Angina pectoris prirodno lečenje

Uzroci:
Uzroci angine pectoris su arterioskleroza srčanih arterija usled nedovoljnog dovoda kiseonika, trajnog stresa, preopterećenosti i preteranog pušenja. Grčenje srčanog tkiva prouzrokuje bolove koji se zatim proširuju u obe ruke, traju nekoliko minuta, a zatim prestanu.

Takvi napadi, koji se mogu sprečiti lekovima, najčešće nitroglicerinom (čija je upotreba dvosmerna, s obzirom da pokazuje kontraindikacije), javljaju se ponovno u različitim vremenskim razmacima. Ponekad ovakav napad može da prouzrokuje srčani infarkt.

Kod postojanja sumnje da ste oboleli od angine pectoris odmah potražite lekara. Mere samopomoći mogu preventivno delovati u odnosu na srčani infarkt.

Mere za podržavanje terapije:
-Hranite se isključivo bazičnom hranom, sa mnogo svežeg povrća i što manje mesa; izbegavajte so, a ukus hrane poboljšajte začinima.
-Smanjite telesnu težinu ako vam je preterana.
-Nastojte da sniziti krvni pritisak i povišeni holesterin, hranom bogatom lecitinom i kalijumom, vitaminom C i sirovom mrkvom.
-Nastojte da smanjite trošenje alkohola i nikotina, a po mogućnosti i sasvim ih izbaciti iz upotrebe; kafu piti samo ukoliko je bez kofeina; primenjujte tehnike opuštanja kako biste otklonili stres; vežbe disanja sprečavaju nastavak napada.
-Mere koje poboljšavaju prokrvljenost: suvo masiranje, kupke, hladne obloge na grudima, kupanje i tuširanje u naizmenično hladnoj i toploj vodi.
-Grudi masirajte mašću od belog gloga ili brđanke.
-Krećite se što više na svežem vazduhu i bavite se laganom gimnastikom.
-Pijte čajeve koji jačaju srčano tkivo, umiruju rad srca i snižavaju krvni pritisak: kamfor, beli glog i imela.