Vaške kod dece

Potražite vaške ukoliko se dete žali na svrab na glavi ili ukoliko primetite da se neprestano češe. Sedite s detetom u krilu i pravite mu razdeljke na kosi, brižljivo se trudeći da otkrijete sitne, sive otekline (vaške) ili sivkastobela jajašca koja su se zakačila za vlasi kose blizu temena (gnjide).

Zaraza vaškama (u medicinskom žargonu poznata pod imenom nema nikakve veze s ličnom higijenom. Zapravo, vaške više vole čistu nego masnu i prljavu kosu. Vaške mogu da se dobiju korišćenjem iste četke i češlja, pozajmljivanjem tuđeg šešira ili šala, čak i igrom u blizini vašljivog deteta.
Vaške je lakše dobiti nego ih se osloboditi, ali istrebljivanje vašaka ne bi trebalo da bude suviše veliki problem, pod uslovom da s njim započnete odmah. Polno zrela vaška leže oko pet jajašaca dnevno, a iz tih jajašaca izlegu se mladi u roku od dve nedelje, stoga ukoliko suviše odugovlačite s preduzimanjem lečenja, imaćete posla s mnogo snažnijim neprijateljem.

Tradicionalni načini lečenja
•Istrabljivanje vašaka zahteva određenu upornost i neke pesticide. Preparati protiv vašaka koji se prodaju bez lekarskog recepta izrađuju se u vidu šampona, tečnosti i gelova. Strogo se pridržavajte uputstava datih u pakovanju; ova sredstva sadrže opasne hemikalije s kojima treba postupati obazrivo.
• Sredstvo protiv vašaka uništiće aktivne vaške, ali ne i gnjide. Odstranjivanjem gnjida smanjuje se mogućnost ponovne zaraze, stoga treba da temeljno pretražite detetovu kosu češljem sa sitnim zupcima.

Prirodno lečenje za decu
(Kod mnogih sredstava protiv vašaka u pakovanju je dat i češalj.)
• To je porodična stvar. Tamo gde se pojavi jedna vaška, uskoro će ih biti mnogo. Sebi ćete uštedeti trud oko dugačkih ciklusa lečenja i ponovne zaraze tako što ćete sve članove porodice istovremeno lečiti od vašaka.
•Nažalost, vaške se ne ograničavaju samo na detetovu glavu. Pored toga što ćete ih otkloniti sa glave, moraćete da operete (vrućom vodom) i osušite (na visokoj temperaturi) sve stvari koje su mogle da dođu u dodir sa detetovom kožom na glavi. To spadaju šeširi, kaputi, marame, čaršavi, jastučnice, peškiri – a ukoliko za neki predmet niste sigurni, najbolje je da ga operete. Dobro operite sofe, dušeke, prostirke i tepihe. Operite češljeve, četke i ukosnice u vodi s deterdžentom, a zatim ih potopite u vrelu vodu i ostavite da stoje petnaest minuta.
• Ne zaboravite igračke. Avaj, čak i menažerija plišanih životinja vašeg deteta moraće da se podvrgne tretmanu. Napravite karantin za igračke tako što ćete ih staviti u veliku, hermetički zatvorenu plastičnu kesu i sakriti ih. Vaške bi trebalo da uginu u roku od dvadeset četiri sata kada se nađu izvan glave, ali može da prođe još deset dana dok se ne izlegu mladi iz svih jajašaca. Ostavite plišane životinje „u zatvoru” barem dve nedelje da biste izbegli ponovnu zarazu.
• Ponovite postupak. Pratite da li će se pojaviti nove gnjide, posebno nedelju- dve od prvog tretmana. Ukoliko se vaške ipak pojave, ponovite postupak.
• Ponekad nije lepo deliti stvari. Naučite dete da ni sa kim ne deli češalj, četku, šešir, maramu, ukosnice i druge lične stvari koje se stavljaju na glavu. Pokušajte da mu objasnite kako vaške putuju s jedne glave na drugu i omogućite mu da ima sopstvene stvari za negu kose tako da ne mora da ih pozajmljuje od prijatelja.
• Pustite glas Čim primetite jednu vašku, o tome obavestite nadležne u školi, vaspitače u kampu i obdaništu da se zaraza ne bi proširila i na drugu decu. Dovoljna je jedna jedina vaška da bi se zarazila sva ostala deca s kojom se igra vaše dete.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.

Biljni lekovi za vaške
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
• Beli luk suzbija razvoj parazita tako da je veoma delotvoran u oslobađanju od vašaka. Dajte detetu po jednu dozu triput dnevno tokom perioda od pet dana.
• Ulje drveta teaceje je dezinfekciono sredstvo koje ne samo da deluje na isceljivanje kože već može da pomogne u odstranjivanju vašaka sa glave. Stavite 25-30 kapi ulja drveta teaceje u oko pola litra vode i ovom mešavinom trljajte detetovu glavu dva ili tri puta dnevno. Posle kvašenja kose, otklonite vaške i gnjide pomoću češlja sa sitnim zupcima.

Prevencija
Možete da naučite dete da ne deli češalj i četku s drugima ili da ne nosi tuđ šešir, ali to nije uvek dovoljno da bi se izbegla navala vašaka. Međutim, kada dete već donese ta grozna mala stvorenja u kuću, možete da zaustavite njihovo širenje tako što ćete se problemom pozabaviti istog trenutka i oprati detetovu odeću, posteljinu i peškire u vreloj vodi, odvojeno od drugog veša. Ukoliko je moguće, ne dozvolite detetu da oslanja glavu na kauč, stolice i drugo pokućstvo (osim, naravno, na njegov krevet). Vi sigurno ne želite da se dete oseti odbačeno ili nevoljeno, ali ukoliko im se pruži prilika, vaške će začas preći i na druge članove porodice.

Kada zatražiti pomoć
U većini slučajeva, vaške mogu da se iskorene jednostavnom kurom uz primenu nekog sredstva koje se prodaje bez lekarskog recepta. Ipak, posavetujte se s lekarom pre nego što pristupite odstranjivanju vašaka kod deteta mlađeg od dve godine, ukoliko ste trudni ili dojite bebu, ili ukoliko vi ili dete imate osetljivu kožu, alergiju ili astmu. Porazgovarajte sa lekarom ukoliko se vaške prošire na obrve i trepavice, jer će u tom slučaju verovatno biti potrebno neko blaže sredstvo.

loading...
loading...
Loading...