Tajne mršavljenja

Stručnjaci tvrde da postoji lak i jednostavan put do vitke linije. Sve što treba da uradite jeste da sledite njihove preporuke. Svаке godine iznova krećete na dijetu, čvrsto rešeni da ovaj put istrajete i dovedete svoje telo u  zavidnu formu? Počinjete puni elana i energije, uvereni da ste našli magično rešenje ali… Iskušenja vas vrebaju na svakom koraku i opet im je nemoguće odoleti. Jedan greh za drugim i opet ste na početku… Ukoliko je tako, teško će vam biti da poverujete da se vitka linija može lako dostići i još lakše – održati. Evo šta kažu stručnjaci.

Redovno merite telesnu masu

Nema potrebe da budete opterećeni merenjem telesne težine, ali redovno vaganje će uključiti alarm čim se prišunja neki kilogram viška. Studija sprovedena u Americi obuhvatila je 5.000 osoba koje su smršale oko 30 kilograma i održale tu telesnu masu narednih pet godina. Čak 44% učesnika istraživanja izjavilo je da dok 31% njih kaže da su to činili jednom sedmično.

tajne mrsavljenja

Zaboravite na brze dijete

Dijete koje obećavaju brza rešenja jesu primaljivije, ali su retko kada uspešne jer se kilogrami, izgubljeni u kratkom vremenskom periodu, veoma brzo vraćaju. Svaki režim ishrane koji se temelji na malim porcijama ili izbegavanju određene grupe namirnica, pojačava žudnju za hranom i dijetu čini neodrživom. Put do gubitka suvišnih kilograma vodi preko manje obilnih obroka i više fizičke aktivnosti. Ako se pridržavate savršeno izbalansirane dijete koja kontroliše osećaj gladi i održava nivo energije u organizmu – uspeh je zagarantovan!

Pridržavajte se svojih odluka na duže staze

Da biste postigli i održali željenu figuru, nije dovoljno samo da se podvrgnete posebnom režimu ishrane, izgubite suvišne kilograme i potom se vratite starim navikama. Jedini način koji vodi do dugoročnog uspeha jeste da usvojite novi način ishrane i program telesnih vežbi, kojeg ćete se pridržavati na duže staze.

Ne ustručavajte se da potražite pomoć

Održavanje željene težine gotovo nikad nije lako, naročito kada podrazumeva izmene u načinu ishrane i načinu života.
Stoga ćete morati da potražite podršku stručnjaka, prijatelja ili članova porodice. Gotovo polovina ispitanika obuhvaćenih američkom studijom, koji su uspeli da se izbore sa suvišnim kilogramima, imali su na raspolaganju pomoć nutricioniste ili lekara.

Budite disciplinovani

Naravno, u posebnim prilikama možete se počastiti obilnijim obrokom, ali su male šanse da ćete ostvariti dugoročni uspeh tako što ćete se dijete pridržavati tokom radnih dana, a onda se vikendom ponašati nedisciplinovano.

Što više fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost sagoreva kalorije, pomaže izgradnju mišićne mase i ubrzava metabolizam. Bilo bi najbolje da svakoga dana hodate brzim hodom barem šezdeset minuta.

Ne preskačite doručak

Da biste smanjili unos kalorija, preskakanje doručka zvuči vam kao odlična ideja (naročito ukoliko u jutarnjim časovima i niste posebno gladni). Međutim, mnoge studije pokazale su da oni koji doručkuju imaju manje šansi da postanu gojazni, nego ljudi koji zaobilaze ovaj važan obrok. U okviru studije sprovedene u Americi, najbolje rezultate u mršavljenju i održavanju telesne mase postigli su ispitanici koji su svakoga dana doručkovali.

Očekujte periode bez rezultata

Svi koji su bar nekad pokušavali da oslabe, odlično znaju da postoje periodi kada se mršavljenje odvija sporo i kada dijeta ne daje zadovoljavajuće rezultate. Ne dozvolite da u postizanju cilja, poradite na motivaciji i usred sredite se na postavljeni cilj. Dok disciplinovano sprovodite novostečene navike, imajte na umu da će ovaj perioc proći i da će kilogrami opet početi da se tope.

