Biljka selen (miloduh) kao lek – upotreba, čaj, začin…

Takozvani miloduh je biljka koja uspeva mahom na području Mediterana, ali i u mnogim drugim delovima evropskog kontinenta.

Iako se koristi i kao začin, selen biljka se koristi, pored ostalog i kao prirodan lek za oboljenje grla i disajnih organa, a pomaže i kod reume, te različitih oboljenja stomaka.

Selen biljka

Pored narodskog naziva miloduh, selen biljka se naziva još i velestika, ljupčac i selim, ali i lesandrina i milobud.

Mada primarno raste na području Evrope, smatra se da je njena postojbina bila Persija.

Osim za lečenje različitih oboljenja, selen se koristi i kao začin, ali posebno treba obratiti pažnju ako se duže koristi. Naime, tada može da dođe do pojave promena na koži, a ako se neko ko unosi redovno ovu biljku bude izlagao suncu. Takođe, nije preporučljivo da selen biljka biva unošena ukoliko osoba ima problem sa radom bubrega ili srca.

biljka selen kao lekBiljka selen lekovitost

Kada je u pitanju biljka selen, lekovitost ja nešto što se podrazumeva. Obično se koristi kao odličan diuretik, jer je dokazano dobra za izbacivanje gasova, a takođe se preporučuje i za izbacivanje sekreta.

Ukoliko se pripremi čaj od lista ove biljke najbolje je koristiti ga za bolove u grlu, a preporučuje se unositi koren selena i akopostoji oboljenje mokraćnih kanala ili, pak bubrega, ali ovde se preporučuje oprez budući da postoje situacije kada nije dobro unositi selen i vezane su za određene probleme koji nastaju prilikom rada bubrega.

Takođe, lekovitost ove biljke se ogleda i u činjenici da pomaže kod reume, a prvenstveno da utiče na smanjenje bolova. Isto tako je vrlo dobro koristiti ga u kombinaciji sa određenim žitaricama, a posebno kada je potrebno otkloniti smetnje u radu organa za varenje ili disanje.

Selen čaj

Najčešće se selen čaj preporučuje unositi preventivno, a kako bi bio održan pravilan rad srca, stim što se tada kombinuje ovaj čaj sa čajem od lista matičnjaka i lista imele, ali one koja je rasla na kruški. Tako dobijenu mešavinu, koja treba da sadrži i čaj od ploda, odnosno korena selena, treba preliti ključalom vodom, ali se koristi na tri supene kašike ove mešavine 600 mililitara ključale vode. Obično se preporučuje da čaj stoji 2 sata i da se pije tri puta u toku dana po jedna šolja, a ako želite možete ga zasladiti medom.

A što se tiče načina pripreme čaja od biljke selen, on podrazumeva da se 1 kašičica prelije sa 250 mililitara ključale vode i ostavi kratko da odstoji, ali naravno postoje i drugačiji načini pripreme ovog čaja.

Čaj od selena

Obično se kao što je navedeno, čaj od selena priprema tako što se jedna kafena kašičica prelije šoljom ključale vode, a nakon nekoliko minuta se procedi i pije.

Takođe postoji mogućnost i da se čaj od selena priprema takozvanim hladnim natapanjem, a tada se jedna supena kašika ovog čaja prelije sa oko 300 do 400 mililitara hladne vode i zatim se greje sve dok ne proključa, pa se vrlo brzo posle toga i procedi.

Selen kao začin

Najčešće se koristi selen kao začin, ali je u pitanju biljka koja ima nešto jači i ljutkast ukus, tako da ako niste imali prilike da ga koristite, svakako se preporučuje da prvo stavite manju količinu selena u određeno jelo, a kako biste probali da li vam taj ukus odgovara.

Selen biljka uzgoj

Budući da se najčešće gaji u baštama i dvorištima, napominjemo da je uzgoj ove biljke zapravo vrlo jednostavan. U pitanju je zeljasta višegodišnja biljka koja vrlo intenzivno raste, a ponekad čak i do dva metra u visinu.

Selen biljka cveta u periodu jula i avgusta meseca, a njegova klijavost je u proseku dve godine. Vrlo je važna i informacija da bi trebalo da se gaji na toplim mestima, iako nije primećeno da je naročito osetljiv na hladnoću. A ne preporučuje se gajiti ga na peskovitom, odnosno zemljištu od gline, te je preporučljivo da to bude na humusnom zemljištu.

Neophodno je dosta zalivanja, a ukoliko ste selen zasadili na vlažnom zemljištu, onda svakako treba prilagoditi i količinu vodekoja mu je tada potrebna.

Najčešće jedna biljka traje od 6 do 8 godina, te je potrebno pri tupiti prehrani i to najbolje na samom početku proleća i krajem jula, odnosno početkom avgusta. Ovu biljku je najbolje zasaditi na početku proleća, tačnije tokom marta ili aprila meseca, mada takođe postoji mogućnost da se zasadi i u novembru, ali se tada mora obavezno izvršiti i prskanje specijalnim herbicidom.

Kako se gaji selen

U principu odgovor na pitanje kako se gaji selen bi glasio: prilično jednostavno, ali isključivo ukoliko se ispoštuje sve što je navedeno u prethodnom poglavlju.