Ulje pasjeg trna

Ulje pasjeg trna je visoko cenjen proizvod u biljnoj medicini a šire je poznat u tretmanu problema sa kožom i raznih vrsta upala. Međutim, neželjeni efekti ulja pasjeg trna postoje i pre korišćenja treba biti upoznat sa štetnim posledicama koje uzrokuje ulje ove biljke.

Pasji trn je biljka koja se koristi u medicini i izvanredna za tretiranje nekoliko oboljenja. Botanički naziv za ovaj trnovit žbun je Hippophae rhamnoides. Lišće, cvetovi i bobičasti plodovi sadrže aktivne komponente kao što su tokoferoli, neophodne masne kiseline, karoteni i fitosteroli u velikim količinama. Bobice takođe sadrže vitamine (pogotovo vitamine A, B1, B2, C, E), minerale i druge neophodne hranljive materije. Bobice i semenke se koriste za dobijanje ulja pasjeg trna.

Svojstva i primene ulja pasjeg trna

Ulje pasjeg trna poseduje antibakterijska i regenerativna svojstva, deluje protiv upala i kao antioksidant. U alternativnoj medicini se vodi kao lek za veliki broj oboljenja kože i sluzokože. Smatra se da ulje pasjeg trna lekovito deluje na posekotine na koži, rane, otekline, opekotine i upale, rane i ulceracije na sluzokoži. Ovo biljno ulje se koristi i za borbu protiv bolesti prouzrokovanih upalom i infekcijom. Loša strana ovog ulja je to što je njegovo korišćenje povezano sa nekim negativnim efektima.

Neželjeni efekti ulja pasjeg trna

Uprkos primeni ulja pasjeg trna u terapeutskim intervencijama, na nekim ljudima se javljaju neželjeni efekti korišćenja ovog ulja. Zato je bitno istražiti moguća neželjena dejstva ulja pasjeg trna pre nego što se upotrebi u svrhu lečenja. Po studijama koje su analizirale efekte ulja pasjeg trna ovo ulje je bezbedno ako se ne koristi duže od tri meseca. Drugim rečima, rizik pojave neželjenih efekata pri korišćenju proizvoda od pasjeg trna je veći među onima koji ga koriste duži period.

Dejstvo

Posle korišćenja ulja pasjeg trna može se primetiti tamnija boja mokraće. Takođe, nanošenje ulja po koži uzrokuje da ona postane žutkasta. Ovo je normalno i privremeno. Međutim, glavni problem je to što ovo ulje, pokazalo se, povećava citogenetske aktivnosti lekova protiv raka. Ako je ovo tačno, kombinovani efekti ulja pasjeg trna i lekova protiv raka može prouzrokovati trajne promene na ljudskim hromozomima.

Krvarenje

Unošenje ulja pasjeg trna se pokazalo da olakšava protok krvi kroz arterije i vene. Uzimajući ovo u obzir, ne bi ga trebalo unositi zajedno sa drugim vazodilatantnim lekovima. Oni koji koriste ove lekove bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom pre korišćenja ulja pasjeg trna. Ovaj vazodilatantni efekat može da prouzrokuje obilno krvarenje na mestima povrede. Zbog toga, oni koji imaju zakazanu operaciju u bliskoj budućnosti ne bi trebalo da uzimaju ulje pasjeg trna.

Tokom trudnoće

Ne postoji naučni dokaz o bezbednosti korišćenja ulja pasjeg trna od strane trudnica i dojilja. Stoga, posledice ovog ulja na prenatalni razvoj ili kod novorođenčadi nisu poznate. Da bi bile sigurne, trudnice i one koje to planiraju da postanu kao i dojilje ne bi trebalo da koriste ovo biljno ulje. Ako biste da upotrebite ulje pasjeg trna na koži takođe se posavetujte sa lekarom i pitajte da li ima neželjenih efekata ili ne.

Drugi neželjeni efekti

Ovo lekovito ulje se ne preporučuje deci mlađoj od 12. godina. Takođe, oni kojima su dijagnostifikovane bolesti creva, bubrega i jetre ne bi trebalo da koriste ovaj proizvod. Može da pogorša akutnu dijareju, grčeve u stomaku i druge gastrointestinalne tegobe. Unošenje ovog ulja u velikim količinama može da dovede do dehidratacije i povezano je sa gubitkom korisnih elektrolita. Predoziranje i duga upotreba ulja pasjeg trna može da prouzrokuje probleme sa bubrezima u budućnosti.

Ovo su bili neki od mogućih neželjenih efekata i rizika ulja pasjeg trna. U svakom slučaju, konsultujte se sa lekarom da bi utvrdili da li je ulje pasjeg trna bezbedno za vas ili ne. Recite lekaru za vaše postojeće bolesti i lekove koje uzimate. Takođe, uzimanje samo preporučene doze ovog ulja (do 45 g semenog ulja) u preporučenom periodu (do 90 dana) je preduslov za minimiziranje opasnosti do kojih ovo biljno ulje može da dovede.