Kako progustiti kosu kod žena i muškaraca? Retka kosa može biti prošlost uz pomoć prirodnih metoda

Retka kosa kod žena

Proređivanje i gubitak kose mogu biti normalan deo starenja, ali se mogu javiti i zbog drugih razloga. Starost takođe čini da kosa postaje tanja.

Normalno je da izgubite oko 100 vlasi dnevno, ali one obično izrastu ponovo.

Retka kosa kod žena može izazvati emocionalne probleme. Potražiti savet lekara ako ste zabrinuti.

Neki od razloga za gubitak kose se ne mogu promeniti i kosa se može ponovo progustiti, dok drugi faktori rizika mogu biti u stanju da se menjaju ili smanje.

Tendencija da osoba ćelavi, bilo da je u pitanju muški tip ćelavosti ili ženski tip ćelavosi, može biti nasleđena od oba roditelja.

kako progustiti kosu zeneHemoterapija i radioterapija, kao tretmani za rak, mogu da dovedu do toga da se kosa proređuje u delu gde je usmereno zračenje. Gubitak kose usled hemoterapije je obično privremen.

Veliki i nagli gubitak težine takođe može da uzrokuje prorpeđivanje kose kod žena.Zdrava ishrana je u tom slučaju jedini lek koji će progustiti kosu.

Neke frizure, kao što su: konjski rep, uske pletenice ili uvrtanje kose oko grejača za oblikovanje frizure – mogu prouzrokovati proređivanje kose.Kad prestanete da koristite ove agresivne metode kosa će se ponovo progustiti.

Stresni događaji mogu da izazovu privremeno proređivanje kose. Jedna studija je pokazala da žene koje su izgubile bračnog druga ili su doživele razvod, imaju veći rizik od doživljavanja gubitka kose.

Retka kosa kod žena može da bude posledica zdravstvenih problema. Problemi sa štitnom žlezdom mogu uzrokovati proređivanje kose. Hormonske promene mogu da utiču na kosu i neki privremeni gubitak kose može da se desi nakon trudnoće.

kako progustiti kosu muskarciNeki lekovi mogu da izazovu gubitak kose, uključujući i steroide i razređivače krvi, kao što je varfarin.

Alopecija je stanje koje izaziva gubitak kose na pečate, za koju se smatra da je zbog problema sa imunim sistemom organizma.

Loša ishrana takođe može izazvati gubitak i proređivanje kose. Naročito anemija usled nedostatka gvožđa može dovesti do proređivanja kose.

kako do guste koseGubitak kose je takođe jedan od simptoma u kasnijim fazama ciroze ili ožiljaka na jetri.

Gljivična infekcija kože glave takođe može biti uzrok za retku kosu kod žena.

Retka kosa na temenu kod muškaraca

Oko 85% muškaraca će imati retku kosu nakon 50. godine. Neki muškarci počinju da gube kosu i pre nego što napune 21. godinu. Gubitak kose na pečate ili alopecija obično ne signalizira medicinski problem i ne ugrožava zdravlje. Androgena alopecija, gubitak kose usled delovanja muških polnih hormona, je takođe sve češći problem kod muškaraca – koji izaziva gubitak i proređivanje kose.

Kada je u pitanju retka kosa na temenu kod muškaraca, u većini slučajeva je to rezultat muškog tipa ćelavosti, genetske osobine koja se nasleđuje od roditelja. Ostali uzroci mogu biti određeni lekovi, previše vitamina A ili nedovoljan unosa proteina. Bolest ili stres mogu dovesti do naglog i teškog proređivanja kose.

Istraživači su takođe otkrili da pušenje, pijenje previše alkohola i izlaganje suncu utiče na gubitak kose kod muškaraca.

Kako do guste kose

Svi oni koji pate od gubitka i proređivanja kose, sigurno imaju samo jedno pitanje – kako progustiti kosu? Nije jednostavno, ali nije ni nemoguće. Pre svega, treba otkriti pravi uzrok za proređivanje kose. Samo tretiranjem uzroka ovog problema, možete trajno do guste kose. Ponekad nije tako lako otkriti pravi uzrok, budući da ih ima mnogo potencijalnih. Pogledajte našu listu mogućih uzroka iznad, pa se pozabavite tim problemom.

Kako do guste kose? Mnogo je načina. Ishrana, nega kose, korišćenje preparata protiv retke kose i za rast kose, tretmani za kosu, suplementi, vitamini, prirodni lekovi i drugo. Zaista imate mnogo toga na raspolaganju. Međutim, nemojte uvek slušati savete drugih sa identičnim problemom kao vašim. Naime, nešto što deluje kod jedne osobe, ne mora nužno delovati i kod druge. Možda će biti potrebno da prođe dosta vremena dok ne shvatite koji način vam najviše odgovara.

