Ulje jojobe za kosu

Ulje jojobe je tečan vosak koji se ekstraktuje iz korena biljke jojoba. Ovo ulje je poznato čovečanstvu vekovima po svojim hidrirajućim i omekšavajućim svojstvima. Danas se uglavnom koristi za negu kože i stimulaciju rasta kose.
Ulje jojobe se crpi iz korena biljke jojoba, poznate i kao Simmondsia chinesis, koja se može naći u nekim oblastima Arizone, Meksika i Kalifornije. Iako se uglavnom naziva uljem, u pitanju je tečni vosak, zlatne boje u svojoj čistoj, organskoj formi. Ipak, refinirano ulje jojobe je skoro bezbojna i tečnost bez mirisa. Poznato naširoko po sjajnim hidrirajućim svojstvima, ovo ulje je važan prirodni sastojak u kozmetičkoj industriji. Danas je ovo ulje nezaobilazan sastojak mnogih šampona, kondicionera i proizvoda za negu kože pravljenih za zaštitu od sunca, kao i za neutralisanje znakova starenja, poput bora. Ovo ulje može biti posebno korisno za kosu i kožu glave.

 

Ulje jojobe za zdravu kožu glave

Danas su problemi sa kosom i kožom glave uobičajena pojava, posebno perut, gubitak kose, lomljenje kose; imajući u vidu izloženost kose jakim hemikalijama, zagađivačima i proizvodima za stilizovanje kose. U takvim situacijama, održavanje kose zdravom postaje veoma traženo. Zbog svega navedenog, ulje jojobe se smatra jednim od esencijalnih ulja sa jedinstvenim sastojcima, koje se lako može naći na tržištu. Ovo ulje ima strukturnu sličnost sa sebumom, uljem koje se proizvodi u ljudskim žlezdama i koje je prisutno u kosi. Upravo ovde leži razlog zašto ulje jojobe, kada se nanese u obliku masti na kosu, reguliše nivo proizvodnje sebuma.

Napomena: Prekomerna produkcija sebuma može začepiti folikule u kosi i sprečiti njen rast.

 

Sjajan čistač kože glave

Kao što znamo, žlezde kože glave luče sebum ili ulje kako bi folikule u kosi bile vlažne. Ipak, često se dešava da sebum koji luče ove žlezde zapuši rast folikula u kosi, što dovodi do lomljenja i gubljenja kose.
Čak i brzina rasta kose može biti ugrožena ukoliko su folikule kose zapušene usled naslaga sebuma. Kao čistač kože glave, ulje jojobe može da pomogne u uklanjanju taloga sebuma, što smanjuje opadanje kose i njeno lomljenje.

Ostale koristi od ulja jojobe

– Koristeći ulje jojobe za masažu kože glave pospešujete cirkulaciju krvi, koja stimuliše rast folikula kose,
– Shodno svom antibakterijskom i antigljivičnom dejstvu, ulje jojobe održava skalp zdravim.
– Pomaže u sprečavanju opadanja kose, koju izazivaju dermatitis kože glave, psorijaza i ekcemi.
– Ovo ulje je sjajan kondicioner, koji se koristi kako bi kosa bila lakše oblikovana.
– Čini koren kose vlažnim i dodaje prirodan sjaj kosi, minimizujući oštećenja izazvana jakim hemikalijama i zagađivačima.

Kako koristiti ovo magično ulje za kosu

– Kao vruće ulje
Ugrejte malo ulje i nanesite ga na skalp koristeći vatu, zatim masirajte nežno kožu glave i ostavite ulje da stoji sat vremena. Nakon toga, isperite kosu sa blagim šamponom i otklonite ostatke ulja. Možete takođe pomešati uljejojobe sa kokosovim uljem, za dodatnu hranljivost kose.

– Kao kondicioner
Ukoliko je vaša kosa veoma suva, dodajte čajnu kašiku ulja jojobe vašem redovnom kondicioneru i nanesite smesu pažljivo na vašu kosu sve do vrhova. Ostavite da ulje stoji par minuta u kosi i kasnije je isperite, ali ne šamponirajte kosu ponovo.

– Ne ispirajte kondicioner
Za suvu kosu, možete sipati nekoliko kapljica ulja na dlan i nanesite ga temeljno na vlažnu kosu. Ipak, ukoliko je vaša kosa uvijena i teška za oblikovanje, uzmite nekoliko kapljica ula prstom i nanesite je na kosu kako biste omekšali kovrdže.

Rast kose nije jedino pozitivno dejstvo ulja jojobe. Ono se može koristiti i za ljude koji su skloni aknama i imaju masnu kožu, imajući u vidu da jojoba reguliše lučenje sebuma. Dalje, može sprečiti zatvaranje pora na koži što obično rezultuje nastankom akni i bubuljica. Na ovaj način, ulje jojobe deluje kao proizvod protiv starenja kože i smanjuje pojavu bora, linija i oštećenja. U svakom slučaju, možete koristiti ulje jojobe kako biste dobili sjajnu, sijajuću kožu, pored svilenkasto meke kose.

loading...
loading...
Loading...