Nega i lepota

Ulje lavande

By  | 

Lavandino ulje

Široko korišćeno u aromaterapiji, ulje lavande ima umirujući efekat. U daljem tekstu predstavljamo vam kratak opis doprinosa po zdravlje ovog eteričnog ulja.

Lavanda je cvetajuća biljka, koja pripada porodici menta. Prirodno stanište ove biljke je region Mediterana, neki delovi Afrike i Indija. Naširoko se uzgaja kao ukrasna biljka, i popularna je zbog mirisa i lepote svojih cvetova. Takodje se i komercijalno uzgaja u mnogim predelima. Eterično ulje koje se ekstrahuje iz ove biljke koristi se u raznolikim proizvodima, kao što su sapuni i parfemi. Ovo eterično ulje se uglavnom dobija iz cvetova lavande, i ima puno upotreba, naročito u aromaterapiji.

Lavanda i ulje lavande

Lavanda pripada rodu Lavandula, koji se sastoji od oko 40 vrsta, ali postoji nebrojano mnogo različitih sorti, koje su se pojavile kao rezultat medju-oprašivanja. Arheološki dokazi sugerišu da je lavanda počela da se upotrebljava pre 2500 godina. Drevni Egipćani su koristili ulje lavande u kozmetici, ali i za balzamovanje mumija. Arapi su takodje koristili ovo ulje, u medicinske svrhe i kao parfem. Isto tako, lavanda se koristila i u Grčkoj i Rimu. I danas, cvetovi lavande se koriste na razne načine. Osušeni cvetovi se koriste za odbijanje moljaca i drugih insekata, za pravljenje cvetnih aranžmana, i kao sastojak u potpurima.

Ulje lavande

Benefiti ulja lavande

Prorodno prisutna hemijska jedinjenja, naročito aromatični molekuli zvani estri, odgovorna su za koristi koje ima eterično ulje lavande. Veruje se da čisto ulje lavande ima antivirusna, antibakterijska i antiupalna svojstva. Takodje se koristi i kao lek za astmu i kao okrepljujuće sredstvo. Upravo zbog ovih koristi po zdravlje, ovo aromatično ulje se obično koristi u aromaterapiji. Aroma lavande ima umirujući efekat, koji pomaže pri opužtanju i smanjivanju nervoze.

Ulje lavande ima smirujući efekat, koristi se u lečenju napetih glavobolja, migrena, depresije, anksioznosti i stresa.

Takodje se koristi u lečenju nesanice, kao što je otkriveno, ovo eterično ulje stimuliše spavanje.

Ulje lavande se koristi i kao antiseptik. Razblaženo ulje se može naneti na manje opekotine, rane, ujede insekata, ubode. Takodje može i da ublaži bol.

Ulje lavande je isto korisno i protiv vaši. Isperite kosu koristeći vodu u koju je dodato malo ovog ulja (pet do deset kapi). Možete staviti dve kapi nerazblaženog ulja na sitan češalj i njime ukloniti gnjide.

Koristi se pri gubitku kose, naročito kada je u pitanju alopecia areata. Ulje lavande se je lekovito i kod psorijaze skalpa (kože glave).

Ovo ulje se upotrebljava za lečenje raznolikih stanja kože, kao što su psorijaza, ekcemi, šuga, herpes zoster, dermatitis, i akne. Takodje je koristo za tretiranje opekotina od sunca i bora.

Uvidjeno je i da bol u zglobovima i mišićima moše biti olakšan utrljavanjem male količine ulja lavande.

Za ovo ulje je utvrdjeno da je efikasno u ublažavanju simptoma kod bolesti disajnih organa, kao što su bronhitis, laringitis, prehlada, kašalj, grip, zakrčenost sinusa, astma, i infekcija grla.

Ulje lavande se takodje koristi u proizvodnji raznih komercijalnih proizvoda, kao što su parfemi, sveće, sapuni, proizvodi za brigu kose i losioni za telo. Koriste ga i u alternativnoj medicini.

Kako su eterična ulja vrlo koncetrovana, morate ih koristiti po uputstvima kvalifikovanih stručnjaka za bilje. Takodje biste mogli da konsultujete i pitate za mišljenje vašeg doktora, pre bilo kakve upotrebe ulja lavande. Samo neka lekovita svojstva su poduprena naučnim dokazima. Kako bilo, ovo eterično ulje se koristi kao lekovito sredstvo za mnogobrojne bolesti, i priča se da je efikasan do odredjenog nivoa. Kako može da izazove alergije, ulje lavande bi tebalo oprezno koristiti, pod nadzorom kvalifikovanog stručnjaka za bilje. Može izazvati i nuspojave kod nekih ljudi, ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, i deci. Nagovešteno je da topikalna upotreba ulja lavande nije dobra kod mladih dečaka jer može izazvati disbalans hormona. Oni koji upotrebljavaju sedative morali bi da izbegavaju korišćenje ulja lavande.

loading...
loading...
Loading...

Povezano