Postavite realne ciljeve

Osobe koje su se uspešno oslobodile viška kilograma krasi zajednička vrlina -strpljenje. Postavljanje realnih ciljeva (1-2 kg mesečno) dobra je osnova za postizanje i održavanje željene kilaže na duže staze.

Više spavajte

Veliki broj studija dovodi u vezu nedostatak sna i gojaznost. Hronična neispavanost može dovesti do pojave hormonskog dis-balansa, koji pospešuje apetit i dovodi do nagomilavanje suvišnih kilograma. Ukoliko ste stalno umorni, biće vam teško da se pridržavate pravila uravnotežene ishrane i da svakodnevno vežbate. Osim što će vam pomoći da smršate i održite željenu kilažu, kvalitetan san (7-8 sati) smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa ‘l 2 i komplikacija navedene bolesti.

Manje vremena provodite ispred ekrana

Kada provodimo dosta vremena u sedećem  položaju naši mišići ne sagorevaju masti. Trudite se da što manje vremena provodite ispred kompjutera ili televizora. Ako je gledanje serija vaša omiljena aktivnost koja vam odvlači misli od hrane, pokušajte da vežbate u vreme reklama. I nekoliko minuta vežbanja pred televizorom mnogo će vam značiti ako pritom date maksimum od sebe.

Kombinujte dijetu i vežbanje

U teoriji, gubljenje kilograma je jednostavno sve što treba da uradite jeste da svakoga dana potrošite više kalorija nego što unesete. Najbolje je da kombinujete dijetu i vežbanje. Ako nemate dovoljno vremena koje biste posvetili fitnesu, masne naslage možete sagorevati i dok obavljate poslove po kući! Bitno je samo da sve što radite – radite pod opterećenjem i određenom brzinom, jer samo tako možete izvući maskimum za tonus mišića. Dok usisavate, radite čučnjeve s iskorakom, kad brišete prašinu i perete prozore pravite dinamične kružne pokrete različite veličine, a posteljinu menjajte brzinski, kao da se takmičite sa nekim u ovoj “disciplini”.

Svedite stres na najmanju moguću meru

Stres često ide u korak sa nagomilanjem suvišnih kilograma. Hormoni koji se luče u napetim situacijama mogu pospešiti stvaranje masnih naslaga na stomaku, kojih se nije lako resiti. Fizička aktivnost predstavlja jedan od najboljih načina da se odagna emocionalni stres, ali razumljivo, nije nimalo lako pokrenuti se kada vas nešto tišti. Zato, da bi vaša dijeta bila što uspešnija, pozabavite se tehnikama koje ublažavaju posledtce stresa. U tome vam može pomoći joga, ali i tehnika pravilnog disanja (osam sekundi udišite na nos, četiri sekunde držite vazduh i osam sekundi tzdišite na usta).

Oslobodite se negativnih osećanja

Oslobodite se svih negativnih osećanja prema svom telu. Novu dijetu posmatrajte kao priliku da vodite brigu o sebi. Pokušajte da koristite mantru kao što je ova. “Volim da jedem zdravu hranu, to mi pomaže da svoje telo održim u top-formi.”

Izbegavajte reč “poslastica”

Umesto toga, napravite listu različitih stvari koje vas čine srećnim, kao što je, recimo, gledanje filmova, čitanje knjiga ili hobi koji je dosad bio stavljen na čekanje. Svaki put kad poželite zabranjenu namirnicu, okrenite se ovim aktivnostima.

Ne potcenjujte spoljašnje uticaje

Kada usvojite zdrave navike, držite se toga i nemojte se osvrtati na primedbe i komentare okoline. Podsećajte sebe: “Znam šta želim, ne odustajem od svog cilja i stalno ga imam na umu”.

Budite kreativni!

Na našoj lepoj planeti postoji bezbroj zdravih namirnica. Nemojte jesti samo šargarepu i mladi sir, tragajte za receptima za zdrava jela koja nikada niste probali, radujte se onom što jedete.

loading...
loading...
Loading...