Montignac dijeta

Montignac Dijeta reguliše kombinovanje namirnica u zavisnosti od glikemijskog indeksa.Ova dijeta ili kako je neki nazivavaju metod namenjena je osobama koje žele da dugoročno smršaju,smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Ovu dijetu je kreirao Michel Montignac a prvu popularnost je stekla u Evropi početkom dvedesetih godina prošlog veka.
Montignac Dijeta omogućava da jedete čokoladu,sir,meso i pijete,vino a da mršavite.

monignac dijeta
Premisa

Ova dijeta se zasniva na verovanju da ljudi imaju višak telesnih masti jer jedu meso i masti u isto vreme kad i određene proste ugljene hidrate.Ovakva kombinacija stvara skokove nivoa glukoze u krvi, što dovodi do gomilanja viška sala.

Na Montignac dijeti, hrana se grupiše u četiri glavne kategorije: ugljeni hidrati; lipida, kao što su masti i mesa; ugljenih hidrata i lipidi, kao što su iznutrice i vlakana, kao što su povrće i integralne žitarice.
Montignac metoda ocenjuje glikemijski indeks ugljenih hidrata.
Proste ugljene hidrate, kao što su rafinisane žitarici i proizvodi od belog brašna, glukoza, šećer i skrobno povrće treba izbegavati.
Savetuje se da izbegavate da jedete ugljene hidrate u istom obroku kao i lipide (masti). Ugljeni hidrati i masti mogu da se jedu samo u razmaku od tri sata. Na ovoj dijeti, ima dobrih masti i loših masti. Dobre masti sadrže maslinovo ulje i orašasti plodovi i loše masti uključuju crveno meso i puter. Loše masti naravno treba izbegavati.

Montignac jelovnik predvidja tri obroka dnevno.Nije dozvoljeno da se voće kombinuje sa obrocima.Svo voće je dozvoljeno ali odvojeno , između obroka.

Montignacova dijeta ima dve faze,mršavljenje i u fazu održavanja.U fazi mršavljenja,jelovnik navodno pomaže detoksikaciju pankreasa i sprečava prekomerno stvaranje insulina.

Montignacova dijeta dozvoljava da pojedinci i dalje troše mnogo stavki koje su zabranjene na drugim dijetama, poput sira i čokolade.Jelovnik na Montignac dijeti omogućava da personalizujete svoj plan ishrane.Dijeta se fokusira na namirnice koje imaju visok sadržaj vlakana, što treba da pomogne da se duže osećate sito.

Montignac metod je sličan mnogim drugim dijetama , kao što je Atkins, jer se preporučuje konzumiranje samo namirnica koje imaju niski glikemijski indeks.Dok se ne preporučuje niskokaloričan plan obroka iako većina metoda za mršavljenje promoviše planove obroka gde pojedinci konzumiraju manje kalorija dnevno nego što troše.

U poređenju sa drugim dijetama sa niskim unosom ugljenih hidrata, ova dijeta nudi razumne principe za mršavljenje, kao što je unos namirnica od celog zrna žita i izbegavanje hrane poput masnih mesa. U principu, Montignac dijeta ne bi trebalo da bude štetna za bilo kog pa možete pokušati.

Osnovna stvar je da unosite najviše namirnica sa niskim glikemijskim indeksom malo sa srednjim a one sa visokim treba izbegavati.Količine hrane nisu ograničene ali svakako jedite što manje obroke bar u prvoj fazi.Ako osetite glad pojedite neku voćku izmedju obroka ali opet budite razumni po pitanju kiločine.

Montignacova dijeta-jelovnik primer
-DORUČAK integralni ili ražani hleb,šunka sir jaje.
-RUČAK krem supa od karfiola,belo pileće meso,povrće,sir.
-VEČERA zelena ili sezonska salata,omlet,jogurt.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom koje treba izbegavati
– pečeni krompir 95
– beli hleb 95
– krompir pire 90
– med 90
– šargarepa 85
– kukuruzne pahuljice 85
– šećer 75
– musli 79
– čokolada u tabli 70
– bareni krompir 70
– keks 70
– kukuruz 70
– glazirani pirinač 70
– polubeli hleb 65
– cvekla 65
– banana, dinja 60
– džem 55

Namirnice sa srednjim glikemijskim indeksom koje treba jesti umereno
-sok od jabuke (nezasladen) 50
keks od integralnog brašna bez šećera 50
integralni pirinač 45
kivi 50
musli (bez šećera) 50
testenine od integralnog brašna 50
banana 45
grožde 45
sok od narandže (bez šećera) 45
ananas 45
crni hleb od integralnog brašna 45
integralne žitarice 45
suve kajsije ili smokve
40 suve šljive 40
zobene pahuljice 40

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom koje treba da čine glavni deo jelovnika svakog dana
-pasulj 35
-grašak 35
-mleko 30
kupus 15
tikvice 15
-jabuke 35
-smokve 35
-paprika 15
-jaja 20
-nektarine, narandže 35
-sok od paradajza 35
-sirova šargarepa 30
-kajsije 30
-kruške 30
-paradajz 30
-trešnje 25
-tamna čokolada
-25 patlidžan
-20 bademi 15
-špargle 15
-brokoli 15
-karfiol 15
-krastavci 15
-masline 15
-spanać 15
-kikiriki 15
-zelena salata 15
-tofu 15

loading...
loading...
Loading...