Terapijsko gladovanje za čišćenje organizma i mršavljenje

Šta je terapijsko gladovanje i kako se sprovodi

Kada čujete termin ‘’gladovanje’’ verovatno pomislite na nešto ne baš tako prijatno. Sama pomisao odricanja od hrane ne zvuči baš primamljivo, a ni zdravo. Međutim, danas se sve više govori o terapijskom gladovanju. Šta je terapijsko gladovanje i kako se sprovodi? Terapijsko gladovanje je metoda čišćenja organizma i gubljenja suvišnih kilograma, uz izuzetno reduktivan režim ishrane – tačnije, ishrana se bazira samo na vodi, sveže ceđenim sokovima i čajevima, a čvrsta hrana se ne konzumira.

Terapijsko gladovanje dovodi do čišćenja, regeneracije i podmlađivanja organizma. Poboljšavaju se osnovne telesne funkcije, a uz to se gube kilogrami.

Terapijsko gladovanje se bazira na samoizlečenju organizma, tako što će se sva energija tela, umesto na varenje hrane – usmeriti na oporavak organizma. Ukoliko čak i ne koristite terapijsko gladovanje u bukvalnom smislu, nego se samo kratkorošno odreknete nekih namirnica (onih koje su nezdrave) – primetićete poboljšanje.

Terapijsko gladovanje je zapravo vrlo kompleksan pojam, gde tačno mora biti preračunato šta i u koje vreme od dozvoljenih tečnosti smete unositi, kako vaš organizam ne bi trpeo. Zato je obavezno konsultovanje sa lekarom pre početka ovakvog režima ‘’ishrane’’.

gladovanje

Terapijsko gladovanje treba je sprovoditi jednom nedeljno, čitav jedan dan – dakle u trajanju od 24 sata. Tada smete piti čistu vodu, vodu sa medom, vodu sa jabukovim sirćetom, biljne čajeve, kombuhu, sveže ceđene sokove. Dozvoljeno je samo ujutru i uveče pojesti i porciju svežeg sezonskog voća. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih varijacija na temu terapijskog gladovanja.

Saznajte više>>>  Post i gladovanje

Postoje i druge metode gladovanja, koje se pre svega razlikuju po dužini trajanja ovakve dijete. U principu, svako se pridržava ovih pravila dok mu to odgovara i koliko može da izdrži – neko će izdržati na terapijskom gladovanju 3 dana, neko 5, neko 7, a neko možda i mnogo duže! Sve je to individualno. Na primer, Brojs zagovara teoriju terapijskog gladovanja u trajanju od čak 42 dana! Tokom ovog perioda, organizam se čisti i detoksikuje, čime se leče i sprečavaju mnoge bolesti, uključujući i kardiovaskularne i maligne.

Gladovanje i čišćenje organizma

Terapijsko gladovanje u telu podstiče procese čišćenja organizma, jačanja imuniteta i omogućava regulatornim mehanizmima da uspostave normalne funkcije vezane za sve organe. Nezdrav način života, što se pre svega odnosi na nezdravu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti, stres i gubitak veze s prirodom – doprinosi nastanku mnogih poremećaja u organizmu. Terapijsko gladovanje teži da ukloni sve te uzroke. Post ili gladovanje su poznati tokom istorije ljudskog roda, opisani su čak i u Bibliji. Oduvek se gladovalo u svrhu ozdravljenja i duhovnog pročišćenja. Gladovanje i čišćenje organizma su veoma povezani, zapravo, svrha gladovanja jeste čišćenje organizma. Organizovano, sistematsko i individualno gladovanje – uz obavezan nadzor i savete stručnjaka postoji u Evropi od početka 20. veka, a jedan od najpoznatijih zagovornika ovoga jeste Rudolf Brojs.

Gladovanje po Malahovu

Malahov, poznati ruski narodni lekar, dao je odličan recept za čišćenje organizma gladovanjem.

