Sok od pomorandže i zdravlje + RECEPTI

Sok od pomorandže je jedan od najpopularnijih sokova na svetu.

U narednim redovima saznaćete sve potrebne činjenice o zdravstvenim prednostima korišćenja soka od pomorandže. Da li je oranžada koju obično konzumiramo u nerafinisanom ili prerađenom obliku dobra za zdravlje? U nastavku teksta iznećemo vam brojne zanimljive činjenice o mogućim benefitima soka od pomorandže, ali i određene zamerke na isti.

Priprema soka od pomorandže

Mnoge od standardno zastupljenih vrsta pomorandži koriste se za pripremu đusa. Valensija, hartova tardif valensija i hamlin predstavljaju neke od trenutno najpopularnijih vrsta, mada je gotovo izvesno da će ih novonastale vrste prestići.

Gorenavedene vrste su zbog slatkastog ukusa i fizičkih karakteristika koje poseduju idealne za pripremu sokova. Ove vrste odlikuje prisustvo tanje kore i veće količine soka. Kiselinski sadržaj navedenih vrsta pažljivo je izbalansiran kultivacijskim postupkom sa ciljem sprečavanja brzog kvarenja sočnog sadržaja.

sok od pomorandze

Prednosti sveže isceđenog soka od pomorandže

Iako komercijalno proizvedeni sokovi od pomorandže poseduju sve neophodne kvalitete, preporučljivo je uvek dati prednost sveže ceđenom soku zbog veće koncentracije vitamina i fitonutrijenata. Nažalost, ovi korisni sastojci mogu se izgubiti tokom procesa pripreme, što predstavlja čestu pojavu pri pripremi većine namirnica.

Ledeni i koncentrovani sokovi dostupni u trgovinama trude se da nadomeste manjak vitamina izgubljen u procesu pripreme istih. U nekim slučajevima se industrijski proizvedenom soku od pomorandže dodaju određeni vitamini koji prirodno nisu prisutni u soku. Gubitak korisnih fitonutrijenata utiče na umanjenje antioksidativnih svojstava pomorandžinog soka.

Domaći sok od pomorandže i limuna recept

Postoje brojni recepti za pripremu domaćeg soka od narandže i limuna.Ovaj recept je jedan od najjednostavnijih a sok je veoma ukusan.

Za pripremu su vam potrebne 4 pomorandže, 2 limuna, 1 kilogram šećera, dve kesice limontusa i dva litra vode.

Sa dve narandže i jednog limuna skinuti koru, 2 narandže i jedan limun iseckati sa korom i sve zajedno staviti u blender supersecko i sl.Dobro izmiksati pa sipati u veću posudu.Dodati dva litra vode i limontus.Ostavite jednu noć u frižideru ili na hladnom mestu.Posle 12 do 18 sati procediti kroz gazu i dodati 1 kilogram šećera.Pripremljen sirup sipati u flase i čuvati na hladnom.

sok od narandze i limuna recept

Sok od pomorandže recept (za 9 litara soka)

Za ovaj recept su potrebne 4 pomorandže, kilogram šećera, 30 grama limontusa i 9 l vode.

Recept za pripremanje:

Dobro operite pomorandže pa ih prelijte velom vodom kako bi se uklonila gorčina iz kore.Dobro ih zamrznite (potrebno je oko 1 do 2 sata).Prokuvajte 10 litara vode i ostavite da se oladi.

Zamrznute narandže izrendajte ili sameljite na mašini za mlevenje mesa pa smesu prelijte sa 3 litra prokuvane vode koja se dobro ohladila.Ostavite da odstoji 10 min.Posle toga procedite kroz cedaljku i dodajte još 6 litara vode, kilogram šećera i 30 grama limontusa.Mešajte da se šećer otopi ili ostavite najmanje 1 sat.Sipajte u flaše i čuvajte u frižideru najviše 10 dana.

