Streptokoka u urinu ukazuje na urinarne infekcije

Patogeni sojevi streptokoka grupe B su potcenjeni uzročnik infekcija mokraćnog sistema, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.Bakterija streptokok, poznatija kao uzročnik infekcija kod trudnica, povećava rizik od prevremenog porođaja i prenosa bakterije na novorođenčad, često s razornim posledicama.

“Patogeni sojevi streptokoka grupe B su pokazali svoju sposobnost vezivanja za površinu ljudske ćelije mokraćnog mehura. A to je početni korak u razvoju infekcija mokraćnog sistema. Oboljelim ćelijama se menja morfologija pa one luče značajne količine interleukina, upalnog citokina koji aktivira imuni sistem”, izjavio je mikrobiolog dr. Glen Ulett s britanskog instituta Griffith.

Pritom je naglasio kako je nivo interleukina povezana s infekcijama patogenih sojeva streptokoka grupe B znatno viša od onih povezanih s Escherichiom coli, koja uzrokuje 90 posto infekcija mokraćnog sistema.

streptokoka u urinu

“Činjenica da patogeni sojevi streptokoka grupe B uzrokuju više upala od E. coli suprotna je onome što smo očekivali. Rezultati podupiru ideju da su streptokokne infekcije mokraćnog sistema jedinstvene i mogu uzrokovati bolesti, i uz prisustvo manjih količina bakterija nego što je tipično”, zaključio je dr. Ulett.

Budući da su patogeni sojevi streptokoka grupe B deo normalne mikroba flore genitalnog trakta kod oko 40 posto zdravih žena, izolacija bakterija u urinu često se pripisuje kontaminaciji uzorka radije nego mogućem indikatoru bolesti.

Kako ne postoje jasno definisani faktori rizika za infekciju patogenim sojevima streptokoka grupe B, visoku učestalost bakterija i poteškoće u dijagnostikovanju, lekari često previde streptokoku kao uzročnika infekcija mokraćnog sistema.