Gladovanje po Malahovu:

Pripreme za čišćenje organizma se obavlja uz konzumaciju sveže ceđenih sokova od tačno određene vrste vođa i povrća u određenim razmerama. Sokove je najbolje pripremati u blenderu. Na primer, za čišćenje debelog creva se često koristi kombinacija šargarepa, cvekle, krastavca i korena peršuna; a za čišćenje jetre se koriste jabuka i cvekla u određenim razmerama.

Uz sokove, Malahov preporučuje i konzumaciju različitog voća, povrća, bilja i čajeva.

U posebnim periodima mesečevog ciklusa preporučuje – Malahov preporučuje gladovanje kao metodu za čišćenje organizma. Gladovanje se odnosi na neuzimanje hrane, a ovu metodu zapravo često koriste i životinje kada su bolesne. Gladovanje po Malahovumora biti potpuno, odnosno, smete da pijete samo vodu. Ukoliko koristite bilo kakvu hranljivu materiju tokom gladovanja – izostaće efekat čišćenja organizma. Tokom tog gladovanja telo počinje da se oslobađa od toksina i drugih otšpadnih materija.

Prilikom dugotrajnog gladovanja, postoji tačan redosled u kojem se po principu prioriteta troše materije. Najpre se potroši posebna rezerva u jetri; nakon toga salo, štetne materije i delovi degenerisanog tkiva u organizmu kao što su ciste, polipi, tumori i dr. Tek kada ostane samo zdravo tkivo – počinje da se smanjuje mišićna masa i materijal organa prema tačno određenom redosledu. Najmanje s etroše dva ključna organa: srce i mozak.

U terapijsko gladovanje se mora ući postepeno, odnosno treba početi od manjih perioda (jedan dan) i onda lagano ići ka dužim periodima gladovanja. Tokom gladovanja morate se kretati, piti dosta vode, česo se tuširati i boraviti u prirodi – jer s eorganizam čisti na razne načine (preko kože, znojem, uriniranjem i dr.).

Povezano>>> Post i zdravlje

Gladovanje kao dijeta za mršavljenje

Terapijsko gladovanje je metoda čišćenja organizma i gubljenja suvišnih kilograma, uz izuzetno reduktivan režim ishrane – tačnije, ishrana se bazira samo na vodi, sveže ceđenim sokovima i čajevima, a čvrsta hrana se ne konzumira.

Terapijsko gladovanje dovodi do čišćenja, regeneracije i podmlađivanja organizma. Poboljšavaju se osnovne telesne funkcije, a uz to se gube kilogrami.

Gladovanje kao dijeta za mršavljenje je veoma popularan metod brzog gubljenja kilograma, ali napominjemo da se ne sme sprovoditi duže od 3 dana (naročito kod početnika), kao i da se organizam u gladovanje mora uvoditi postepeno – nikako naglo!

Svakako da se ova dijeta ne preporučuje ljudima sa ozbiljnim i hroničnim zdravstvenim oboljenjima, bez konsultacije sa lekarom.

Slično>>> Post je idealna metoda za mršavljenje

Gladovanje iskustva – posledice

Posledice gladovanja mogu biti i dobre i loše. Ova metoda je veoma individualna, odnosno rezultati su krajnje individualni, u zavisnosti od mnogih faktora. Pravilno organizovanim i tačno proračunatim terapijskim gladovanjem mogu se postići mnoge zdravstvene prednosti za organizam, najpre čišćenje i detoksikacija, uz normalizaciju telesnih funkcija i mršavljenje.

Međutim, posledice gladovanja mogu biti i veoma negativne, te može dovesti do gubitka esencijalnih hranljivih materija bez kojih organizam ne može pravilno da funkcioniše – pa se povećava rizik za razvoj mnogih bolesti. Ovo se naročito odnosi na ono gladovanje koje se sprovodi naglo i bez ikakve organizacije i stručnog nadzora.

Gladovanje – iskustva su takođe različita. Neki će hvaliti ovaj metod i svedočiti o tome da su efekti izvanredni, dok će nekome pripasti muka već posle prvog dana gladovanja i odustaće. U principu, terapijsko gladovanje je krajnje individualna stvar, a takve su i posledice i iskustva.