Neke činjenice o pomorandži

U svetu je proizvedeno oko 71,4 miliona tona pomorandži, što zvuči gotovo neverovatno, zar ne? Pomorandžino drvo predstavlja jednu od najviše uzgajanih vrsta drveta na svetu.Današnje pomorandže nastale su kao rezultat ukrštanja pomelo vrste i mandarine. Pretpostavlja se da su se prve iz semena razvijene pomorandže javile u Kini, gde su nastali i prvi opisi jestivih vrsta ove voćke.

Postoje stotine vrsta pomorandži: navel, slatke, crvene pomorandže i mandarine i tangerine samo su neke od mnogobrojnih varijeteta ove popularne voćke. Crvene pomorandže nastale su od slatkih vrsta. Pomorandže su izuzetno rasprostranjene u zemljama Mediterana zbog izvrsnog soka koji se može dobiti od njih.

Zbog čega sok od pomorandže može biti koristan za vas?

Možda još uvek niste sigurni da li je pomorandžin sok zdrav ili pak predstavlja još jedan u nizu zaslađenih napitaka pod oznakom prirodne namirnice. Postojeće dileme su na mestu zbog izuzetno razvijene komercijalne proizvodnje ovog soka.

Tačno je da sveže isceđeni sok od pomorandže može biti od izuzetne koristi u očuvanju vašeg zdravlja, pod uslovom da ga konzumirate u umerenim količinama. Pomorandžin sok sadrži obilje korisnih nutrijenata neophodnih za održavanje opšteg zdravlja.

10 zdravstvenih prednosti upotrebe soka od pomorandže

1.Jača imuni sistem

Poznato je da jedna jabuka dnevno pozitivno deluje na očuvanje imuniteta, ali šta je sa pomorandžama? Vitamin C predstavlja neprikosnoveno sredstvo za očuvanje zdravlja imunosistema. Pomorandže obiluju navedenim vitaminom čiji adekvatan unos omogućava belim krvnim zrncima da učestvuju u odbrambenom imuno odgovoru. Uravnotežena ishrana sa što većim unosom svežeg voća i biljnih kultura uopšte uticaće na pravilno funkcionisanje imunog sistema.
Određeni podaci ukazuju na činjenicu da veće količine vitamina C mogu pospešiti eliminaciju virusa-posebno prehlade i gripa. Ove tvrdnje još uvek nisu u potpunosti potvrđene, mada je određna studija dala podatak da su nakon pojačanih unosa doza ovog moćnog vitamina simptomi bolesti umanjeni za oko 85% posto.

Sok od pomorandže i vitamin C – Nakon prvih znakova bolesti savetuje se povećani unos soka od pomorandže i vitamina C. Ipak, ono što ne preporučuje konzumiranje đusa je veći procenat šećera koji sa sobom nosi, stoga je poželjno unositi adekvatne količine ovog soka kada ste zdravi, a ne sa prvim znacima bolesti.

2. Sok od pomorandže u službi sprečavanja starenja

Vitamin C prisutan u soku od pomorandže igra bitnu ulogu u sprečavanju prvih znakova starenja. Ipak, mora se naglasiti da navedeni sok ne predstavlja svojevrsni eliksir mladosti, ali, u kombinaciji sa zdravom ishranom, kao i prisutnim vitaminima i antioksidansima može u određenoj meri usporiti proces starenja.

Vitamin C prisutan u soku pomaže u eliminaciji slobodnih radikala koji utiču na pojavu starenja. Štetni radikali mogu biti odgovorni za nastanak mnogih zdravstvenih poremećaja, a ne samo za formiranje bora.

Vitamin C takođe igra krucijalnu ulogu u proizvodnji kolagena koji čini da vaša kože bude glatka i elastična. Manjak kolagena utiče na starenje kože i zglobova.

3. Sok od pomorandže kao efikasno sredstvo u sprečavanju rizika od pojave kancera

Prethodno pominjani slobodni radikali mogu u značajnoj meri doprineti razvoju kancerogenih oboljenja. Vitamin C i mnogi drugi antioksidanti prisutni u soku mogu uticati na eliminisanje spoljnih štetnih radikala iz tela. Redovno konzumiranje soka od pomorandže može biti od presudnog značaja za smanjenje stope dečje leukemije, kao i raka dojke, jetre i debelog creva kod odraslih. O svojstvima pomorandžinog soka se u velikom meri diskutovalo u naučnom radu pod nazivom „Sok od pomorandže u hemoprevenciji“. Sadržaj sokova varira u odnosu na različite sredinske faktore.

