Indijsko brahmi ulje za kosu – da li utiče na brži rast kose ?

Brami ulje je prirodna supstanca koja se koristi u ajurvedi (tradicionalnoj indijskoj medicini). Obično se za rast kose masažom nanosi na kožu glave, a sastoji se od ekstrakata biljaka brahmi (Bacopa monnieri) i gotu kola (Centella asiatica), najčešće u kombinaciji sa uljem susama ili kokosa. Zagovornici tvrde da brahmi ulje može da leči neka oboljenja i da pozitivno utuče na kosu i kožu.

Upotreba brahmi ulja

U ajurvedskoj medicini brahmi ulje se smatra sredstvom za stišavanje pite (pitta – vatra i voda), a pita je jedna od tri doše (dosha – psihofiziološka energija koja kontroliše telesne funkcije čoveka).

brahmi uljePrema principima ajurvede, višak pite doprinosi upali, poremećaju sna, problemima sa kožom, gastrointestinalnim poremećajima i problemima povezanim sa stresom, poput hipertenzije.

Pored toga što je dobro za kosu i podstiče rast kose, smatra se da brahmi ulje leči sledeće zdravstvene probleme i oboljenja:

  • alopecia areata (ćelavost na pečate)
  • anksioznost
  • perut
  • epilepsija
  • nesanica
  • stres

Brahmi ulje je sve popularnije i kod nas jer sve veći broj ljudi veruje da jača kosu i pospešuje njen rast.

Lekovita svojstva brahmi ulja

Uprkos tome što se brahmi ulje koristi vekovima, trenutno ne postoje istraživanja koja bi proverila njegova lekovita svojstva.

Neke preliminarne studije ukazuju da oralna upotreba biljke brahmi (Bacopa monnieri) može da leči neke zdravstvene probleme (poput poremećaja pamćenja, Alchajmerove bolesti i stresa), dok konzumiranje gotu kole (Centella asiatica) ima brojna korisna dejstva (poput ublažavanja anksioznosti i popravljanja raspoloženja). Međutim, nema naučne potvrde za tvrdnju da nanošenje ovih biljki, u obliku brahmi ulja, na kosu može da pomogne kod bilo kog zdravstvenog problema.

Zamene za brahmi ulje

Brojni prirodni lekovi imaju dejstvo na zdravlje slično onom koje navodno ima brahmi ulje. Na primer, biljke poput valerijane i kafe mogu da ublaže anksioznost i poboljšaju san, dok biljke poput zlatnog korena, ašvagande i azijskog ginsenga štite organizam od negativnog uticaja hroničnog stresa.

Pored toga, lekovi poput ulja čajevca, jabukovog sirćeta i biotina pomažu kod suzbijanja peruti.

Još jedan popularni ajurvedski lek za koji se tvrdi da poboljšava kvalitet i jača kosu je amla ulje. Veoma popularni preprati za kosu su oni koji su mešavina brahmi amla.Premda nema istraživanja o delovanju amla ulja na zdravlje, praktičari ajurvede ukazuju na to da  pomaže kod problema sa kosom, leči suvi skalp, pospešuje rast kose i zaustavlja prevremenu prosedost kose.

Ako tražite nešto za smirivanje pita energije, neki praktičari ajurvede preporučuju strategije poput konzumiranja namirnica koje hlade (uključujući krastavac i dinju), masažu, vežbanje tehnika za prevazilaženje stresa i upotrebu ulja nima. Pored toga, neke joga poze (uključujući i stajaće pregibe unapred i inverzije) se smatraju dobrim za umirivanje pita energije.

Upozorenje

Zbog toga što ne postoje istraživanja, o bezbednosti brahmi ulja se zna veoma malo. Imajte na umu da bezbednost suplemenata nije ispitana i da kod dijetalnih suplemenata uglavnom ne postoje regulative. U nekim slučajevima, preparati mogu da sadrže doze koje se razlikuju od onih koje su navedene za svaku biljku ponaosob. U drugim slučajevima, proizvod može da bude kontaminiran drugim supstancama poput metala. Premda su potrošači izloženi takvom riziku pri kupovini bilo kog dijetalnog suplementa, razmere rizika mogu da budu mnogo veće kod ajurvedskih proizvoda jer oni sadrže različite biljke u različitim dozama.

Pored toga, ne postoje saznanja o bezbednosti upotrebe ovih suplementa kod trudnica, dojilja, dece i osoba koje pate od nekih oboljenja i uzimaju neke lekove.

Gde može da se kupi brahmi ulje i kolika je cena ?

Brami ulje se prodaje preko interneta, u nekim prodavnicama zdrave hrane i prodavnicama specijalizovanim za prodaju proizvoda za samonegu.Zavisno od pakovanja cena se kreće od 3 do 5 evra za 100 ml.

Upotreba brahmi ulja za zdravlje

Zbog veoma ograničenog broja istraživanja, prerano je za preporučivanje brahmi ulja kao leka za bilo koje oboljenje. Veoma je važno da naglasimo da samolečenje ozbiljnih oboljenja (poput epilepsije) brahmi uljem može da ima veoma štetne posledice.

Ako razmišljate o tome da koristite brahmi ulje za kosu iskustva pokazuju da je potpuno bezbedno ali za druge namene, obavezno konsultujte svog lekara pre upotrebe.

loading...
loading...
Loading...