Nega i lepota

Ulje čajevca

By  | 

Šta je ulje čajevca?

Ulje čajevca (takođe poznato i kao Melaleuca), je prirodni antibakterijski dezinficijens, koji je obično korišćen kao antiseptik u aboridžinskim plemenima hiljadama godina. U skorije vreme, naučna zajednica je potvrdila da ulje čajevca ima izuzetna lekovita svojstva. Svetložute je boje i ima miris sličan oraščiću, a proizvodi se tako što se lišće čajevca pari, a zatim se iz njega istiskuje ulje.

Koje su koristi od ulja čajevca?

Ulje čajevca ima divna svojstva koja ga čine popularnim prirodnim sredstvom za lečenje sve tri vrste infektivnih organizama: gljivica, bakterija i virusa. Što je još važnije, efikasno se bori sa brojnim infekcijama koje su otporne na neke antibiotike. Imajući sve to u vidu, ulje čajevca predstavlja odličan prirodni lek za stotine bakterijskih i gljivičnih oboljenja kao što su akne, apscesi, masna koža, plikovi, opekotine od sunca, atletsko stopalo, bradavice, herpes, ujedi insekata, osipi, perut i druge manje rane i iritacije.

Istraživanja su pokazala da ulje čajevca takođe leči i respiratorne problem, od obične upale grla, kašlja i curenja nosa do ozbiljnih stanja kao što su astma, tuberkuloza i bronhitis. Antivirusno svojstvo ulja pomaže mu da se bori sa mnogim infektivnim bolestima kao što su male boginje, herpes zoster i rubeola, grip, herpes na usnama i bradavice na stopalima. Odličan je kod jačanja imuniteta, koji je često oslabljen stresom, bolešću ili upotrebom antibiotika ili nekih drugih lekova. Može da se koristi i kao tečnost za ispiranje usta, pošto je izuzetno efikasno u lečenju oralne kandidijaze (gljivične infekcije usta ili grla).

Koje su nuspojave ulja čajevca?

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju korišćenje ulja čajevca.
Nerazblaženo ulje čajevca može da izazove svrab, iritaciju i crvenilo na osetljivoj koži. Zbog toga, ukoliko imate osetljivu kožu, uvek je bolje da kao osnovu koristite neko drugo ulje, kao što je maslinovo, a zatim u njega sipate ulje čajevca.

Čisto, nerazblaženo ulje čajnog drveta – čajevca nikada ne bi smelo da se koristi za unutrašnju upotrebu. Posebno pažljivo ga treba koristiti blizu očiju, genitalija, pa čak i kao tečnost za ispiranje usta.

Kada se proguta , ulje čajevca može da izazove dijareju, povraćanje, poremećaj imunog sistema, ošamućenost, pospanost, konfuziju, lošu koordinaciju, pa čak i komu. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma prekomerne upotrebe, odmah se obratite lekaru.

Primena ulja čajevca

Lečenje akni

Jedna od najčešćih primena ulja čajevca je kao prirodno sredstvo protiv akni. Lek se pravi tako što se štapić za uši natopi uljem čajevca, a zatim se nežno nanese na problematično područje pre spavanja. Ujutru, ulje isperite i lice operite na uobičajen način. Ponavljajte svakodnevno.

Čirevi raznih vrsta

Ulje čajevca se takođe koristi kao sredstvo za lečenje raznih vrsta čireva. Otkriveno je da ubrzava proces zarastanja, a u isto vreme olakšava neprijatnosti.Umočite štapić za uši u ulje čajevca, a zatim nanesite direktno na čir. Pažljivo odložite štapić i pazite da ne dođe u dodir sa neinficiranim delovima kože. Ponavljajte ovo 3 do 5 puta dnevno,dok čir ne nestane.

Gljivice na nožnim noktima

Ulje čajevca pomaže u lečenju gljivičnih infekcija nožnih noktiju. Nanesite 1 do 2 kapi ulja direktno na inficirani nožni nokat i utrljajte iznad i ispod vrha nokta. Ponavljajte jednom dnevno.

loading...
loading...
Loading...

Povezano