Šta znači nizak hemoglobin u trudnoci i kod beba i kako ga povećati

Šta znači kad je hemoglobin nizak kod beba i u trudnoći i kako ga popraviti saznajte u ovom članku…

Nizak nivo hemoglobina kod beba i mama – kako da izbegnete ovaj problem i poboljšate krvnu sliku

Mnogi ljudi veruju da je nizak nivo hemoglobina posledica nedostatka gvožđa u organizmu. Pre nego što pređemo na načine za povećanje nivoa hemoglobina u krvi kod beba i trudnica, trebalo bi da pogledamo neke teorijske informacije o prirodi i svojstvima hemoglobina.

Hemoglobin je poseban protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Glavna karakteristika hemoglobina je da za sebe vezuje kiseonik ili ugljen dioksid. Tako eritrociti prenose kiseonik kroz organizam – preuzimaju ga iz pluća i prenose u druga tkiva, dok ugljen dioksid preuzimaju iz tkiva i prenose ga do pluća.

nizak hemoglobin kod bebaPrema tome, ako je nivo hemoglobina u trudnoći nizak, a broj crvenih krvnih zrnaca mali, u tkivima nema dovoljno kiseonika i ova pojava se zove anemija. Postoje brojni oblici anemije, međutim, u većini slučajeva je ona posledica gubitka krvi. Anemija tokom gubitka krvi može da bude akutna (nakon traume) ili hronična (često krvarenje iz nosa). Štaviše, anemija može da nastupi i kada koštana srž ne može da proizvede normalnu količinu crvenih krvnih zrnaca, a za ovaj proces su neophodni vitamini i gvožđe pa se stoga ovaj oblik naziva hipohromna anemija (anemija usled nedostatka gvožđa). Postoji i anemija koja se javlja usled razlaganja crvenih krvnih zrnaca pod dejstvom nekih faktora i taj oblik se naziva hemolitička anemija. Međutim, anemija usled nedostatka gvožđa je najčešći oblik anemije.

Dakle, kako povećati hemoglobin kod beba i u trudnoći ?

Majčino i kravlje mleko sadrže male količine gvožđa. Ali majčino mleko sadrži poseban protein koji se zove laktoferin – to je protein koji organizmu pomaže da svari gvožđe. Ako dojilja (ili bilo koja odrasla osoba) jede dosta mesa, u najboljem slučaju organizam će apsorbovati 20% gvožđa – iz majčinog mleka beba apsorbuje 60% gvožđa. Kada upoređujemo količinu gvožđa u mlečnim formulama za bebe i u majčinom mleku, formule sadrže više gvožđa ali se ono lošije apsorbuje. A čak i kada bebin organizam savršeno apsorbuje gvožđe, ona će i dalje imati nedostatak gvožđa i hemoglobina.

Gde da nađemo gvožđe ?

Ispostavilo se da se priroda pobrinula za trudnicedok je nerođena beba u stadijumu fetusa, ona skladišti gvožđe. To je ona faza u kojoj trudnice obično imaju nizak nivo hemoglobina – do toga dolazi zato što beba skladišti gvožđe da bi preživela u periodu dojenja. To znači da trudnica ima obavezu da stvori uslove da beba može da uskladišti dovoljno gvožđa, tj. ona u toku trudnoće mora da jede namirnice koje sadrže gvožđe. Čak i kada vegetarijanska porodica odluči da ima dete, majka mora da jede namirnice koje sadrže gvožđe.

Međutim, u trudnoći ne može uvek da se reši ovaj problem samo pomoću hrane; ponekad je neophodno uzimati suplemente gvožđa. Sve zavisi od procesa koji se odvijaju u organizmu trudnice – ona može da ima nizak nivo hemoglobina i nedovoljno gvožđa u organizmu, a može da ima i nizak nivo hemoglobina ali dovoljnu količinu gvožđa u organizmu. U svakom slučaju, u trudnoći moraju da se rade posebne analize krvi koje utvrđuju nivo proteina koji se zove feritin, a koji ima funkciju da skladišti gvožđe u organizmu. Nažalost, malo je žena u trudnoći koje razmišljaju o ovome.

Zbog čega je ovo tako važno ?

