Za lečenje streptokoka obavezna 10-dnevna terapija penicilinom

Oko 30 odsto angine kod dece uzrokovano je streptokokom, bakterijom koja može da izazvati sam šarlah i upale nosa i grla. Pročitajte Kako se postavlja dijagnoza streptokokne infekcije i koje su konvencionalne metode lečenja

Streptokok je gram pozitivna bakterija široko rasprostranjena u prirodi. Dele se u nekoliko grupa, normalno su prisutne u bakterijskoj flori, ali neke vrste mogu postati patogene. Streptokok je česti uzročnik oboljenja kod dece. Manifestuje se kao streptokokna angina ili šarlah, ali može izazvati upalu nosa i ždrela. Oboljenja su praćena povišenom temperaturom, grloboljom, ždrelo je upaljeno i crveno, limfni čvorovi na vratu su obično uvećani, a kod odojčadi streptokokna infekcija može zahvatiti i srednje uho.

Kada dođe do infekcije dete se žali da ga boli grlo, odbija da guta hranu i slinu te počinje intenzivno da slini. Može se pojaviti glavobolja i bol u stomaku, a neretko i povraćanje. Zadah je loš, a jezik belo obložen. Budući da su krajnici povećani može doći do problema sa govorom i poteškoća sa disanjem. Krajnici su crveni i natečeni. Okolno područje takođe može biti crveno i upaljeno. Otprilike oko 30 posto angina kod dece uzrokovano je steptokoknom infekcijom.

streptokok lečenje

Ako se infekcija ne leči može dovesti do reumatske groznice što utiče na srce i nekoliko godina kasnije. Reumatska groznica razviće se samo onda ako je uzrok angine beta hemolitički Streptococcus.

Obavezna 10-dnevna terapija penicilinom

Dijagnoza se postavlja na osnovu brisa ždrela. Mikroskopski razmaz može identifikovati o kojoj se vrsti bakterije radi. Ako se potvrdi prisustvo streptokoka nužno je provesti terapiju penicilinom u trajanju od 10 dana.

Streptokok se brzo i lako prenosi kapljičnim putem i preko predmeta naročito u grupama gde boravi puno dece kao što su vrtići i škole. Bolesnik je zarazan za okolinu otprilike 10 dana. Neke osobe mogu biti kliconoše, a to znači da u svom grlu stalno nose streptokok iako nemaju nikakve tegobe. Bakterija se nalazi na površini grla i nije u kontaktu sa imunološkom odbranom organizma.

U slučaju streptokoke infekcije zakon obavezuje lekara da propiše antibiotsku terapiju u trajanju od 10 dana.,