Arterioskleroza prirodno lečenje

Uzroci:
Pod arteriosklerozom ili zakrečenjem arterija podrazumeva se bolesna promena na krvnim sudovima usled otrova (nikotin), povišenog holesterina, starenja krvih sudova. Krvni sudovi usled masnoće i kalcijuma u krvi postaju tvrdi, gube svoju elastičnost i sužavaju se, tako da onemogućavaju normalan tok krvi kroz njih. U krajnjem stadijumu dolazi do njihovog potpunog zakrečenja.

arterioskleroza
Arterioskleroza u suštini nema uzročnike, nego je ona posledica drugih oboljenja (napada kapi, srčanog infarkta, angine pectoris, odumiranja delova tkiva, odumiranja nerava). Na ovo oboljenje ukazuju sledeći simptomi: hladni, plavo-beli ekstremiteti, čest nepravilan rad srca, poremećaj krvotoka, umanjena mogućnost pamćenja i koncentracije, umanjenje radne sposobnosti, razdražljivost.

Od arterioskleroze veoma često oboljevaju osobe koje imaju povišeni krvni pritisak, oštećene bubrege ili dijabetičari. Kada primetite znakove oboljenja od arterioskleroze, potražite lekarsku pomoć kako bi se preduzele mere za usporavanje procesa zakrečenja u ranom stadiju, a takođe izmenite dosadašnji nepravilan način života koji je prouzrokovao oboljenje.

Arterioskleroza prirodno lečenje i mere za podržavanje terapije:
-Jesti neslanu i holesterinom siromašnu hranu; preporučljivo je češće postiti. Holesterola ima samo u životinjskim proizvodima; smanjenje masnoće u krvi ćete postići ishranom svežim povrćem i žitaricama. Patlidžan, mrkva, luk, praziluk, soja, kuvana riba, jogurt, kukuruz i suncokretovo ulje utiču na smanjenje holesterola, kao i povrće i voće koje sadrži dosta pektina (jabuka, dunja). U početnom stadijumu, regenerisanju krvnih sudova će pomoći riža i mekinje od zobi.
-Izbegavajte: slatkiše, šlag, masni sir, zaprške, masno meso i salame, životinjsku mast, iznutrice, prženu hranu, beli hleb, tost, testeninu od jaja, kolače, morske plodove, ribu iz ulja i sušenu; alkohol (u većim količinama).

-Jedite što češće sveže povrće. Povrće možete i obariti – tako se gotovo jednako brzo sprema kao i kuvano ili pečeno na roštilju, a zadržava svoj ukus, prirodnu boju i sastojke. Upozoravamo na hranu koja je pržena ili spremljena na roštilju, koja usled oksidacije prouzrokuje da se mast i otrovi hvataju za krvne sudove.
-Smanjite prekomernu telesnu težinu i redovno kontrolišite krv i krvni pritisak.
-Prestanite da pušite i izbegavajte zadimljene prostore.
-Krećite se što više na svežem vazduhu.
-Tuširanjem i kupkama celog tela ili samo nogu, sa dodatkom voćnog sirćeta, poboljšaćete prokrvljenost.
-Lekovite biljke: grbica, hren, praziluk, beli luk (sirov ili kao sok); stari domaći lek: beli luk kuvati u mleku, ocediti i piti na prazan želudac.
-Ekstrakt od imele (oko 20 kapi u pola čaše vode piti tri puta dnevno).
-Pojesti tri kašike kiselog kupusa ili soka od belog kupusa na prazan želudac.
– Piti čajeve od belog gloga, žalfije, rusoraače ili presovanog belog luka.
-Masiranje eteričnim uljem od ružmarina ili to ulje dodati u kupku.
-Izbegavati stres i stresne situacije; redovno primenjivati metode opuštanja (joga, samosugestija, itd.) i disanja.