Ako u trudnoći imate nedostatak gvožđa u organizmu, beba će ga uzeti ni iz čega, a ona neće moći da poveća količinu pojedenog mesa jer nema vremena za skladištenje gvožđa. Zato je veoma važno da se uradi analiza krvi koja će pokazati nivo feritina. Beba akumulira gvožđe pre rođenja i to je količina koja će biti dovoljna za 5 – 6 meseci (ovo je kritičan period). Dakle, ako beba ima 6 meseci i koža joj je bleda, to znači da je majka imala nizak hemoglobin tokom trudnoće. U tom slučaju majka mora da se postara da se bebi uradi krvna slika, što je od pomoći prilikom određivanja taktike dohrane bebe. A majka u ovoj situaciji mora da uzima multivitamine koji sadrže gvožđe. Nemojte da strahujete kako će nizak hemoglobin u krvi uticati na bebu jer morate da razmišljate o tome da vama bude dobro – a kada je vama dobro, biće i vašoj bebi (jedino je važno da se ne prejedate).

Koliko je opasan nizak nivo hemoglobina u krvi ?

Nizak hemoglobin kod beba jeste problem ali nije fatalan.Pre svega, tkiva neće imati dovoljno kiseonika, beba će biti troma, brzo će se umarati, biće dramatično podložnija virusnim infekcijama, zaostajaće u razvoju i lošije će spavati.

Da li je moguće povećati hemoglobina kod beba kroz ishranu ?

Hrana može da spreči nedostatak gvožđa u organizmu ali neće podići nivo hemoglobina. To jest ako beba ima nivo hemoglobina koji je ispod normalnog opsega, on se ne može povećati ishranom, već samo uz lekarsku pomoć i medikamente. Lekar, pre svega, mora da odredi o kom obliku anemije je reč.

Važno je pomenuti još jednom da hemoglobin transportuje kiseonik kroz ljudski organizam, a današnjim bebama, koje se odgajaju u luksuzu i uz mnogo brige, nisu potrebne velike količine kiseonika, a u skladu sa tim ni mnogo hemoglobina. Ako održavanje stalne telesne tempereture nije neophodno (u sobi je uvek toplo), ako dete nema mogućnost da se kreće (čvrsto je povijeno, sedi i sluša bajke, umesto da trči, itd.), za šta mu je onda potreban „normalan“ nivo hemoglobina?

U trudnoći koja traje 9 meseci, normalan nivo hemoglobina kod majke je nemoguć.

Normalan nivo hemoglobina neće imati ni dete koje uči strani jezik tri puta nedeljno, svira violončelo tri puta nedeljno, a vikend provodi gledajući crtane filmove.

Za normalan nivo hemoglobina u krvi je neophodan normalan način života.

Dakle, ako vaše dete ima nizak nivo hemoglobina, nema potrebe da ga lečite, već da ga odgajate pravilno.

U nastavku teksta su date dve tabele: normalan nivo hemoglobina u organizmu i namirnice koje pospešuju i sprečavaju apsorpciju gvožđa.

Starost Prosečna vrednost, g/l Opseg normalnih vrednosti, g/l
Na rođenju 165 135 – 240
2 nedelje 165 130 – 200
3 meseca 120 95 – 145
6 meseci – 6 godina 120 105 – 140
7 – 12 godina 130 110 – 160
Odrasli
Žene 140 120 – 160
Muškarci 160 140 – 180

 

Apsorpcija gvožđa u sistemu za varenje
Povećava Smanjuje
Askorbinska kiselina Sojin protein
Meso Fitinska kiselina (specifična supstanca u proizvodima biljnog porekla, koja tvori nerastvorljive soli sa gvožđem i sprečava apsorpciju)
Riba Kalcijum
Mlečna kiselina Dijetalna vlakna
Polifenoli (pasulj, orašasti plodovi, čaj, kafa)

Međutim, multivitamini sadrže gvožđe u takvom obliku da ove namirnice neće drastično loše uticati na njegovu apsorpciju.Za povećanje hemoglobina kod beba i u trudnoći najbolje je da vam stručno lice preporuči suplemente.

Šta bi beba trebalo da jede da ne bi imala nizak nivo hemoglobina u krvi ?

Najvažnija hrana za bebe koja sprečava nizak hemoglobin u krvi je majčino mleko. Laktoferin ne samo da pospešuje apsorpciju gvožđa iz majčinog mleka, već i iz drugih namirnica. Drugim rečima, kada beba napuni 6 meseci i majka pored dojenja počne da uvodi i čvrstu hranu, gvožđe iz nje će se apsorbovati mnogo bolje. Stoga su uvođenje čvrste hrane nakon 6 meseci starosti, dojenje i analiza krvi da bi se utvrdio nivo hemoglobina, veoma važni.

Važno je i da postupate po preporukama pedijatra kada je u pitanju dohrana bebe. Ako kao hranu umesto majčinog mleka uvedete griz ili kravlje mleko – nizak nivo hemoglobina kod bebe je zagarantovan.

loading...
loading...
Loading...