Trovanje hranom kod dece

Ne možete da ga vidite, ali ako ga vaše dete dobije, vi ćete to sigurno znati. Nekoliko sati posle obroka dete će se požaliti na bolove ili grčeve u stomaku. Onda će povraćati, dobiti dijareju i imati bolove zbog nadimanja.
Trovanje hranom je prolazna tegoba koja pogaća stomak i creva i koji posledica je unošenja zagaćene hrane. U većini slučajeva, trovanje hranom izazivaju stafilokoke, isti oni neprijatni mikrobi koji izazivaju čireve i impetigo. Druge bakterije izazivaju oboljenja kao što su, na primer, botulizam ili dizenterija, ali su ove infekcije ređe.
trovanje hranom dece
U najvećem broju slučajeva do zagađenja dolazi prilikom pripremanja hrane, a ukoliko se hrana ne odlaže u frižider, mikrobi se razmnožavaju i dostižu dovoljno visoke nivoe da štetno utiču na detetova creva. Jela sa skrobom, kao što su, na primer, salate od krompira i testenine veoma su pogodna za razvoj bakterija. Budući da mikrobi nemaju ni miris ni ukus, naivni konzument ne može ni da pretpostavi da će hrana delovati kao otrov.

Većina napada trovanja hranom ispoljava se u roku od jednog do šest sati posle jela, iako se u nekim slučajevima simptomi pojave tek posle 24-48 časova. Obično ovo stanje potraje 12-24 sata, ili dok se svi toksini ne odstrane iz organizma.

Tradicionalni načini lečenja
Povraćanje i dijareja koji prate trovanje hranom dovode do toga da organizam gubi ogromne količine tečnosti. Podstičite dete da pijucka vodu svakih nekoliko minuta da bi nadoknadilo tečnost. Ukoliko ne povrati vodu, pređite na razblažene voćne sokove ili napitke za sportiste koji se brže apsorbuju u organizmu jer sadrže šećer.

Preskočite obrok. Vaše dete verovatno neće poželeti ni da se približi stolu barem jedan dan, i zbog toga ne treba da brinete. Polako mu uvodite čvrstu hranu, u početku dajući mu blagu hranu, na primer, banane, pirinač, kompot od jabuka i tost. Ostale vrste namirnica dajte mu kada to bude poželelo.

Prirodni lekovi

• Probiotik potpomaže obnavljanje korisnih bakterija u crevima. Dajte detetu jednu dozu dan nakon napada, a zatim dva ili tri puta dnevno tokom pet dana. Pridržavajte se podataka u pogledu doziranja navedenih u deklaraciji proizvoda.

Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.

• Tablete belog luka doprinose ublažavanju simptoma kod trovanja hranom. Dajte detetu po jednu kapsulu bezmirisnog belog luka dvaput dnevno tokom perioda od dva dana.

• Čaj od đumbira umirujuće deluje na stomak i pomaže da se očisti digestivni trakt. Dajte detetu po jednu dozu triput dnevno tokom perioda od dva dana.

Povezano>>> Trovanje hranom simptomi, lečenje, ishrana

Prevencija
Van kuće ne možete da nadzirete higijenu pri pripremanju hrane, ali u sopstvenoj kuhinji možete da primenite odrećene mere opreza radi uklanjanja opasnosti od trovanja hranom:

• Stafilokoke obitavaju na koži i mogu lako da zagade hranu. Operite ruke antibakterijskim sapunom pre, tokom i posle pripremanja hrane. Ponovo operite ruke svaki put kada rukujete sa sirovim mesom, piletinom ili jajima.

• Nikada hranu nemojte ostavljati na sobnoj temperaturi duže od dva sata i bacite svu hranu koja je stajala napolju duže vremena. Trudite se da hranu držite van temperaturnog opsega koji pogoduje razmnožavanju bakterija – od 5 do 80 stepeni C.

• Posle jela odmah preostalu hranu stavite u frižider. Ukoliko je hrana još topla, podelite je na manje porcije ili stavite u plitke posude, a zatim ih stavite u frižider. Nemojte da čekate da se hrana ohladi da biste je stavili u frižider. Frižider držite na 5 stepeni C, a zamrzivač na minus 18 stepeni C.

• Meso i piletinu odmrzavajte u frižideru. Bakterije mogu da se razmnožavaju na toplim površinama namirnica, iako u sredini one mogu da budu i dalje zamrznute.

• Nemojte služiti niti jesti sirova jaja, ribu, živinu ili nepasterizovano („sirovo”) mleko. Izbegavajte da pravite preliv za salatu sa sirovim jajima, i nemojte pripremati punč s nepasterizovanim jajima (zrsta jaja trebalo bi da bude navedena na pakovanju gotovog punča s jajima.) I, žao nam je, ali nikako ne dolazi u obzir konzumiranje sirovog testa za kolače.

• Dobro kuvajte hranu: crveno meso kuvajte sve dok ne potamni, živinu dok ne nestane ružičasta boja, a sos postane bistar, a ribu dok ne počne da se raspada kada je dodirnete viljuškom.

• Čuvajte se soka od sirovog mesa. Pazite da ne kapne na drugu hranu u kolicima za kupovinu u samousluzi ili u frižideru.

• Kupite posebnu dasku za sečenje sirovog mesa; posle svake upotrebe isperite je sredstvom za beljenje.

• Ukoliko niste sigurni u ispravnost neke namirnice, najbolje je da je bacite. Nikada nemojte probati ostatke koji su stajali u zadnjem delu frižidera duže od nekoliko dana, ili hranu koja jednostavno ne „izgleda dobro”. Na isti način, bacite i ulubljene konzerve, polomljene tegle, posude za hranu koje su se naduvale i druge posude za hranu sumnjivog izgleda.

Kada zatražiti pomoć
Trovanje hranom obično prođe u roku od dan ili dva, ali ovo stanje može da bude ozbiljno kod dece mlađeg uzrasta. Obratite se lekaru ukoliko dete jako povraća ili ima dijareju duže od 12 sati (beba), ili duže od 24 sata (dete mlađeg ili starijeg uzrasta). Takođe se obratite lekaru ukoliko dete ima krvavu dijareju, temperaturu iznad 38 stepeni C, teško guta ili diše, ima smetnje u vidu, slabost u mišićima ili dugotrajne bolove u stomaku.

loading...
loading...
Loading...