Anemija prirodno lečenje

Uzroci:
Pod anemijom (malokrvnošću) podrazumevamo manjak crvenih krvnih zrnaca – eritrocita. Razlikujemo tri vrste anemije.

anemija namirnice ishrana
Anemija usled nedostatka gvozda u krvi: gvožde podstiče kiseonik u tkivo. Nedostatak gvozda utiče na malaksalost mišića i popuštanje telesne snage. Prouzrokovana je najčešće većim gubitkom krvi (menstruacija) ili nepravilnom ishranom.

Perniciozna anemija: ovde se radi o nedostatku vitamina B 12. Vitamin utiče i na koštanu srž kao i na nervni sistem i sistem za varenje.

Hemolitična anemija: nastaje kada telo proizvodi antitela umesto krvna zrnca, naročito u slučaju infektivnih oboljenja ili kroz određene lekove ili hemikalije.

Sve tri vrste anemije imaju slične simptome: bledožuta koža, iscrpljenost, slaba koncentracija, umor, razdražljivost, sklonost depresijama. Neophodno je posetiti lekara kako bi se tačno utvrdilo o kojoj anemiji se radi i odredila prava terapija.

Prirodno lečenje anemije i mere za podržavanje terapije:

-Što više se kretati na svežem vazduhu (šetnja, gimnastika), sunčati se i uticati na poboljšanje prokrvljenosti kroz masaže i kupke.
-Kod anemije prouzrokovane manjkom gvozda u krvi, nadoknadite ga jelovnikom koji se sastoji od mesa (pre svega džigerica), ribe, sočiva, zelja (brokoli, spanać), jaja i suvog voća. Pijte čajeve od koprive, maslačka; redovno kontrolišite krvnu sliku kako biste kontrolisali i gvožđe u krvi.
-Kod anemije usled nedostatka vitamina B 12: ovaj vitamin se nalazi samo u životinjskim proizvodima. Kod ove anemije vegetarijanci bi trebali da troše što više mlečnih proizvoda.
-Kod hemolitične anemije: izbegavati kontakt sa hemikalijama i prestati sa korišćenjem određenih lekova.