Dijeta 5 faktora

Jedna od najpopularnijih dijeta medju slavnim ličnostma je dijeta 5 faktora fitnes trenera Harlija Pasternaka.Harli je kao fitnes trener radio sa mnogim holivudskim zvezdama i pomogao im da ostanu u dobroj formi.To je dovelo do toga da njegova dijeta 5 faktora postane veoma popularna.

dijeta 5 faktora
Dijeta se zasniva na sistemu 5 faktora koji uključuje konzumiranje 5 manjih obroka dnevno,sastavljenih od 5 vrsta namirnica,5 treninga nedeljno, dijeta traje 5 nedelja.
Prema Pasternaku, ako možete da živite po principu 5 trebalo bi da možete da izgubite kilograme i ostanete u dobroj formi.

Kako dijeta 5 faktora funkcioniše

Dijeta 5 faktora se sastoji u uvođenju 5 manjih obroka tokom dana što omogućava da metabolizam ostane stalno zauzet u spaljivanju kalorija.Dok ste na petonedeljnoj dijeti jedete 5 obroka dnevno, koristeći 5 sastojaka po obroku.I kao bonus,obroci se pripremaju samo za 5 minuta, što znači da neće izgubiti ceo dan pripremajući obroke.

Manji, češći obroci takođe mogu da pomognu vašem telu da održi nivo insulina na niskom nivou, tako da nema stvaranja sala. Plan, pored ubrzanja vašeg metabolizma,takođe pomaže da se poboljša raspoloženje, smanji stres, pomaže da bolje spavate, itd.
Pasternak napominje da redovnim obrocima održavate stabilan nivo energije i sprečavate glad i želju za hranom koja može da dovede do prejedanja ili konzumiranja visoko-kalorijske hrane.Pored doručka, ručka i večere, morate uključiti sredinom jutra i popodneva zdrave užine da stabilizujete nivo šećera u krvi.Savetuje se da ne preskačete obroke, jer to može da uspori metabolizam i sagorevanje kalorija, što dovodi do uspravanja gubitka težine i gubitka masti uopšte.

Svaki obrok tokom dijete 5 faktora treba da se sastoji od 5 sastojaka koji će obezbediti bitne hranljive materije. Ovi sastojci se sastoje od složenih ugljenih hidrata, zdravih biljnih vlakana, proteina, masti i zdravih sokova bez šećera. Kompleksni ugljeni hidrati su glavni izvor energije i za telo i mozak, a potrebni su za normalno funkcionisanje. Dijetalna vlakna pomažu u regulisanju varenja i smanjenju apetita. Proteini su neophodni za rast, razvoj i popravku mišića u telu. Mišići troše mnogo kalorija čak i dok odmaraju, pa je telo u stanju da sagori više kalorija što pomaže mršavljenje i sprečava gojenje. Zdrave masti takođe pomažu u održanju sitosti i sprečavanju prejedanja, a potrebne su za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima i hormonskog balansa.

5 vrsta namirnica
1.Posno meso-piletina,ćuretina,riba
2. Ugljeni hidrati s niskim glikemijskim indeksom-orašasto voće, mahunarke, braon pirinač ,krompir, sočivo, mekinje, većina povrća (osim kukuruza, graška i crvenog povrća) i voće – šljive, breskve, jabuke, narandže, kruške, grožđe, grejp jer sadrže fruktozu.
3. Vlakna za osjećaj sitosti (voće, povrće, soja)
4. Zdrave masnoće-maslinovo ulje-laneno ulje
5. Dva litra vode ili čaja bez šećera.

Vežbanje
Dijeta 5 faktora uključuje i vežbanje koje se sastoji od 5 treninga nedeljno koje izvodite za 25 minuta po treningu. Svaki trening je podeljen u 5 vežbi koje ciljaju drugi deo tela, kao što su leđa, grudi, ramena, noge i trbušnjaci. Trening počinje sa 5 minuta zagrevanja, zatim vežbama za gornji deo tela, noge tela a vežbe za trbušne mišiće se rade na kraju. 5 minutnim kardio vežbama ili brzima hodanjem se završava trening.

Dijeta pet faktora je zasnovana na 5-nedeljnom planu za mršavljenje.Dozvoljen je i jedan dan svake nedelje, tokom koga možete jesti šta želite samo bez preterivanja u količinama. Pasternak tvrdi da dozvoljeni slobodan dan sprečava želju da se prekine dijeta pre isteka 5 nedelja. Iako ova dijeta može pomoći da izgubite kilograme, zbog zdrave ishrane i dobrog programa vežbanja, pojedinačni rezultati mogu da variraju i postoji nedostatak naučnih dokaza koji bi potvrdili njegovu delotvornost.