Nega i lepota

Ulje lešnika

By  | 

Lešnikovo ulje napravljeno je od pečenih i hladno ceđenih lešnika sorti pod nazivom filbert lešnik i cob lešnik. Ovo ulje je obično bledo žute boje i kada se pomeša sa esencijalnim uljem, širi se neodoljiva, moćna aroma.

Ulje lešnika je prepuno brojnim hranljivim sastojcima i može se koristiti i kao dodatak salatama i kao začin drugim jelima. S obzirom da je veoma skupo, upotreba ovog ulja u svakodnavnoj ishrani je veoma ograničena.

Najznačajnija primena ulja lešnika je u aromaterapiji gde se koristi kao hranljivi tretman za kožu, sa svim esencijalnim vitaminima i drugim nutritijentima koje sadrži. Ovo ulje se takođe koristi i pomešano sa kremama i lonsionima. Bez obzira o kom tipu kože je reč, ulje lešnika može biti upotrebljeno za najblagotvorniji tretman.

Saznajte više o upotrebi, zdravstvenim benefitima i svojstvima lešnika u članku ispod.

Dobrobiti ulja lešnika, upotreba i svojstva
Ulje lešnika ponaša se kao odličan emolijent i ovlaživač zato što ima značajan broj esencijalnih masnih kiselina, kao što je linoleična kiselina koja može da rehidrira kožu, te je ovo ulje u veoma širokoj upotrebi u tretmanu suve kože. Povrh toga, ovo ulje je veoma lagano, koža ga lako apsorbuje, a nema nikakvih štetnih efekata, te se koristi u mnogim proizvodima namenjenim nezi kože. Osim navedenog, antibakterijska i kontraktilna svojstva sprečavaju pojačanu sekreciju masnoće kože, što je najčešći uzročnik akni. Nasuprot tome, koža ostaje mekana.

Zdrava i podmlađujuća svojstva ulja lešnika čine ovo ulje savršenim za masažu tela. Korišćeno kao osnovno ulje u aromaterapiji, masaža lešnikovim uljem može biti opuštajuće, umirujuće iskustvo koje oslobađa od fizičkog i mentalnog stresa svakodnevnog života. Osim što omogućava psihičku relaksaciju, ovakva masaža čak učvršćuje i kapilare. Dakle, ukoliko planirate da razmazite sebe, sesija aromaterapije sa uljem lešnika bi bila odličan izbor! Mnogi vole da koriste ovo ulje u tretmanu svoje kože, jer se brzo apsorbuje i ne ostavlja nikakve masnoće za sobom. Kao rezultat, ulje lešnika se koristi u izradi mnogih produkata za negu kože, kao što su kreme, lonsioni i sapuni. Ulje lešnika takođe može biti naknadno dodato u kremu ili drugi preparat za negu kože, a zatim upotrebljeno.

Ovo ulje je odgovarajuće i hranljivo za sve tipove kože. Posebno je dobro za osetljivu kožu. Najpogodnije je za osobe sa masnom kožom, s obzirom da njegova hidrirajuća svojstva sprečavaju pojačanu sekreciju i mašćenje kože. Takođe, sakupljajući pore sprečava pojačanu sekreciju kože, te koža ostaje čista. Samo jedna do dve kapi ulja lešnika je dovoljno da brinete na pravi način o svojoj koži.

Ulje lešnika se može koristiti i kao zaštita tokom sunčanja jer ima sposobnost da spreči i filtrira sva štetna sunčeva zračenja. Upravo zbog ovog svojstva, većina preparata za sunčanje sadrži ulje lešnika. Za jači efekat, može se pomešati sa uljem susama, avokada ili oraha. Još jedan od načina da se iskoriste dobrobiti ulja lešnika jeste ukapavanje kapi ovog ulja u bilo koju dnevnu kremu ili lonsion i delovaće kao najbolja zaštita od sunca.

Farbanje kose je moderno i sve više ljudi pribegava bojenju kose. Jedna od mana farbanja kose je da regularnim pranjem kose boja brzo bledi, a kosa postaje gruba i bez sjaja. Za duže trajanje željene boje na kosi, dovoljno je primeniti ulje lešnika pre pranja kose šamponom. Ovo je takođe dobar način da kosa ojača, s obzirom da ulje lešnika sadrži bogatu koncentraciju vitamina E.

loading...
loading...
Loading...

Povezano