Sok od breze

Najnovija istraživanja govore da je sok od breze odličan prateći lek protiv oboljenja prostate, bešike, prehlada, kašlja i mnogih drugih…

Bilo da je reč o beloj brezi ili nekoj drugoj vrsti gotovo svaki sastojak ovog drveta je prirodni lek. Sve breze u proleće cvetaju, a pupoljak im je u obliku resa, mekan i bledo žute boje.

Pića proizvedena od drveća pravi su trend u svetu, a verovatno će uskoro stići i u našu zemlju. Međutim, kokosova voda, razni voćni sokovi i tzv. smutiji biće uskoro na drugom mestu, iza ruskog superpića – soka od breze, jednog od najomiljeniju lekovitih napitaka na Istoku. Teče iz presečenih stabala ili polomljenih grana breze, a kao zlatni napitak i lek već decenijama veoma je popularan.

brezov sok

Sok breze sadrži vitamine B6 i B12, u stanju je da oslobodi telo od toksina, a kao prirodni diuretik pomaže bubrege i jetru i podstiče gubitak težine. Breza se kod nas zove drvo života, njen sok se godinama koristi u celoj istočnoj i severnoj Evropi, kao i na severu Kine kao lek. Ona sadrži elektrolite, kao što su kalijum, koji pomaže telu da održi optimalan nivo tečnosti, zatim flavonoide, a bogata je i antioksidansima. Kada kupujete sok od breze, treba da obratite pažnju na sastav: izbegavajte onaj koji sadrži šećer. Sok od breze proizvodi se na teritoriji bivšeg Sojvetskog Saveza, kao i u Finskoj, sezona počinje sa prvim otopljavanjem i nastavlja se sve do pojave pupoljaka. Odraslo drvo breze može dati oko dva litra soka dnevno, bez ugrožavanja zdravlja stabla.

Breza sadrži: eterična ulja smolaste (lekovite) sastojke askorbinsku kiselinu šećer i neškodljive masti.

Lišće, osim askorbinske kiseline, sadrži i karotin.

Preparati napravljeni od pupoljaka breze lekovito deluju na mokraćne puteve, bešiku (dezinfikujući ih) posebno kod osoba koje pate od povremenih ili hroničnih upala.Lekoviti su i kod bolesti disajnih puteva, kašlja i običnih prehlada.Preparati od lista preporučuju se osobama koje pate od slabe cirkulacije.Najnovija istraživanja govore da je sok od breze odličan prateći lek protiv oboljenja prostate.

I list i pupoljak breze antiseptički deluju na rane, čireve na koži, pa se od njih spravljaju blagotvorni melemi. Ni kozmetička industrija nije ostala ravnodušna prema tim svojstvima breze, pa se proizvodi krema i mleko za ruke i telo, jer izvanredno vlaže i hrane kožu.

Listovi i pupoljci se beru u proleće, kada su mladi, puni sokova, smola i vitamina. Da bismo mogli da pijemo čajeve i spravljamo meleme tokom cele godine, sušimo ih na vetrovitom mestu i čuvamo u platnenim vrećicama u prostoru koji ima stalnu cirkulaciju vazduha.

sok od breze

Sok od breze se se uzima iz drveta jednostavnim postupkom.Sok od breze je slatkastog ukusa i nije potrebno kuvati ga ili bilo šta mu dodavati.Sok treba sakupljati tokom proleća jer kroz drvo tada prolazi najviše sokova.Najbolji period za sakupljanje je tokom marta i aprila kada drvo počinje da lista.Najbolje je drvo izbušiti nekim alatom na visini od 1 metar od tla.U rupu treba gurnuti cevčicu i sprovesti je u privezanu flašu ili teglu.Rupu zapušite voskom i ostavite da se sok prikuplja.Za uzimanje soka treba izabrati starija stabla.

Kako se pije sok od breze

Sok se može čuvati u frižideru nedelju dana.Odrasli mogu da piju dve čaše dnevno a deca jednu čašu bez ikakve bojazni od bilo kakvih štetnih posledica.Svake godine čovek bi trebalo da popije od 8-10 litara soka breze.Ovaj sok će uništiti kamenac u bubrezima i bešici,izlečiti čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu pomoći jetri da se oslobodi štetnih materija iz organizma,spasiti vas glavobolja , bronhitisa , kašlja , a takođe i reumatizma i artritisa.

Energetski napitak od listova breze

Potrebno je:

100 grama dobro opranih i iseckanih (mogu i da se samelju) listova breze. Samlevene listove preliti sa 2 šolje prokuvane vode – na oko 70 stepeni Celzijusa. Poklopiti, sačekati 3-4 sata i procediti kroz gazu.Preporučljiva dnevna doza je 2-3 šolje soka dnevno.