Amla u prahu i amla ulje za kosu i kožu

Šta je amla prah ?

Amla prah je osušeni i samleveni indijski ogrozd. Izuzetno je cenjen u ajurvedskoj medicini i koristi se već hiljadama godina kao jedna od najmoćnijih i najhranljivijih biljki u Indiji. Koristi od konzumiranja ove biljke su brojne, međutim, amla u prahu je prirodno sredstvo za zdravu i sjajni kosu, kao i za blistavu kožu.

Amla u prahu crvenim i smeđim bojama za kosu od kane daje hladniji ton

Ako želite da ublažite jarki crveni ton crvene i smeđe kane za bojenje kose, dodajte u kanu amlu u prahu.

Marokanska crvena i smeđa kana sadrže kombinaciju cvetova indiga i kane (Lawsonia inermis). Indigo ima plavo-crnu boju, a kana crvenu. Kada se pomešaju u različitim odnosima, ove biljke daju smeđu ili crvenu boju za kosu.

Amla prah daje hladniji ton ovim bojama kane jer sprečava da indigo izbledi, a istovremeno ublažava crvenu boju biljke kane.

amla uljeAmla u prahu poboljšava svetle i neutralne boje za kosu od kane i omekšava kosu

Marokanske boje za kosu od kane su kombinacija različitih biljnih prahova, formulisanih tako da daju različite tonove. Neutralne i svetle boje za kosu od kane, zapravo uopšte ne sadrže biljku kanu (Lawsonia inermis). Umesto nje, ove boje sadrže biljku koja se zove kasija (Cinnamomum cassia).

Ako se koristi često, kasija može malo da isuši kosu i, u zavisnosti od prirodne boje i tipa kose, može da joj da pomalo mesingani ton. Da biste potrli ovaj efekat, u kanu dodajte amlu u prahu.

amla prah za kosuAmla u prahu naglašava prirodne kovrdže i uvojke

Ako koristite boje za kosu sa kanom, a imate prirodno talasastu ili kovrdžavu kosu, primetićete da ove boje opuštaju teksturu vaše kose. Pošto kana oblaže i omekšava kosu – što kosi daje divan sjaj – može da ima i opuštajući efekat.

Ovo svojstvo kane može da bude prijatno jer obuzdava rastršenost i jača bujnost. Međutim, postoji mali problem ako uživate u svojim prirodnim uvojcima. Tu na scenu stupa amla u prahu. Pomešajte je sa marokanskom kanom da biste smanjili ovo opuštajuće dejstvo kane.

Druga mogućnost je da amlu u prahu koristite kao samostalni tretman za kovrdžanje kose. Amla će naglasiti prirodne uvojke, a kosa neće biti teška niti će dlaka biti obložena.

amla prahAmla u prahu poboljšava bujnost kose

Amla prah za kosu se najviše koristi za bujnost kose.Tretman kose amlom u prahu će vas zadiviti jer kosi daje bujnost. Kosa će biti meka i paperjasta, ali ne i rastršena.

Evo kako se amla u prahu koristi za tretman kose nakon koga će kovrdže biti jake, a kosa bujna:

  1. Pomešajte 1 pakovanje amle u prahu sa filtriranom vodom da biste dobili mešavinu koja ima gustinu losiona.
  2. Nanesite mešavinu na čitavu kosu, počevši od korena pa do vrhova. (najbolje je da ovo radite u kadi ili tuš kabini da bi vam kupatilo ostalo čisto.)
  3. Ostavite mešavinu da deluje 30 minuta pa je nakon toga dobro isperite. Nežno masirajte skalp dok ispirate kosu da biste bili sigurni da ste uklonili sve ostatke. Nema potrebe za šamponom i regeneratorom ni pre ni posle tretmana – amla će obaviti čitav posao pranja i regenerisanja.
  4. Nakon sušenja kose na vazduhu, oblikujte frizuru bez upotrebe toplote, najbolje četkom od prirodnih dlaka.

Amla u prahu kao tretman za podmlađivanje kože

Amla prah je u Indiji tradicionalni tretman za negu lica jer ima svojstva eksfolijanta i antioksidanta. Jednostavni pomešajte amlu u prahu sa tečnošću po izboru i napravite masku za lice. Probajte nešto od sledećeg:

   1. sirovi med koji koži daje vlagu i leči upaljenu kožu
   2. jogurt jer je bogat mlečnom kiselinom i probioticima
   3. tonik za lice, poput ružine vode

Jednostavno pomešajte amlu u prahu sa tečnošću tako da mešavinu ima takvu konzistenciju da može da se razmaže po licu. Nanesite na lice, ostavite da deluje 10 – 30 minuta pa nežno isperite. Koža će biti očišćena, meka i svilenkasta.

Kako se koristi amla prah za kosu ?

Poznato i kao indijski ogrozd i amalaki, voće amla (Emblica officinalis) raste na belogoričnom drvetu iz porodice mlečika (Euphorbiaceae) koje je poreklom iz Indije i Burme. Prema Univerzitetu Perdju, amla ima lekovita svojstva i može da umiri bol u očima i ublaži kožne infekcije. Voće amla je korisno i za kosu kada se na nju nanosi kao regenerator. Osušeno voće, samleveno u fini prah, oblaže i hrani dlaku i skalp. Domaća maska od amla praha kosi daje teksturu i bujnost.