4. Sok od pomorandže za reparaciju ćelija

Sok od narandže, pored podsticanja proizvodnje kolagena, igra bitnu ulogu i u oporavljanju oštećenih ćelija u našim telima. Prisustvo kolagena može biti ključno za mnoge rekonvalenscentne procese, počev od lečenja otvorenih rana ili istegnutog ligamenta. Takođe sok od pomorandži, pruža struktuiranost i određeni nivo fleksibilnosti koži, kostima, zubima, vezivnom tkivu i hrskavici. Fitonutrijenti prisutni u pomorandžinom soku ključni su za formiranje zdravog kolagena.

5. Sok od narandže u službi ubrzavanja metabolizma

Vitamin C ima bitnu ulogu u metabolizmu proteina. Povećan unos ovog vitamina putem konzumiranja soka od pomorandže znatno može unaprediti metaboličke procese u organizmu. Studije pokazuju da povećani unos vitamina C može pospešiti sagorevanje masnoća za oko 30%.

6. Očuvanje funkcije bubrega

Antioksidansi prisutni u soku od pomorandže omogućavaju eliminisanje štetnih materija iz tela. Vitamini A i C prisutni u pomorandžinom soku pospeušuju sposobnost detoksikacije bubrežnih organa. Bubrezi su ključni za pravilno funkcionisanje tela. Ovi parni organi omogućavaju uklanjanje štetnih supstanci, održavaju neophodan nivo tečnosti, regulišu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, regulišu krvni pritisak i utiču na proizvodnju aktivne forme vitamina D, koji je od suštinskog značaja za zdravo funkcionisanje organizma.

7. Za poboljšanje cirkulacije

Sok od pomorandže obiluje folatima koji stimulišu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Takođe pomaže protok krvi kroz telo ka ekstremitetima. Unosom folata unapređena cirkulacija krvi utiče na celokupno funkcionisanje organizma. Dovoljno oksigenisan telesni sistem će na najbolji mogući način obavljati svoje zadatke. Funkcionisanje svakog dela tela zavisi uslovljeno je prisustvom adekvatne količine kiseonika, odnosno dobrom cirkulacijom krvi.

8. Sredstvo za snižavanje krvnog pritiska

Sok od pomorandže poseduje određena svojstva koja mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Studija objavljena u američkom žurnalu za kliničku ishranu u januaru 2011. iznela je podatak da ispijanje soka od pomorandže može doprineti smanjenju simptoma hipertenzije. Takođe, folati, vitamin C, kalijum i antioksidansi prisutni u soku od narandže mogu biti značajni za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Rizik od srčanih oboljenja povišen je kod osoba koje pate od hipertenzije. Visok krvni pritisak može uticati na oštećenje arterija, pojavu aneurizme, koronarnih bolesti, srčane insuficijencije, infarkta, moždanog udara i oštećenja bubrega. Adekvatan režim ishrane može pomoći u terapiji visokog krvnog pritiska.

9. Ublažavanje inflamatornih procesa

Potvrđeno je da antioksidansi prisutni u soku od narandže mogu suzbiti ili eliminisati zapaljenske procese u telu. Upale predstavljaju prirodan deo procesa imuno sistema, međutim jaki zapaljenski procesi mogu dovesti do oštećenja tkiva i organa. Hronično prisutne upale mogu uzrokovati pojavu drugih ozbiljnih oboljenja poput kancera ili reumatoidnog artritisa. Takođe, inflamatorni procesi mogu izazvati pojavu bola i oticanja koja rezultira smanjenom pokretljivošću zglobova. Iako inflamatorni proces može predstavljati jednu od etapa u ozdravljenju organizma, trebalo bi biti oprezan zbog mogućih štetnih posledica koje može za sobom ostaviti.

