Smilje – Helichrysum italicum

Zašto je Smilje (Helichrisum italicum) tako posebno?

Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrisum italicum. Pripada velikoj porodici Asteraceae, kojoj pripadaju mnoge aromatične lekovite vrste, poput rimske i nemačke kamilice. Još u Homerovo vreme Grci su cenili smilje kao odličan lek za rane, au narodnim pjesmama se smilje pominje kao lep i mirisan cvet za kićenje devojaka i momaka (” … nit je smilje niti bosilje, već miriše duša devojačka … ‘ ‘). Zbog lepote i mirisa cveta i deci su davana imena: Smilja, Smiljana ili Smiljka.

Smilje je posebna biljka, jer tretira kako kozmetičke tako i medicinske probleme. Može ublažiti tragove starenja, zbog čega su je Francuzi nazvali immortelle, što znači besmrtnost.

ulje od smilja

Može da umnoži prirodni kolagen koji se nalazi u ćelijama kože i da umanji bore sa visokim procentom uspeha. Zbog svog regenerativnog i protivupalnog dejstva, izuzetno se ceni za negu dehidrirane i umorne kože, za uklanjanje ožiljaka, strija i modrica. U leto je korisno za ublažavanje crvenila i opekotina kože oštećene sunčevim zracima.

U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje krvarenja iz nosa i usta, kao i za zarastanje rana. Odličan je lek protiv bronhitisa i kašlja, deluje kao sedativ, snižava krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, sprečava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača cijeoli organizam.

U proizvodnji eteričnog ulja koriste se cvetovi, dok se u fitoterapijske svrhe koristi cela biljka. Eterično ulje smilja između ostalog, sadrži i itlidione, kojih nema u drugim vrstama biljaka.

Smilje raste u kamenu i kršu mediteranskih zemalja, od Hercegovine i Korčule preko Sicilije i Korzike, pa sve do Španije, u kasno proleće.

Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Mora se destilovati sveža, a ne sušena biljka. Stoga je njegova cena je uglavnom visoka, baš kao što i priliči biljci besmrtnosti.

 Indikacije:
Tretiranje hematoma, proširenih i upaljenih vena, tromboze, popucalih kapilara, sportskih povreda, ožiljaka, keloida, strija, kožnih alergija, atopijskog dermatitisa, psorijaze, reumatoidnog artritisa. stimulacija funkcije jetre.
Smilje podstiče izlučivanje želudačnog soka i žuči, deluje protivupalno. Pomaže kod nadutosti, bolesti jetre i žučne mehura. Smilje pojačava apsorpciju hematoma i deluje antikoagulantno pa se primenjuje kod hematoma, proširenih vena i Flebitis, za negu kože i kod ožiljaka i reumatoidnog artritisa kao oblog i za inhaliranje kod tegoba u disajnim putevima.

RECEPTI- Smilje

Za bolje varenje

Dve kašičice suvih cvetića smilja prelijte sa dva decilitra vrele vode, pustite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Ovaj čaj, osim što reguliše varenje, snižava krvni pritisak, holesterol i jača ceo organizam.

Za lakše mokrenje

Pomešajte 120 g smilja, 120 g kantariona, 90 g TROSKOT, 30 g cvetova kamilice, 60 g drena. Izvadite 4 kašike mešavine, sipajte ih u vodu i ostavite da prenoći. Ujutro smesu prokuvajte na tihoj vatri, pa procedite kad se ohladi. Prvu čašu popijte ujutro na prazan stomak, a ostatak razdelite na tri dela i popijte u toku dana, sat posle svakog obroka.

Protiv hematoma i ožiljaka

Nekoliko kapi eteričnog ulja smilja nanesete na mesto udarca ili ožiljka, i posle nekoliko dana videćete prve efekte. Postupak ponavljajte dva puta dnevno tokom 3-4 dana.

Etersku ULJE OD SMILJA (helichrisum italicum) – efikasno sredstvo U AROMATERAPIJI

Istraživanja pokazuju da je etersko ulje od smilja (Helichrisum italicum) efikasno sredstvo u aromaterapiji, posebno zahvaljujući svom emocionalnom i duhovnom efektu.

Ulje od smilja sadrži pinen, limonen, kurkumen, nerol, GERANIOL, linalool i eugenol. Visok nivo Nerola i neril acetata daje ulju od smilja jedinstvenu cvetnu notu.

Poseban efekat se sa uljem od smilja postiže u predelu srca i grudnog koša, zato se najviše koristi u lečenju lupanja srca, nepravilnosti u srčanom ritmu i rizika od moždanog udara. U kombinaciji sa drugim eterskim uljima se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska zbog efekta hlađenja.

Regenerativni potencijal ulja od smilja omogućava njegovu efikasnu upotrebu u slučaju povreda i otvorenih rana. Primenjuje se kod krvarenja- kap po kap, kako malih tako i velikih, što će doprineti smanjenju čak i zaustavljanju krvarenja. Ulje od smilja je izuzetno korisno kod teških opekotina i doprinosi regenraciji tkiva kod zarastanja rana.