Vrtoglavica kod dece

vrtoglavica kod deceZa odrasle vrtoglavica je uznemiravajuća pojava, ali za malu decu, koja ne znaju šta se događa kada osećaju da se soba okreće oko njih ili da se pod naginje na jednu stranu, ona može da bude strahovito zastrašujuća.
Zapravo, radi se o tome da je vrtoglavica posledica nedovoljnog dotoka kiseonika u mozak, što dovodi po pogrešnog osećaja ili percepcije kretanja. Vrtoglavicu obično prate mučnina, hladan znoj i nemogućnost percepcije dubine. Nju mogu da izazovu vrućina, zagušljiv vazduh, mučnina usled vožnje, virus ili nizak nivo šećera u krvi u popodnevnim časovima ukoliko je dete preskočilo ručak. U drugim slučajevima vrtoglavica je posledica infekcije unutrašnjeg uha koje je odgovorno za održavanje percepcije ravnoteže u organizmu.

Tradicionalni načini lečenja
Treba leći. Prva stvar koju treba učiniti kada dete oseća vrtoglavicu jeste da ga lagano položite da legne i da se opusti. Ležanje u vodoravnom položaju omogućiće da krv stigne do glave, a pored toga odstraniće opasnost od povrede izazvane padom. Druga mogućnost je da dete stavite da sedne u stolicu i spusti glavu između kolena da bi se povećao dovod krvi u mozak.

Vrtoglavica posle kupanja u kadi. Ukoliko vaš mališan oseća vrtoglavicu pošto je oko pola sata ležao u kadi, dajte mu da pijucka neko hladno piće i stavite ga da legne. Topla voda u kadi izazvala je navalu krvi na površinu kože, smanjujući dotok krvi u mozak. Posle nekoliko minuta hlađenja vrtoglavica će proći.

Dehidratacija i nizak nivo šećera u krvi mogu da izazovu vrtoglavicu kod dece koja ne jedu redovno i ne unose vodu dovoljno često tokom dana. Podstičite dete da jede redovno i ukoliko je potrebno, da uzme neki usputkl zalogajčić između obroka da bi u igri održalo nivo energije na potrebnom nivou.
Neka se uspedsredi na neki predmet. Deca vole da se prevrću i da se vrte ukrug sve dok, smejući se, ne padnu u travu. Ova vrsta igre može da dovede do ozbiljnog slučaja vrtoglavice. Ukoliko dete pretera s okretanem ukrug, uputite ga da se usredsredi na neki obližnji nepomičan predmet (na primer, njegovo stopalo ili cipela) da bi mu se smirilo unutrašnje uho i da bi povratilo ornjentaciju i osećaj za ravnotežu.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.
Ishrana i unošenje hranljivih materija
• Ukoliko posumnjate da je nizak nivo šećera uzrok vrtoglavice, jer dete nije jelo četiri ili pet sati, dajte mu čašu voćnog soka (bilo kojeg) radi momentalnog podizanja nivoa šećera.

Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
• Đumbir ublažava i mučninu i vrtoglavicu. Dajte detetu ili jednu dozu čaja od đumbira ili jednu dozu đumbira u kapsulama.
• Možda ćete uspeti da detetu razbistrite glavu tako što ćete mu dati da pomiriše biljne mirišljave soli pravljene od ulja ruzmarina ili ulja pitome nane. Stavite četiri ili pet kapi ulja na čistu tkaninu i dajte detegu da jako udahne, pri čemu tkaninu treba da stavite tako da mu skoro dodiruje nos.

Prirodno lečenje za decu

• Žuti jasmin : Koristite ukoliko dete ne oseća samo vrtoglavicu već i drhtanje. Dajte mu po jednu dozu onoliko često koliko je potrebno, najviše do deset doza.
• Strihnos-drvo : Koristite ukoliko se vrtoglavica pogoršava u blizini treperave svetlosti. Dajte po jednu dozu onoliko često koliko je potrebno, najviše do deset doza.

Prevencija
Vrtoglavica kod vašeg deteta može da bude posledica niskog nivoa šećera u krvi ukoliko soba počne da mu se „okreće” oko glave pošto je četiri ili pet sati provelo bez hrane. Takođe, ukoliko dete pojede obrok bogat prostim šećerima, ono može da „padne” i dobije nizak nivo šećera u krvi oko dva sata nakon prekomernog konzumiranja slatkiša. Ukoliko je kod vašeg deteta vrtoglavica izazvana niskim nivoom šećera u krvi, podstičite ga da jede manje ali češće obroke. Ishrana bogata B kompleks vitaminima i proteinima može takođe da predupredi pojavu vrtoglavice izazvane ishranom.
Lak način da se spreči vrtoglavica do koje dolazi kada se čita u kolima: treba obeležiti mesto u knjizi i prestati s čitanjem.

Kada zatražiti pomoć
Napad vrtoglavice koji prolazi u roku od oko jednog sata ne predstavlja razlog za uzbunu, osim u slučaju da počne da se ponavlja. Međutim, tešku ili dugotrajnu vrtoglavicu ili vrtoglavicu koja dovodi do gubitka svesti treba obavezno prijaviti pedijatru. Vrtoglavica do koje je došlo posle udarca u glavu zahteva momentalnu lekarsku brigu.

loading...
loading...
Loading...