Dijeta za alergije rotacijom namirnica

Dijete za alergije (alergijske dijete) podrazumevaju rotaciju namirnica sa ciljem da se odredi alergijska reaktivnost pojedinca.Vrši se izbacivanjem iz ishrane namirnica koje su najčešći uzročnici alergija, a zatim njihovim ponovnim uvođenjem u ishranu svakih petnaest dana.

Na ovaj način smo u mogućnosti da saznamo koja je od njih uzročnik alergije, i to kada do takve reakcije dode. dijeta alergijaOvakve dijete su od veoma velike koristi u dijagnostici, a od manje za samu terapiju jer suzdržavanje od neke hranljive supstance nije nimalo jednostavno, kako se čini na prvi pogled, s obzirom na veliku količinu prehrambenih proizvoda kojima raspolažu prodavnice i supermarketi čiji su sastojci nepoznati.

HIPO ALERGIJSKA DIJETA ROTACIJOM NAMIRNICA

Ovakva dijeta u slučaju alergije ima normalnu kaloričnu vrednost i pokriva sve potrebe pojedinca za hranljivim materijama.

Doručak
Voćni sok (ili još bolje, cela voćka, sa korom ukoliko je dobro oprana);
Žitarice tipa kornfleksa (ali isključivo od pirinča) ili pirinčane pahuljice, zajedno sa šoljom sojinog mleka ili šećerom (u maloj količini); 1 do 2 prepečena tosta bez glutena sa maslinovim uljem ili marmeladom; Čaj po želji.

Ručak
Salata;
Povrćna supa sa pirinčanim mekinjama ili testenine bez glntena, ili krem čorba od graška, sočiva, leblebija ili pasulja;
Meso po želji (jesti isključivo mladu jagnjetinu);
Povrće, izbegavajući gotove sosove;
Voće (izbegavati za desert kupovne kolače i sladoled).

Večera
Voće ili voćni sok;
Glavno jelo na bazi jaja (svaka dva dana);
Krompir ili pirinač;
Povrće.

Opšti saveti
U cilju otkrivanja da li je neka namirnica uzročnik alergijskih reakcija treba sprovoditi dijetu kao što je izložena u početnom meniju, i to u trajanju od minimalno jedne nedelje (bolje petnaest dana). Zatim, ukoliko su alergijske reakcije nestale ili su smanjene, savetuje se uvođenje namirnica sa laktozom, naznačenih u grupi I i nastavak alergijske dijete zajedno sa onom koja uključuje laktozu tokom još deset do petnaest dana.

Sukcesivno će se uvoditi i ostale namirnice. Ovakva vrsta dijete nije zamišljena da se sprovodi tokom dužeg vremenskog perioda kada su ponovno uvedene sve namirnice, s obzirom na to da vegetarijanski način ishrane ne podrazumeva unošenje mesa i ribe. Ukoliko se u nekom trenutku za vreme sprovođenja dijete ponovo javi alergijska reakcija, savetuje se njeno prekidanje i prelazak na vegetarijansku dijetu. Osim toga, nije na odmet zapisivati u neku sveščicu događanja u našem telu koja su nam skrenula pažnju u vezi sa uvođenjem različitih namirnica (preporučljivo je vođenje dnevnika).

Namirnice koje se slobodno mogu koristiti od samog početka

Jaja, soja i njeni proizvodi (tofu, meso od soje)
Sve vrste voća i prirodnih voćnih sokova (osim jagoda i citrusa)
Povrće uopšte
Krompir
Pirinač
Žitarice za doručak na bazi pirinča
Med
Šećer
Pirinač
Mlada jagnjetina
Čajevi

Namirnice čija je upotreba zabranjena ili ogranićena
Grupa I
Laktoza koja se nalazi u kravljem mleku (i drugima životinjskog porekla) i njeni derivati, kao što su sirevi, margarin, itd. Skoro je nemoguće sprovoditi dijetu potpuno lišenu laktoze, ali ćemo pokušati da maksimalno smanjimo njenu upotrebu (manje od 10 grama dnevno). Osobe koje su alergične na laktozu obično imaju slične reakcije i na kravlje meso, zbog čega je takode neophodno izbegavati ga.

Grupa II
Gluten, koji se nalazi u nekim žitaricama, kao što je pšenica, ovas, raž, ječam (poslednje dve se postepeno uvode u ishranu s obzirom na niske količine glutena koje sadrže). Ostale namirnice koje sadrže gluten su namirnice od brašna, kupovni kolači, žitarice za doračak (osim onih koje su od pirinča) i testenine. Obično ga sadrže i hamburgeri, kupovne supe, gotovi sosovi, viršle, kakao milk šejk i bombone od sladića.

Grupa III
Kukuruz i sušeno voće: Kornfleks, kukuruzno brašno, viski od ječma (Malt whisky), kikiriki, bademi, lešnici, orasi, itd.

Grupa IV
Riba. Riba je česti uzročnik alergija (naročito morski plodovi, a zatim i plava riba).

Grupa V
Meso i mesne prerađevine (naročito kobasice i kupovni proizvodi, s obzirom na to da sadrže konzervanse kao što su nitritne soli).

Grupa VI
Konzervansi i veštačke boje. Većina kupovnih prehrambenih proizvoda sadrži neku vrstu konzervansa ili veštačkih boja koje mogu prouzrokovati alergijsku reakciju. Na etiketama se obično nalaze označeni slovom ‘E’ praćenim sa tri broja (na primer E-214). Savetuje se maksimalno redukovanje ovih namirnica. Prilikom sprovođenja ovakve dijete, potpuno su isključeni iz upotrebe sve do pete runde rotacije (poslednje).

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *