Vitamin A (retinol) za lice – upotreba protiv fleka, bora i akni

Sve veći broj ljudi koristi retinol za lice (vitamin A) u nekom obliku, bilo da je u pitanju redovna nega lica, borba protiv bora ili akni…

Svi znamo kako to ide kada pričamo o nezi kože: čišćenje, toniranje, hidratacija, sredstvo za zaštitu od sunca i nekoliko drugih tretmana – uglavnom maske i preparati protiv starenja kože. Mada postoje hiljade i hiljade različitih proizvoda koji obećavaju da će vam koža izgledati zdravo i mlado i da će eliminisati akne i bore, koži je zapravo potrebno samo nekoliko nutrijenata. Vitamin A ili retinol je jedan od njih. Bez obzira na to da li ga unosite kroz ishranu ili koristite kremu za lice sa vitaminom A, vitamina A i nutrijenti koje organizam koristi da ga sintetiše imaju štite i hrane kožu i održavaju je zdravom, čvrstom i blistavom.Zato je retinol za lice možda i najvažniji vitamin.

Za razliku od mnogih drugih nutrijenata, vitamin A predstavlja grupu sastojaka gde spadaju i njegova aktivna forma (retinal, retinol i retinoinska kiselina), kao i provitamini vitamina A (beta-karoten). Beta-karoten i drugi karotenoidi su forma vitamina A koju dobijamo direktno iz hrane koju jedemo. Beta-karoten u svojoj aktivnoj formi se nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Beta-karoten se u ljudskom organizmu pretvara u retinol, jedan od vidova vitamina A.

retinol za liceKoža mnogo trpi kada ne unosimo dovoljno vitamina A.

Vitamin A štiti kožu od oštećenja UV zracima i usporava pojavu znakova starenja kao što su bore i sitne linije na licu. Najveći deo vitamina A koji unosimo u sebe jeste u vidu beta-karotena i karotenoida, koji su veoma jaki antioksidansi. Oni ne samo da uništavaju slobodne radikale koji štetno deluju na kolagen (protein u koži) i izazivaju pojavu bora i opuštenu kožu; vitamin A smanjuje osetljivost kože na sunce i pruža koži prirodnu zaštitu od crvenila i pigmentacije koje nastaju zbog sunčevog zračenja.

Podstiče proizvodnju zdravih kožnih ćelija. Retinal, retinol i retinoinska kiselina su veoma važni za proizvodnju i rast ćelija. Vitamin A stimuliše i fibroblaste – ćelije koje su odgovorne za razvoj tkiva koja kožu čine čvrstom i zdravom – u dubljim slojevima kože. Pošto karotenoidi i vitamin A igraju tako važnu ulogu u razvoju ćelija i tkiva, manjak vitamina A dovodi do slabije kože i izaziva razne probleme sa kožom – od suve kože do toga da rane mnogo sporije zarastaju.

Štiti kožu od infekcija. Koža je veoma važan deo imunog sistema. Zamislite svoju kožu kao obezbeđenje na vratima nekog kluba – koža je prva linija odbrane od bakterija, zagađenja i infekcija. Podsticanjem proizvodnje novih ćelija, vitamin A ojačava ovu barijeru i štiti našu kožu od štetnih iritanasa koji je neprestano napadaju.

Evo i koje efekte ima vitamin A kada ga koristite za lice:

Smanjuje vidljivost bora. Spoljna upotreba vitamina A za lice u vidu retinola (koji se često nalazi u mnogim kremama protiv bora) i retinoinske kiseline (nalazi se u kremama koje se dobijaju na lekarski recept) dovodi do smanjivanja vidljivosti bora na licu – ovo je i naučno dokazano i svaki dermatolog će vam preporučiti ovakve kreme. Ispitivanja pokazuju da ovi sastojci odlično stimulišu lučenje kolagena. Kada je kolagen u koži oštećen zbog izlaganja UV zracima i drugim agresivnim agensima, nastaju bore, nalik pukotinama u betonu. Retinoidi „uključuju“ ćelije koje su odgovorne za stvaranje novih ćelija kolagena i tako ojačavaju kožu i ispunjavaju fine borice ispod kože, tako da lice izgleda mnogo zategnutije.

Izjednačava boju kože i daje joj sjaj. Kreme koje sadrže vitamin A pomažu u posvetljivanju tzv. staračkih fleka, ružnih smeđih mrlja na koži, i na dva načina daju koži sjaj. Prvi način je normalizacija razmnožavanja novih kožnih ćelija, što pomaže u smanjivanju pigmentacije i uništavanju oštećenih i grubih ćelija na površini kože. Tako se stvara prostor za nove, zdrave ćelije i koža dobija izjednačenu boju. Drugo, retinoidi mogu blokirati enzime koji podstiču proizvodnju melanina, i tako dodatno pomažu u ujednačavanju boje kože.

Čisti kožu od akni. Bubljice nastaju kada pore postanu zapušene zbog mrtvih kožnih ćelija, bakterija iloja, što je odlična podloga za Propionibacterium acnes, čestom bakteijom koja je odgovorna za fleke na koži. Kreme za lice sa vitaminom A stimulišu rast ćelija, tako da isti proces počinje da se odvija u porama, što pomaže u usporavanju lučenja loja i održava pore čistim.

Kako odabrati kremu za lice sa vitaminom A ?

Ako ste rešili da isprobate neku kremu za lice sa vitaminom A, potražite onu koja ima retinol, a ne retinil palmitat. Retinil palmitat je slabija verzija ovog vitamina. Retinol za lice nije toliko jak kao retinoinska kiselina, tako da je potrebno neko vreme kako bi se videli rezultati, ali je i manje iritantan za kožu, pa još više pogoduje osobama sa osetljivom kožom.

Česta je pojava da kreme za lice sa vitaminom A izazovu crvenilo, osetljivost i suvu, perutavu kožu dok se koža ne privikne na preparat. Da biste ublažili ovo neželjeno dejstvo koje retinol ima na lice, počnite tako što ćete naneti veoma malo kreme na lice. Radite to svako ili svako drugo veče tokom nekoliko nedelja. Uporedo koristite i neko sasvim čisto sredstvo za hidrataciju kože, bez mirisa. Postepeno povećavajte količinu kreme sa vitaminom A koju nanosite na lice.

Tokom dana obavezno koristite kreme za zaštitu od sunca, jer retinoidi za spoljnu upotrebu povećavaju osetljivost kože na UV zrake. Ako ste trudni, izbegavajte vitamin A za lice i pitajte dermatologa da vam preporuči neku zamenu.

Koliko vitamina A za kožu treba unositi ishranom ?

Ženama je potrebno oko 700 mikrograma vitamina A dnevno, dok je muškarcima potrebno oko 900 mikrograma. Jaja i mlečni proizvodi su odlični izvori vitamina A, a pomorandže, zeleno lisnato povrće, sladak krompir, šargarepe, dinje i spanać su puni beta-karotena koji organizam može da iskoristi da sintetiše dovoljno vitamina A. Ako razmišljate o tome da počnete da uzimate suplemente vitamina A, porazgovarajte prvo sa svojim lekarom. Kao i ostali vitamini rastvorljivi u mastima, vitamin A će se nakupljati u vašem organizmu ako ga konzumirate u velikim količinama. Ako uzimate suplemente, uzimajte one koji se dobijaju iz provitamina A (npr. beta-karotena) kako biste izbegli rizik od trovanja. Ako se potrudite da jedete više voća i povrća bogatih beta-karotenom, mnogo je manja šansa da ćete preterati sa vitaminom A.

loading...
loading...
Loading...