Soda bikarbona za zube dobro rešenje ili ne ?

Pranje zuba sodom bikarbonom se oduvek reklamiralo kao najsigurniji i najjeftiniji način za izbeljivanje zuba. Međutim, poznato je da česta upotreba sode bikarbone vodi do nagrizanja gledji zuba. Pa, šta je tu istina?

Svi smo čuli koliko je višenamenska soda bikarbona i kako se koristi kao prirodno sredstvo za čišćenje. Soda bikarbona (ili natrijum bikarbonat) se popularno koristi za odstranjivanje boje, da neutrališe neprijatne mirise iz knjiga, kod uklanjanja pesticida iz povrća, kod podizanja testa kod pečenja itd. Ali, da li ste pokušali da perete zube sa sodom bikarbonom? Neki ljudi su pokušali da peru zube sodom bikarbonom radi čišćenja i izbeljivanja. Zvuči ludo, zar ne? Ali, to je istina!

Šta je soda bikarbona i kako ona funkcioniše?

Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat je beli, kristalizovani, blago alkalni prah koji podseća na sodu za pranje. Kada se ova slabo alkalna soda rastvori u vodi, ona oslobađa slobodne radikale. Kada mešavina sode bikarbone i vode dospe u usta, slobodni radikali iz smeše deluju na molekule mrlja na gleđi (spoljašnjem sloju) zuba i uklanjaju žute i braon fleke sa njih. Na taj način soda bikarbona rastvara diskoloraciju zuba, čime zube koji su obojeni napicima poput čaja, kafe, kole, kao i duvanom za žvakanje i pušenjem čini svetlijim i beljim.

Prednosti pranja zuba sa sodom bikarbonom

Pored uklanjanja mrlja na zubima uzrokovanim konzumiranjem pića kao što su kafa i čaj, soda bikarbona uklanja i kamenac sa zuba. Čišćenje kamenca sprečava propadanje zuba i osvežava dah. Ono što sodu bikarbonu čini još popularnijom je što joj je cena vrlo pristupačna. Soda bikarbona se danas smatra jednim od najjeftinijih komercijalnih izbeljivača zuba prisutnih na tržištu. Jedna kutija sode bikarbone od 1 kilograma košta svega nekoliko stotina dinara, a ovakva kutija se može koristiti za nekoliko stotina pranja zuba. Smatra se da pranje zuba sodom bikarbonom poboljšava celokupno zdravlje zuba i usne duplje.

Pranje zuba sa sodom bikarbonom: koraci i smernice

Soda bikarbona se može koristiti za pranje zuba na razne načine. Hajde da pogledamo koji su to različiti načini na koje zubi mogu biti belji pomoću sode bikarbone.

Soda bikarbona u obliku praha

Na ovaj način je dovoljno da, prethodno dobro pokvašenu četkicu za zube u hladnoj vodi umočite u sodu bikarbonu. Kvašenje četkice pomaže da se soda bikarbona zadrži na vlaknima četkice. Uverite se da su sva vlakna četkice obložena prahom (četkica će biti bela od praha). Perite zube 2 minuta, a zatim isperite usta sa čistom vodom. Ponekad, pranje zuba sodom bikarbonom može izazvati blagi gorući osećaj ili peckanje. Međutim, ako je osećaj snažan ili neizdrživ, odmah prekinite sa pranjem i isperite usta čistom vodom.

Soda bikarbona i sirće

Dodajte prstohvat soli i nekoliko kapi belog sirćeta u sodu bikarbonu koja je prethodno rastvorena u vrlo malo vode (smesa treba da podseca na pastu) i promešajte sve sastojke. Umočite vlakna četkice u tako napravljenu pastu i nežno operite zube. Posle pranja sa pastom od sode bikarbone, operite zube sa običnom pastom za zube.

Soda bikarbona i obična pasta za zube

Mala količina sode bikarbone se može pomešti sa malo obične paste i malo vode. Mešajte sve sastojke zajedno dok ne dobijete finu pastu. Zatim operite zube sa ovom pastom. Isperite usta vodom posle 2 minuta pranja. Možete i posuti malo sode bikarbone na običnu pastu za zube koja je prethodno nanesena na četkicu i tako ih oprati.

Soda bikarbona i jagode

Jagode su takođe poznate po svojim svojstvima beljenja zuba. Stoga će kombinacija jagoda i sode bikarbone sigurno raditi. Za ovaj vid pomoći vam je potrebna jedna sveža, zrela jagoda i soda bikarbona. Pošto izgnječite jagodu u kašu, pomešajte je sa malo sode bikarbone i formirajte ovu jedinstvenu, prirodnu pastu. Potopite četkicu za zube u ovu pastu, perite 2 minuta i nakon pranja dobro isperite usta vodom.

Soda bikarbona i vodonik peroksid

Jedna od kontroverznijih metoda beljenja zuba je potapanje četkice za zube u vodonik peroksid, pre potapanja u sodu bikarbonu. Ovaj proces bi trebalo da dodatno pospeši izbeljivanje zuba. Kao i kod prethodnih primera, možete napraviti pastu od mešavine sode bikarbone i vodonik peroksida i time prati zube.
Bez obzira na odabrani metod, važno je napomenuti da nikako ne smete prati zube sodom bikarbonom više od dva puta nedeljno. Pored toga, potrebno je da budete veoma nežni pri pranju i da isto ne traje duže od 2 minuta. Predugo pranje može da izazove neželjene posledice.

Da li je pranje zuba sodom bikarbonom bezbedno?

Sada kada ste pročitali kako se sve soda bikarbona može koristiti za beljenje i lepši izgled zuba, sledi pitanje za milion dolara: „da li je pranje zuba sodom bikarbonom bezbedno za nas?“. Soda bikarbona, za koju i dalje mnogi smatraju da je najpopularniji i najsigurniji „domaći recept“ za beljenje zuba, ipak nije toliko sigurna kao što izgleda. Gutanje ovog praška nije štetno za zdravlje, međutim, soda bikarbona oksidiacijom uklanja mrlje prisutne na gleđi zuba, a taj proces je vrlo opasan! Soda bikarbona je prirodno abrazivna i česta upotreba može dovesti do oštećenja gleđi na zubima. Zubna gleđ će se vremenom istrošiti i stanjiti, što ostavlja zube osetljivijim i ranjivijim na karijes, pa često korišćenje sode bikarbone može izazvati i trajno oštećenje zuba. Štaviše, soda bikarbona ne ubija bakterije prisutne u ustima, tako da, posle pranja sa sodom bikarbonom, zube morate oprati i običnom pastom da biste sprečili karijes. Oni koji nose mobilne ili fiksne korektivne proteze ne bi trebalo da koristite sodu bikarbonu, jer nosači lako mogu zardjati zbog procesa oksidacije, ostavljajući tamnije mrlje na zubima.

Soda bikarbona je vrlo efikasan izbeljivač, međutim, učestalo pranje zuba sa sodom bikarbonom nije tako dobra ideja. Pokušajte da koristite specifične marke paste za zube koje sadrže blaža abrazivna sredstva u odnosu na sodu bikarbonu. Na ovaj način se ne morati brinuti da će se vaša gledj istrošiti. Na kraju krajeva, izbor da li ćete koristiti sodu bikarbonu za pranje zuba je na vama!
Slobodan Šušnjar

loading...
loading...
Loading...