10. Sok u funkciji snižavanja lošeg holesterola

Istraživanja su pokazala da biljni steroli iz soka od narandže mogu biti od presudnog uticaja za snižavanja LDL holesterola. U ovom slučaju, koncentrovani sok pomorandže pružiće uspešnije rezultate zbog prisustva povišenog nivoa flavonoida. Visok nivo holesterola može doprineti razvoju srčanih oboljenja. Povećanje nivoa holesterola u krvi dovešće do taloženja istog na zidovima arterija, što će uzrokovati smanjeni protok krvi i proces oksigenacije. Potpunom blokadom arterija može doći do srčanog napada.

Nutritivni sadržaj soka od narandže

Većina prisutnih fitonutrijenata u soku od narandže može biti od enormnog značaja u održavanju celokupne zdravstvene slike. U prethodnim redovima su već navedeni određeni korisni sastojci ovog soka, a u nastavku će biti izneti još neki.

Vitamin C opšte je poznato da pomornadža sadrži znatne količine vitamina C, ipak, da li zaista znate zbog čegaje ovaj vitamin važan? Vitamin C ima ključnu ulogu u omogućavanju pravilnog funkcionisanja mnogih telesnih funkcija. Navedeni vitamin utiče na uspešan oporavak od različitih povreda i bolesti, omogućava apsorpciju gvožđa i eliminaciju slobodnih radikala, predstavljajući svojevrsni primarni antioksidans. Vitamin C je rastvorljiv u vodi, što onemogućava njegovo magacioniranje za kasniju upotrebu. Naše telo ne može samo stvarati vitamin C, zbog čega je potrebno unositi ga u vidu suplemenata.

Hesperidin

Hesperidin je bioflavonoid prisutan u citrusnom voću i sokovima. Ovo je ključni sastojak soka od pomorandže koji utiče na poboljšanje cirkulacije i snižavanje krvnog pritiska, a postoje indicije da se može primeniti i u lečenju dijabetesa.

Vitamin A predstavlja esencijalni sastojak zaslužan za stvaranje i održavanje mnogih telesnih tkiva. Navedeni vitamin igra ključnu ulogu u očuvanju vid, pogotovo u uslovima smanjene svetlosti. Istovremeno poseduje antioksidantna svojstva presudna za borbu protiv slobodnih radikala.

Folati poznatiji pod nazivom vitamin B9 ili folna kiselina, predstavljaju vitamine rastvorljive u vodi, poput vitamina C. Konzumiranjem većih doza folne kiseline moguće je smanjiti procenat slučajeva ćelijskih mutacija, zbog čega se konzumiranje folata posbno preporučuje trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Hidratacija

Sok od narandže može obezbediti telu dovoljnu količinu tečnosti. Smatra se da plod pomorandže čini 87% vode. Konzumiranje adekvatne količine tečnosti sprečiće pojavu dehidratacije, koja može izazvati mnogobrojne zdravstvene probleme, zbog čega je neophodno da unosite dovoljne količine tečnosti, kao i namirnice bogate vodom.

Potencijalni negativni efekti korišćenja soka od pomorandže

Pored mnoštva zdravstvenih prednosti konzumiranja soka od pomorandže, postoje i određene negativne posledice upotrebljavanja istog.Sok od narandže sadrži visok nivo limunske kiseline koja može oštetiti zubnu gleđ ili izazvati želudačne probleme.

Sok od pomorandže odlikuje visok nivo šećera i glikemijskog indeksa koji može uzrokovati razvoj dijabetesnog oboljenja. Takođe, sok ne sadrži nivo vlakana koji je prisutan u samom plodu, zbog čega ne ostvaruje određeno korisno dejstvo na procese varenja, stoga je bolje konzumirati celu voćku.

Zaključak

Umerene količine soka od pomorandže mogu biti korisne za vaš organizam. Prednosti korišćenja soka narandže značajno nadmašuju moguće štetne posledice koje mogu nastati usled konzumiranja istog. Ispijanje soka od pomorandže može doneti brojne blagodeti vašem organizmu zbog mnoštva antioksidanasa i vitamina koji su od esencijalnog značaja za pravilno funkcionisanje raznih telesnih sistema i opšte forme.

I na kraju jedno pitanje: da li više volite sveže ceđeni ili industrijski proizveden sok od pomorandže?