Zadah iz usta kod dece i odraslih lečenje

zadah iz usta kod deceČesto zadah iz usta ima manje veze s onim što se jede nego s tim koliko dobro se operu zubi posle jela. Zbog toga su deca koja često odbijaju i da probaju beli luk, crni luk, buđavi sir i druge namirnice jakog mirisa žrtve zadaha iz usta podjednako kao i odrasli.
Zadah iz usta obično izazivaju naslage bakterija u ustima. Jutarnji dah često ima posebno jak miris jer setokom noći usta osuše, što omogućava bakterijama da se razmnožavaju, čak i ustima vašeg malog slatkog deteta.

Tradicionalni načini lečenja
Pranje, pranje i opet pranje. Pranje zuba na pravilan način predstavlja prvu liniju odbrane od zadaha iz usta. Ukoliko je potrebno, pomozite svom detetu i gledajte da provede dovoljno vremena brižljivo trljajući svaki zub. Ovaj postupak održavanja higijene usta trebalo bi da potraje barem 3-5 minuta; kvašenjem četkice za zube i stavljanjem paste u usta neće se ukloniti sve sitne čestice hrane koje su zapale između zuba. Starija deca koja nose protezu ili druga ortodontska pomagala moraju da provedu još više vremena u čišćenju prostora oko i između metalnih delova.
Konac, konac i opet konac. Starija deca treba da uvrste i čišćenje zubnim koncem u svoje navike održavanja higijene zuba kada budu u stanju da nežno i detaljno obavljaju ovaj zadatak. Porazgovarajte sa zubarom o tome kada detetu treba uvesti i čišćenje koncem u režim održavanja zuba svog deteta.
Neka pranje zuba postane zabava. Neka deca uživaju u uzbuđenju pranja zuba visokotehnološkim napravama, stoga korišćenje električne četkice za zube ili luksuznog modela za kružno pranje može da bude pogodan način da vaše dete podučite da pere zube na pravilan način. Ove naprave često dobro čiste zube, a vaie dete verovatno će duže i češće prati zube ukoliko uživa u tom postupku.
Nemojte se zaustaviti samo na zubima. Iako u početku to može malo da golica, neka vaše dete nežno četkicom pere i jezik da bi iz usta otklonilo bakterije koje izazivaju stvaranje naslaga. Neka ispiti

Prirodno lečenje za decu
Ispitivanja pokazuju da pranje jezika četkicom otklanja loš zadah bolje od pranja zuba. Ovo je jedini trenutak kada ćete poželeti da podstaknete svoje dete da isplazi jezik radi pranja.

Suva usta, usta s mirisom. Ukoliko vaše dete ima problema sa suvim ustima, posebno kada je gnevno ili usplahireno, podstaknite ga da pije puno vode da bi mu usta bila vlažna i dobro podmazana. Pljuvačka pomaže ispiranju delića hrane i otpadaka, što preventivno utiče protiv zadaha iz usta. Ako detetu ponudite slatkiše bez šećera ili žvakaću gumu, to može da podstakne lučenje pljuvačke, ali se klonite proizvoda koji sadrže šećer, jer bakterije koje izazivaju zadah iz usta obitavaju u slatkišima.

Usta ne smeju da se ispiraju. Barem ne vodicama za usta. Deca ispod šest godina ne bi trebalo da koriste sredstva za ispiranje usta na bazi fluorida jer često progutaju malo ove tečnosti, koja obično sadrži značajne količine alkohola. Starija deca mogu da koriste ove proizvode, ali je možda bolje da ih razredite jednim ili dva dela vode na jedan deo vodice za usta.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.
Ishrana i unošenje hranljivih materija
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
• Tablete hlorofila osvežavaju dah. Zapravo, hlorofil je aktivni sastojak mnogih komercijalnih mentol bombona za osvežavanje daha.
• Da biste primenili odgovarajuću dozu, pridržavajte se uputstava datih u deklaraciji proizvoda.
• Konzumiranje agruma može da podstakne lučenje pljuvačke i da osveži dah. Kada se kod deteta javi zadah iz usta, ponudite mu da gricka aromatične pomorandže, grejpfrut ili druge agrume.
• Bakterija mlečnog vrenja pomaže održavanju korisnih crevnih bakterija koje mogu da dovedu, do poboljšanja kod zadaha iz usta izazvanog tegobama s varenjem. Svom detetu dajte po jednu dozu dnevno ove dopune redovnoj ishrani; da biste je efikasno koristili, pročitajte napomene u pogledu doziranja date na deklaraciji proizvoda.

Biljni preparati
• Peršun na vašem tanjiru ne nalazi se tu samo radi dekoracije. Peršun osvežava dah jer sadrži velike količine hlorofila. Podstičite dete da jede peršun radi otklanjanja zadaha iz usta.

Prevencija
U većini slučajeva, pojava zadaha iz usta može da se spreči dobrim održavanjem higijene usta. Neka vaše dete obavezno posećuje zubara radi kontrole na svakih šest meseci. Ukoliko je moguće, podstaknite dete da sa sobom nosi četkicu za zube i da je koristi posle obroka i konzumiranja grickalica. Ukoliko to nije moguće, neka vaše dete ispira usta vodom posle jela i neka gricka sirovo povrće, koje nije samo dobro za njegov organizam već mu pomaže i da očisti zube.

Kada zatražiti pomoć
Zadah iz usta obično može da se izleči sa nekoliko jednostavnih kućnih lekova, ali hroničan neprijatan miris iz usta kod dece zahteva medicinski tretman. Ukogiko ovaj miris iz usta prati i žuti iscedak iz nosa, obratite se lekaru. Ponekad mališani gurni u nos neki mali predmet koji se tu zaglavi i inficira, što dovodi do zadaha iz usta.
Ne baš prijatan miris iz usta takođe mogu da izazovu neka druga oboljenja koja dovode do disanja na usta, kao što je, na primer, infekcija sinusa, krajnika ili polipa u nosu, ili ponekad nešto tako prosto kao što je alergija ili zapušen nos. Pozovite lekara ako se kod vašeg deteta pored zadaha iz usta jave i groznica, dijareja ili grčevi u stomaku. Naravno, i problemi sa zubima često se manifestuju u vidu zadaha iz usta, stoga se obratite zubaru ako vaše dete ima očigledne simptome zubnog karijesa, ukoliko mu se zubi klate ili desni krvare.