Ubod na trn

Trnovi su neizbežan deo žustrog detinjstva. Kada vam dete dođe s dlanom punim trnova, uzmite pincetu u ruke i prionite na posao.
ubod na trn
Tradicionalni načini lečenja
• Lakše ulazi nego što izlazi. Ukoliko uspete da ga zahvatite, možete da ga izvadite. Uz pomoć čiste pincete ili noktiju izvucite trn napolje naglim pokretom u pravcu suprotnom od onoga u kome je trn ušao. Uzmite uveličavajuće staklo i upalite jako svetlo da biste lakše obavili ovaj posao. Ukoliko je moguće, sterilišite pincetu tako što ćete je staviti da stoji u kipućoj vodi na dva-tri minuta, držati je iznad otvorene vatre 20-30 sekundi ili preko nje preliti neko antiseptičko sredstvo, na primer, alkohol za masažu.
• Nemojte da brinete. Ukoliko ne možete da ga dohvatite, nemojte da brinete što je unutra ostao neki sićušan deo trna. Proverite stanje posle dan dva. U većini slučajeva, organizam prirodno izgura trn do površine kože, odakle se onda lako vadi.
• Omekšajte kožu. Potopite deo u kome se nalazi trn u toplu vodu na 10 ili 15 minuta pre nego što pokušate da ga izvadite. Voda će omekšati kožu, a može da se dogodi i da izbije trn na površinu. Ukoliko se trn ne vidi, uzmite sterilisanu iglu i polako zagrebite kožu oko trna dok ne dođete do njega. Dobro operite to mesto sapunom i vodom kada završite posao. Nemojte nasilno kopati iglom; ukoliko je neophodno da se mnogo čeprka i bocka, odustanite i obratite se lekaru.

Prirodni lekovi
• Pošto ste izvadili trn, nanesite mast od nevena u cilju sprečavanja infekcije.
• Ukoliko ne možete da dohvatite trn pincetom, probajte da ga pomoću biljne paste izvučete na površinu kože. Napravite pastu od semena piskavice (može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane) i malo vruće vode. (Preduzeća koja proizvode biljne preparate takođe prodaju već pripremljene proizvode koji se koriste upravo u ove svrhe.) Namažite pastu preko predela u kome se nalazi trn i omotajte gazom. Proveravajte na svaka četiri sata i prema potrebi nanosite još pa-ste.

Prevencija
Ne možete da sprečite svaku nezgodu koja vreba dete; u većini slučajeva, ubod na trn spada u kategoriju onih koje ne mogu da se izbegnu. Upozorite dete da može da se ubode na trn na drvenim gimnastičkim spravama i ljuljaškama, kao i na pristaništu ili doku. Kod kuće, vodite računa da svi drveni predmeti i ograde budu dobro uglačani i da nemaju trnja i, naravno, isečeno granje držite dalje od deteta, u radionici ili garaži.

Kada zatražiti pomoć
Ukoliko se trn zavukao duboko u kožu ili se nalazi blizu oka, poštedite dete (i sebe) nepotrebnih bolova i patnje i obratite se lekaru radi vađenja trna. Medicinski radnik upotrebiće sterilnu opremu, koja je mnogo pogodnija za ovaj posao od one koju većina roditelja drži u kompletu za prvu pomoć.
Posle vađenja trna, može se očekivati pojava neznatnog crvenila. Međutim, može da se dogodi da bakterije napadnu to mesto i izazovu infekciju. Ukoliko je mesto uboda crveno, otečeno i iz njega curi gnoj, obratite se lekaru; u tom slučaju mogu da budu neophodni antibiotici.

loading...
loading...
Loading...