Sirup i sok od aronije

Biljka koja je nadaleko poznata po svojoj lekovitosti, je od nedavno popularna i na tržištu naše zemlje.

Najčešće se od aronije pripremaju sirup i sok, mada postoje domaćice koje preostalu smesu prilikom pripreme ovih napitaka iskoriste da naprave vrlo ukusnu marmeladu od ove biljke.

Iako se i sirup i sok od aronije mogu kupiti u prodavnicama, svakako je ukusnije i zdravije da ih sami pripremite. Recept za pripremu je vrlo jednostavan, tako da nema razloga za brigu da će vam oduzeti mnogo vremena.

Kako se prave sirup i sok od aronije

Mnoge domaćice, znajući koliko je lekovita ova biljka žele da saznaju kako se pravi sirup i sok od aronije, a recept je zapravo prilično jednostavan.

Jedina razlika u pripremi sirupa i soka od aronije jeste u količini šećera, inače postupak je istovetan.

sok od aronije sirup

Sok od aronije recept

Iako sok od aronije možete kupiti gotov, svakako je uvek bolje pripremiti domaći sok. Recept je vrlo jednostavan, kao što ćete se i sami uveriti. Osnovna mera je ista kao i za sirup, stim što za sok od aronije ide manje šećera, odnosno : 4 kg bobica aronije, 2 l vode, 2 limuna i 1,5 kg šećera.

Sirup od aronije

Ukoliko želite da pripremite domaći sirup od aronije biće vam potrebno 4 kilograma aronije ( sveže ili zamrznute ). Uz to, biće vam potrebno još : 2 kilograma šećera, 2 litra vode i sok od 2 limuna. Ovo je osnovna mera za domaći sirup od aronije, koju možete po potrebi povećavati.

Priprema je, u principu vrlo jednostavna : pomešate šećer i vodu i stavite na ringlu dok se šećer ne rastopi, odnosno dok ne počne da vri, što je otprilike 15 – ak minuta. Zatim dodate aroniju i ostavite da virucka. Od trenutka kada provri, smesa treba da virucka 5 do 10 minuta. Ne zaboravite da neprekidno mešate smesu. Potom ostavite da se potpuno ohladi.

Kada se sirup od aronije potpuno ohladi procedite ga ili kroz gazu ili kroz cediljku, a bobice ostavite. Nakon toga, procedite i bobice, a najbolje kroz gazu. Potom sve zajedno još jednom procedite, pa tako dobijen sirup od aronije stavite opet da se kuva. Čim provri, sklonite sa ringle pa dodajte sok od limuna i izmešati.

Ovako pripremljen sirup od aronije odmah sipajte u sterilisane, zagrejane flaše, pa flaše odmah zatvorite i tek kada se potpuno ohlade odložite na hladno i tamno mesto.
Od ove mere se, u principu dobija oko 2 litra sirupa od aronije.

Čaj od aronije

Čaj od aronije je dobro poznat po svojoj lekovitosti, a možete ga kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili apotekama.

Naravno, možete ga i sami sušiti. Imajte na umu da se za čaj od aronije koriste mladi listovi biljke, koji se suše na promaji.

Sam čaj od aronije se priprema kao i većina drugih čajeva : 1 ravna kašika usitnjenih osušenih listova biljke se prelije sa 250 ml ključale vode i ostavi da kratko odstoji ( ne duže od 10 minuta ).

Aronija lekovitost

Biljka aronija ( lat. Aronia Melanocarpa ) je dobro poznata na području Severne Amerike, gde joj je i primarno stanište, a od nedavno za njenu lekovitost znaju i stanovnici naše zemlje. Biljku su otkrili Indijanci, a zatim je preneta na područje Sibira, te kasnije i na teritoriju cele Evrope.

Pored toga što sadrži vitamine B grupe i to : B2, B6 i B9, aronija sadrži i vitamine : C, P i E, te provitamin A. Aronija je bogata i : kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, a sadrži i : mangan, kobalt, jod i mnoge druge minerale. Pored toga, aronija sadrži i mnoge druge hranljive elemente što je svrstava u red najlekovitijih biljaka.

Lekovitost aronije se posebno ogleda u lečenju povišenog krvnog pritiska, srčanih smetnji, a smatra se vrlo dobrom za unos nakon infarkta. Ukolko postoje smetnje u radu urinarnog trakta, takođe se preporučuje unos aronije.

Uz to, ukoliko neko unosi štetne materije poput alkohola ili duvana, savetuje se da konzumira aroniju, kao i kod prisustva zagađenog vazduha ili prisustva teških metala u organizmu.

Lekovitost aronije je zaista velika, a posebno se preporučuje deci i sportistima, za bolji razvoj.

Saznajte više >>> Aronija lekovita svojstva i dejstvo