Šuljevi-hemoroidi

Šuljevi su proširene hemoroidalne vene. Javljaju se u osoba srednjeg životnog doba. Oboljenje je vrlo često kod stanovništva koje ima pretežno sedelački način života i malo se kreće…

Ima mnogo faktora koji stvaraju predispoziciju za njihovu pojavu prouzrokuju. Najvažniji su zatvor i zloupotrebe sredstava za čišćenje, hronični prolivi, trudnoća, povišen venski pritisak jetrenih vena (porte), dugotrajno sedenje na radnom mestu, prekomerna upotreba začina, alkohola i dr.

Ipak, izgleda da najveći značaj pripada infekcijama koje prouzrokuju zapaljenje vena, njihovo proširenje i zapaljenjske promene u okolnom tkivu. Šuljevi-Hemoroidi mogu biti spoljni, unutrašnji i mešoviti. Oni mogu biti zahvaćeni zapaljenjskom reakcijom, sa stvaranjem grizlica i pukotina u sluzokoži završnog dela debelog creva i na samom čmaru, sa stvaranjem tvrdih čvorova u proširenim venama. Mogu da stvaraju različite smetnje, što zavisi od lokalnih promena: krvavljenje, bolove, septičko stanje, opštu infekciju, rasejavanje infekcije u udaljene organe.

Šuljevi Lečenje. — U najvećem broju slučajeva mora se primeniti hirurško lečenje. Potrebno je da se reguliše stolica, da se izbegavaju začini u hrani; lokalno se mogu dati masti koje imaju lekove za dezinfekciju i ublažavanje bolova, kao i čepići sa istim dejstvom.

loading...
loading...
Loading...