu da se tope masne naslage (salo).

Sa ovom dijetom nećete biti gladni i nećete morati da jedete svega 3 puta na dan, ne morate da merite količinu hrane ili da posebno spremate obroke.

Kako deluje američka dijeta?

Sa apsolutnim ukidanjem unošenja ugljenih hidrata u organizam, vaše naslage sala jednostavno počinju da se tope.

americka dijeta

Kao i sa svakom drugom dijetom, najbolje je početi u ponedeljak. Posle prvih 6 dana trebalo bi da izgubite do 5 kg, a svaki sledeći dan ste lakši za 1 kilogram.

Svako jutro 1 kilogram manje – stoga za 24 dana možete izgubiti i do 20 kg! Zvuči odlično, zar ne?

Napomena:

Međutim, morate biti veoma oprezni! Ako prekršite zlatno pravilo i unesete i minimalnu količinu ugljenih hidrata u svoj organizam, proces topljenja masti se prekida! To znači da organizam i od najmanjeg komadića ugljeno-hidratne hrane automatski blokira topljenje masnih naslaga.

Hrana koja se sme jesti tokom američke dijete:

Sve vrste mesa:

  • junetina
  • piletina
  • teletina
  • svinjetina
  • jagnjetina
  • meso od živine (guska, patka, ćuretina, jetrica, divljač).
  • Meso jesti na sve načine, osim pohovanog. Dakle, sme se jesti kuvano, pečeno, na roštilju, sušeno, kobasice, u obliku narezaka, osim hrenovki.

Sve vrste ribe:

  • morska riba
  • slatkovodna riba
  • riba iz konzerve.

Sve vrste salata: sveža zelena zalata, salata od sveže ili pečene paprike, paradajz, krastavci, sveži ili kiseli kupus, cvekla, salata od morskih plodova, salata od luka, špinat sveži.

Sve salate začiniti uljem, sirćetom, soli – kako želite.

Možete jesti jaja na sve načine.

Sve vrste povrća: karfiol, blitva, špinat, kelj, kupus, šparog, artičoka, patlidžan, mrkva, peršun, celer, kisela repa i dr.

Šta sme da se pije?

Mineralna voda, tonik voda, preporučuje se zelena kafa i sve vrste čajeva bez šećera, limunada.

Jelovnik

Skuvajte svoje omiljeno povrće, stavite u njega meso koje volite, sve začine (so, vegeta, beli luk i ostalo sitno povrće, uz malo ulja) i skuvajte malo veću količinu, da imate za čitav dan. Uvek kada ste gladni možete jesti, sve dok ne budete siti. Kreirajte svoje obroke na osnovu spiska navedene hrane koju smete jesti tokom ove američke dijete.

Pored hrane koju smete jesti, postoji i hrana koju NIKAKO ne smete jesti! To je zapravo hrana koja sadrži ugljene hidrate.

Zabranjena hrana: hleb, krumpir, brašno, pirinač, sočivo, grašak, boranije, mrvice prezli, pohovano meso, testenina, kikiriki, lešnik, hrenovke. Jela takođe ne smete zapržavati.

Zabranjeni su i mleko i mlečni proizvodi: mleko, maslac, kisela ili slatka pavlaka, jogurt, kefir, mlečni i voćni puding, margarin, šlag, kolači, šećer, čokolada, slane ili slatke grickalice, sladoled, nijedna vrsta sira.

Ne sme se jesti nijedna vrsta voća! Dakle, i voće je strogo zabranjeno.

Važna napomena:

Kako biste nadoknadili potrebu za navedenom hranom koja se ne sme jesti, OBAVEZNO je uzimanje suplemenata vitamina, i to odmah čim počnete sa dijetom.

Suplementi vitamina koje morate uzimati kod američke dijete: vitamin C, vitamin D, kalcijum, magnezijum, cink.

Koliko možete držati američku dijetu?

Američku dijetu možete držati onoliko dana koliko želite da izgubite na kilaži. Kada postignete željenu telesnu težinu, treba vam 2 godine da opet počnete da dobijate kilograme. Zvuči primamljivo, svakako. Ova dijeta se inače preporučuje ljudima koji žele da izgube nešto veći broj kilograma.

Najteže je na samom početku, naravno, i to tokom prvih 6 dana. Ako izdržite tih prvih 6 dana, dalje je dosta lakše, jer se želudac svakim danom navikava na ovakvu ishranu i potreba za hranom je sve manja.

Možete čuti i komentare da američka dijeta nije zdrava, ali kao i kod svake druge dijete – tako i ovde postoje prednosti i mane. Ako ćemo tako gledati, zapravo nijedna dijeta nije potpuno zdrava, ali je ponekad, složićete se, neophodna. Upravo zato se sprovodi u ograničenom vremenskom periodu i po striktnim pravilima ishrane.

Obavezna je konsultacija sa lekarom pre započinjanja bilo kakve dijete ili režima ishrane, pa tako i u slučaju američke dijete. Takođe, morate biti potpuno zdravi da biste mogli da držite ovu, ali i bilo koju drugu dijetu.

loading...
loading...
Loading...