   1. korak

Stavite ½ kašike amle u prahu u manju posudu. Dodajte ¼ šolje tople vode.

   1. korak

Pomešajte prah i vodu žicom za mućenje da se sastojci sjedine. Amla u prahu i voda trebalo bi da daju mešavinu koja liči na retku pastu.

   1. korak

Mešavinu nanesite na suvu kosu. Pastu uzimajte prstima i utrljavajte u kosu.

   1. korak

Kružnim pokretima utrljajte mešavinu u skalp i koren kose. Nakon toga nanesite mešavinu i na krajeve kose.

   1. korak

Pokupite kosu i smotajte je na temenu pa navucite plastičnu kapu za tuširanje. Mešavinu ostavite da deluje od 15 – 30 minuta.

   1. korak

Skinite kapu po isteku vremena. Ispirajte mešavinu sa kose dok voda ne bude potpuno bistra. Operite kosu šamponom i oblikujte je kao i obično.

 

Upozorenje

   • Odmah isperite mešavinu sa amlom u prahu ako koža počne da vas peče ili se jave znaci iritacije. Ovo bi mogao da bude znak alergijske reakcije. Ako se pečenje i crvenilo nastave, odmah tražite pomoć lekara.

Saveti

   • Tretman sa amlom u prahu praktikujte jednom u 2 nedelje.
   • Ako je pasta sa amlom u prahu suviše gusta, polako dodajte vodu dok je ne razredite.

Šta će vam biti potrebno:

   • ½ šolje amle u prahu
   • mala posuda
   • ¼ šolje tople vode
   • plastična kapa za tuširanje
   • šampon

Amla ulje za kosu

Praktičari ajurvede koriste amla ulje zbog njegovih regenerativnih svojstava i pigmenta. Poreklom iz Indije, biljka amalaki, poznata i kao (Emblica officinalis), rađa plodove indijskog ogrozda ili amla voće. Zrela amla voćka je teška oko 45g. Ova biljka se u Indiji gaji i komercijalno i u privatnim vrtovima. Amla ulje se nanosi na kosu ili skalp jer ima dejstvo regeneratora i lekovita svojstva.

Kako se proizvodi amla ulje

Tradicionalni metodi proizvodnje amla ulja podrazumevaju potapanje suvih plodova amalaki drveta u kokosovo ulje na nekoliko dana. Vitamini kojih ima u ovom voću, rastvaraju se u ulju. Nakon uklanjanja voća, preostala mešavina prolazi kroz procese filtriranja i prečišćavanja. Po završetku ovih procesa ostaje amla ulje. U nekim slučajevima, proizvodnja amla ulja podrazumeva korišćenje nekih drugih vrsta ulja a ne kokosovog, poput ulja susama.

Šta sadrži amla ulje

Voće amalaki drveta sadrži oko 82% vode, kao i proteine, masti, minerale, vitamine i ugljene hidrate. Oni koji koriste amla ulje, cene indijski ogrozd zbog njegovog visokog sadržaja vitamina C. Vitamin C koji se nalazi u amla ulju nije podložan razlaganju kada je izložen toploti. Praktičar ajurvede H. K. Bakru, zabeležio je da sok iz jednog ploda amle daje oko 3,470mg vitamina C. Flavonoidi i polifenoli kojih ima u amla ulju, navodno pojačavaju delotvornost ulja.

Amla ulje kao regenerator za kosu

Praktičari ajurvede koriste amla ulje za poboljšanje stanja kose. Nanesite ulje na kosu nakon pranja. Sjaj i mekoću kose ćete obnoviti svakodnevnom primenom amla ulja. Osobe sa masnom kosom trebalo bi da koriste amla ulje samo 2 puta nedeljno da ne bi došlo da nakupljanja masnoće. Ublažite delovanje jakih šampona dodavanjem amla ulja u njih ili nanošenjem na kosu pre pranja. Ima i nekih komercijalnih šampona i regeneratora koji sadrže amla ulje.

Amla ulje za zdrav skalp

Amla ulje popravlja zdravlje skalpa, tvrde tradicionalni praktičari ajurvede. Amla ulje nanesite na skalp da biste pobedili perut ili umirili upaljen skalp. Prisustvo vitamina C u amla ulju deluje antiupalno. Ako vas skalp hronično svrbi ili boli, amla ulje nanosite noću. Kružnim pokretima utrljajte ulje u skalp.

Amla ulje može da uspori osedelost kose

Dodajte amla ulje u regenerator ili šampon pa ćete usporiti proces gubitka prirodne boje kose. D. N. Kakar je primetio u knjizi Sve što želite da znate o kosi da amla ulje pokazuje svojstvo da potamnjuje kosu. Ako više volite svetlije uvojke, izbegavajte čestu primenu amla ulja.

loading...
loading...
Loading...