U nastavku vam navodimo kako žene, a kako muškarci mogu progustiti kosu.

Kako progustiti kosu žene

Žene mogu progustiti kosu na razne načine – počev od kozmetičkih preparata, prirodnih lekova pa sve do tretmana protiv proređivanaj kose i za ponovni rast kose.

Kako progustiti kosu – žene obratite pažnju na sledeće stvari:

Jaja

Proteinski tretman za rast kose može doći u obliku sirovih jaja. Razbijte određeni broj jaja, shodno dužini vaše kose, i nanesite na čitavu dužinu kose i neka deluje oko 30 minuta. Neki vole da koriste jedno jaje u kombinaciji sa kašikom ulja za kosu i dve supene kašike vode.Izmiksajte i umasirajte u kožu glave. Ponovite na nedeljnom nivou.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje definitivno dodaje gustinu vašoj kosi.Pored toga što ga možete umasirati u kožu glave i ostaviti da deluje neko vreme, te isprati – možete i da konzumirate maslinovo ulje.

Seme piskavice

Potopite 2-3 kašike semena piskavice u vodi preko noći. Samleti ih da se formira pasta i nanesite na kosu i kožu glave. Ostavite da deluje 30 minuta i isperite mlakom vodom. Ponavljajte na nedeljnom nivou.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje se reklamira kao lek za mnoge bolesti, a proređivanje kose izgleda nije izuzetak. Redovno masirajte kožu glave sa hladno ceđenim ricinusovim uljem i uživaćete u gušćoj kosi.

Negujte pravilno kosu

Izbegavajte nošenje frizura koje stežu i zatežu kosu, poput konjskog repa i uskih pletenica. Takođe izbegavajte korišćenje toplote na kosi, poput fena, presa i pegla za kosu, figara i drugih metalnih uvijača koji se greju. izbegavajte agresivne šampone i druge preparate za negu kose, naročito one na bazi sulfata.

Ishrana

Kosa ”cveta” od proteina, gvožđa, cinka i vitamina B12. Možete ih dobiti iz nemasnog mesa, zeleniša, orašastih plodova, pasulja i ribe.

Masaža kože glave

Svaki put kada perete kosu, nežn masirajte kožu glave i na taj način ćete podstaći cirkulaciju, a samim tim i bolji rast kose, ali i bolje delovanje šampona koji inače koristite za rast kose.

Kako progustiti kosu muškarci

Muškarci, slično kao i žene, mogu progustiti kosu na nekoliko načina. Ono što deluje kod jedne ososbe, ne mora da deluje i kod druge – ovo treba zapamtiti.

Kako progustiti kosu – muškarci obratite pažnju na sledeće stvari:

Ishrana

Povećanje unosa proteina, omega 3 kiselina, gvožđa i vitamina C – može da dovede do poboljšanja u narednih nekoliko meseci. Možete i da isprobate vitaminske dodatke.

Tretmani za ponovni rast kose

Keratin je neophodan deo kose i  ono što čini vašu kosu gušćom. Postoje brojni tretmani sa keratinom, ali su obično veoma skupi.

Održavajte organizam hidratisanim

Možda niste znali, ali četvrtina svakog molekula dlake se formira od vode, pa kada je ne pijete dovoljno, vaša kosa će patiti. Preporučena količina vode je osam čaša dnevno, ali svako povećanje će pokazati pozitivnu razliku u gustini kose.

Vežbanje

Vežbanje može imati veliki uticaj na sve delove tela, uključujući i vašu kosu. Redovno vežbanje će povećati cirkulaciju, a ako patite od retke kose – poboljšanje cirkulacije će se postepeno odraziti i na ponovni rast kose.

Izbegavajte korišćenje toplote na kosi

Dobro je poznato da fen može imati negativan uticaj na vašu kosu. Bolje da se vaša kosa osuši prirodno posle tuširanja.

Izbegavajte alkohol

Previše alkohola dovodi do proređivanaj kose, pa ukoliko patite od ovog problema, bolje da maksimalno smanjite unos alkoholnih pića.

Negujte kosu pravilno

Postoje brojni šamponi protiv retke kose, ali su obično dosta skupi. Probajte prirodne preparate što je više moguće, jer nisu puni toksina. Kokosovo ulje i ricinusovo ulje daju dobre rezultate protiv retke kose.

loading...
loading...
Loading...