Ubrzan rad srca

Često ubrzan rad srca od preko 90 otkucaja u stanju mirovanja može ukazivati na tahikardiju ako se ovaj problem samo povremeno javlja moguće je da je trenutno izazvan nečim čega niste svesni…

U većini slučajeva povremene epizode ubrzanog rada srca predstavljaju nuspojave nekog leka. Antihistamini, antidepresivi, sredstva za izbacivanje mukusa iz gornjih respiratornih puteva, kao i lekovi za regulisanje rada tiroidne žlezde mogu uzrokovati srčane palpitacije. Takođe, isti efekat izazivaju stres i anksioznost, naročito ako se “leče” alkoholom, kafom ili cigaretama. Često se dešava da ovakve reakcije ne izaziva stres, već ono čime pokušavamo da ga ublažimo.

Većina zdravih odraslih osoba ima puls od 65 do 85 otkucaja u minutu u stanju mirovanja.Rad srca se može usporiti redovnim fizičkim aktivnostima i kod sportista koji se aktivno bave nekim sportom obično je ispod 65 otkucaja u minutu.Osobe koje nisu fizički aktivne,pušači i alkoholičari obično imaju puls od preko 80 otkucaja u minutu.
Za zdravlje srca je bitno da puls bude što sporiji.

Ubrzan rad srca čiji je uzrok nepoznat može biti uzrok povišenja krvnog pritiska a ako se ne normalizuje propisuju se lekovi beta blokatori koji usporavaju rad srca.
Savremeni način života doveo je do toga da se broj osaoba koje svakodnevno uzimaju beta blokatore za kontrolu rada srca i povišenog pritiska sve veći.

Ako je vam je rad sca danima ubrzan ,verovatno će biti neophodno lečenje pod kontrolom lekara, koji će utvrditi uzroke tahikardije i dati vam potreban medikament.

Ako vam je rad srca trenutno ubrzan,možete probati neku metodu samopomoći,koja kod mnogih deluje u slučaju tahikardije:
Rad srca ćete najjednostavnije usporiti ako zadržite dah na neko vreme, popijete čašu hladne vode ili se umijete hladnom vodom.Takodje, konzumiranje Omega 3 masnih kiselina može pomoći kod usporavanja rada srca.
Na ubrzanje rada srca utiču, cigarete, alkohol,crni čaj i kafa,pa se preporučuje da smanjite njihovu upotrebu ili prestanete da ih koristite.
Ako osećate bilo kakve neobične srčane smetnje, uključjući palpitacije. Ukoliko iskusite sasvim nov tip palpitacija, ili se one javljaju u drugačijem ritmu nego ranije, posebno ako su praćene drugim simptomima (nedostatak vazduha), onda je moguće da je reč o oboljenju zalistaka ili aritmiji. Ipak, u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost.
Povezano Ubrzan rad srca prirodno lečenje

loading...
loading...
Loading...