Na ove načine možete izbaciti i do 500 kalorija na dan!

Umesto da se držite rigoroznih dijeta, za uspešno mršavljenje važno je znati šta jedete i u kojem omeru.

Dnevno odraslim i zdravim ženama i muškarcima potrebno je oko 2 000 kalorija, no ako se bavite sportskom aktivnošću i svakodnevno vežbate, ta se brojka može povećati i do 2 500, odnosno 3 000 kalorija.

Kada ste u procesu mršavljenja, morate trošiti više kalorija nego ih unesete tokom dana, a umesto da brojite kaloriju po kaloriju pokušajte s ovim savetima te iz svoje ishrane izbacite lako i do 500 kalorija.

Preuzmite kontrolu nad svojim metabolizmom i smršate brže!

Kuvajte kod kuće

Neka su istraživanja pokazala kako i do 150 kalorija pojedemo manje kada sami pripremamo hranu kod kuće. Osim toga, znaćete šta se tačno i u kojem omeru nalazi u vašem obroku, kao što ćete znati i u koliko ulja ili masnoća se vaša hrana pripremala.

500 kalorija

Koristite tanjire i posude, ali neka oni budu što manji!

Velika je mogućnost da ćete pojesti sve što se nalazi na tanjiru, bez obzira na to što se osećate siti u pola tanjira. Zbog toga, koristite manje tanjire i stavljajte manje porcije – nećete ostati gladni, a smatra se da tako možemo pojesti i do 25 posto manje hrane nego inače.

Osim tokom ručka i večere, tanjire i posude koristite i kada nešto grickate. Tako ćete tačno znati koliko ste grickalica pojeli, a nećete se stavljati pred celu kesu čipsa koja može imati sama i do 1000 kalorija, što znači pola dnevne potrebe za kalorijama.

Salata umesto sendviča? Moguće!

Sastojke koje biste inače stavili u najfiniji sendvič, pomešajte u činiju za salatu i izbegnite unos hleba i tako dodatnih kalorija. Naravno, ne morate to uvek napraviti, no ovo je jedna od ukusnih opcija u koju ćete se odmah zaljubiti!

Sporo žvaćite i ne gledajte u ekrane televizora, računara ili pametnog mobilnog telefona

Znamo da ste se ovoga već naslušali, no još jednom – sporo žvakanje dovodi do manjeg unosa hrane, a osećaćete se jednakositi. Osim toga, ako se potpuno fokusirate na hranu i ne gledate u ekrane televizora, računara ili pametnog mobilnog telefona bićete zadovoljniji odabirom svoje hrane, kao što ćete i biti duže siti. Razlog tome je što smo tada fokusirani na ono što jedemo te osim naših okusnih pupoljaka, i naše moždane vijuge uživaju u tome što jedemo i pamte duže što smo jeli.

Zaboravite slatke sokove

Pola litra kole ima 200 kalorija, a sigurno možete da preživite bez doze čaše ovog slatkog pića. Jednako je i sa drugim slatkim sokovima koji se prodaju kao voćni, koje, kao i druge izvore šećera ne treba izbegavati u potpunosti, no treba biti svesni kako su i najmanje doze istih izvor velike količine kalorija koje kasnije treba sagoreti. Takođe, konzumiranjem alkohola unosimo dodatne kalorije, pa budite svesni i toga kada budete pili sledeću čašu vina!

7-8 sati sna utiče na to koliko pojedemo tokom dana

San dug 7 do 8 sati može nam uštedeti i do 300 kalorija. Razlog tome je to što manjak sna uzrokuje promene u delovanju i nivou hormona koji regulišu apetit, a to su leptin i grelin. Kada dolazi do smanjenja leptina u mozak dolazi signal koji povećava apetit. Osim toga, manjak sna uzrokuje i smanjenu insulinsku osetljivost, pa dok povišen nivo insulina uzrokuje smanjenje apetita, smanjena osetljivost znači da dolazi do povećanog apetita. Drugim rečima, ako se ne naspavate kako treba, veća je mogućnost da ćete tokom dana biti gladniji i da ćete češće posezati za grickalicama.

 

loading...
loading...
Loading...