Simptomi alergije ili preosetljivosti na pojedine namirnice

Najčešće se javljaju sledeći simptomi alergije ili preosetljivosti na pojedine namirnice…

Dijareja
To je najčešće gastrointestinalni simptom, a javlja se uglavnom kod dece mladeg uzrasta. Obično je uzrokovana nekim prethodnim inflamatornim procesom sluzokože nakon unošenja hrane koja je izuzetno jaka za ovu delikatnu i osetljivu sluzokožu. Dijareja je često praćena povraćanjem i mučninom.

Osipi na koži
Među njima je urtikarija, nazvana tako zbog sličnosti koju ima sa reakcijom kože na koprivu (Urtica spp.). Praćenasimptomi alergije je svrabom i crvenilom, a ponekad se pojavljuju mehurići koji su ispunjeni tečnošću. U drugim slučajevima, kao alergijska reakcija pojavljuje se ekcem, takođe crvene boje i praćen svrabom. Za razliku od urtikarije, obično je difuznog karaktera i zahvata veće površine, a ponekad dovodi do stvaranja malih ljuspastih pločica. Angioedem je veoma ozbiljna forma alergije na koži. Obično se javlja praćena i nekim drugim simptomima koji komplikuju samu alergiju, kao što su teški oblici astme.

Astmatične krize
Bronhijalne reakcije su relativno čest fenomen u alergijskoj reakciji. Da bi se astmatički proces, tj. spazam bronhija ili larinksa objasnio na jednostavan način, može se reći da je reč o jednoj vrsti ekcema ili erupcije lokalizovanih u respiratornom putu, čime se izaziva smanjenje prečnika bronhija ili larinksa i time otežava prolazak vazduha. Posledica su zvuci slični zviždanju prilikom disanja, naročito prilikom ispuštanja vazduha, što je teže od udisanja. Teški slučajevi astmatićnih kriza mogu dovesti do gušenja, a time i do ugrožavanja života.

Migrena i glavobolja
Glavobolja i migrena su jedni od nespecifičnih početnih simptoma alergije ili preosetljivosti na pojedine namirnice. Veoma je dobro poznat sindrom koji je nazvan sindrom kineskog restorana, nastao usled prisustva glutamata u hrani. Česta je i reakcija na druge aditive, kao što su sulfidi, na primer. Glavobolja je posledica alergije koja je lokalizovana u moždanom tkivu. Glavne namirnice koje su uzročnici migrene kod osetljivih osoba su sušeni sirevi, suhomesnati proizvodi, citrusi, kakao i čokolada, sušeno voće (smokve, na primer), kafa, čaj, pića tipa koka-kola i alkoholna pića.

Hiperaktivnost
Deca koja su preterano aktivna su ona koja nikada nisu mirna, kojima je teško da dostignu određeni nivo koncentracije prilikom učenja, koja se prebacuju s jedne na drugu aktivnost bez usredsređivanja ni na jednu. Ovakva hiperaktivnost povezuje se sa procesom hiperosetljivosti, naročito na šećer i rafinisana brašna.

Hipotenzija
Hipotenzija, tj. pad arterijskog pritiska, je alarmantni simptom, mada nije neophodno i veoma ozbiljan. Ukoliko dođe do preteranog pada pritiska, može doći do onesvešćivanja.
Postoje i druge vrste alergija (od onih na insekte, do alergija na neke hemijske proizvode), ali da bi se otkrile skrivene al-rgije na prehrambene proizvode, obično se pribegava ispitivanjima preosetljivosti i rotaciji namirnica.